Αρχική » Αποχαιρετούμε τον Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο

Αποχαιρετούμε τον Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο

από Άρδην - Ρήξη

Αποχαιρετούμε τον Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στις 12.00 στο Α΄ Νεκροταφείο. Δημοσιεύουμε το κείμενο του μαθητή και φίλου του, Ανδρέα Κυράνη. Α-Ρ

Του Ανδρέα Κυράνη

Έφυγε δυστυχώς αδόκητα ένας μεγάλος πολύ χαμηλών τόνων Έλληνας, άνθρωπος με πολύτιμη σοφία και υψηλό δημοκρατικό ήθος.

Φιλόκαλος μέγας δάσκαλος, με την μεστή γνώση, την εμπειρία και το πλούσιο συγγραφικό του έργο ευτύχησε να φωτίσει την πολιτική υπόσταση της τεχνικής και την τεχνική υπόσταση της πολιτικής.

Αγαπητότατε και καλότατε κύριε Ξανθόπουλε η απουσία σας μας αφήνει δυστυχείς και κατά πολύ φτωχότερους παρά τον απλόχερο πλούτο του έργου που μας παραδώσατε. Καλό σας ταξίδι στους κόσμους του φωτός….

Ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου, άλλοτε Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ, αλλά και υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. το διάστημα 2004-2009, συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για το τρίτομο έργο του «Ρέκβιεμ με κρεσέντο;», που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το τρίτομο έργο έχει αντικείμενο την πορεία του ανθρώπινου είδους και του Homo Sapiens από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας. Ο Θεμι­στοκλής Ξανθόπουλος μιλά μπροστά στην κάμερα για το πώς ήταν δομημένες οι προϊστορικές κοινωνίες, για το πότε επιβλήθηκαν η ιδιοκτησία και οι ταξικές διακρίσεις, για την όξυνσή τους σήμερα, για την εξέλιξη και επιρροή των ιδεών του Διαφωτισμού, για το ρόλο του κράτους και της ιδιωτικής οικονομίας, καθώς και για τα σενάρια της πορείας της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα. Σενάρια που ποικίλουν, από το απαισιόδοξο της πορείας προς την καταστροφή, μέχρι το πιο αισιόδοξο της αλλαγής των παραγωγικών δομών και, μέσω αυτής, της βιωσιμότητας του μο­ντέλου ζωής μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ