Αρχική » Μάνος Καραγιάννης: «Oι φρεγάτες αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο»

Μάνος Καραγιάννης: «Oι φρεγάτες αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο»

από Άρδην - Ρήξη

Συνέντευξη του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Ασφαλείας στο King’s College του Λονδίνου, στον Γιώργο Φιντικάκη

Πρώτη δημοσίευση: Liberal.gr

Δυνατότητες που με τη πανίσχυρη αντιαεροπορική τους προστασία και την ανεπτυγμένη τεχνολογία ανθυποβρυχιακού πολέμου, θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην περιοχή, δίνουν οι νέες γαλλικές φρεγάτες Belhara, επισημαίνει στο Liberal, ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London. Και εξηγεί ότι οι γαλλικές φρεγάτες, μαζί με την απόκτηση νέων κορβετών, επιτρέπουν στο Πολεμικό Ναυτικό να κάνει ένα πολύ μεγάλο τεχνολογικό άλμα και να περάσει στην ψηφιακή εποχή, φτιάχνοντας μαζί με τα νέα αεροσκάφη Raphale και τα F-16 Viper μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο.

Αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο οι γαλλικές φρεγάτες και πόσο;

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και η Ελλάδα αποκτήσει γαλλικές φρεγάτες τελευταίας γενιάς θα μιλάμε κυριολεκτικά για μια ιστορική απόφαση με απτές συνέπειες στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας. Το Πολεμικό Ναυτικό θα κάνει ένα πολύ μεγάλο τεχνολογικό άλμα και θα περάσει στην ψηφιακή εποχή. Ο στόλος θα έχει πλέον αυξημένες δυνατότητες σε συνδυασμό με τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Με άλλα λόγια, οι φρεγάτες μαζί με τα αεροσκάφη Rafale και F-16 Viper θα φτιάξουν μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην περιοχή μας σε λίγα χρόνια.

Η αμυντική συνεργασία με το Παρίσι φαίνεται να αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ελληνική ασφάλεια. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε στενό σύμμαχο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Ποια επιχειρησιακά πλεονεκτήματα προσθέτουν οι συγκεκριμένες φρεγάτες Belharra (FTI) στην υφιστάμενη ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού;

Κοιτάξτε η αποστολή του πολεμικού Ναυτικού είναι αντικειμενικά δύσκολη, διότι καλείται να επιχειρεί σε τέσσερις διαφορετικές θάλασσες: Αιγαίο, Ιόνιο/Αδριατική, Λιβυκό Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο. Ο ελληνικός στόλος δεν είναι μικρός, αλλά έχει περιορισμένες δυνατότητες. Η αγορά των συγκεκριμένων φρεγατών θα προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό και θα αλλάξει τους συσχετισμούς στρατιωτικής ισχύος υπέρ της Ελλάδας. Αν και δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, τολμώ να πω ότι πρόκειται για ένα επιθετικό όπλο. Με την πανίσχυρη αντιαεροπορική τους προστασία και τις ανεπτυγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι φρεγάτες θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρου με μεγάλη ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο νέος ελληνικός στόλος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD) που θα δυσκολεύει αφάνταστα την τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο και αλλού.

Τι σημαίνει επιχειρησιακά και η απόκτηση των επίσης γαλλικών κορβετών Gowind;

Οι κορβέτες έχουν περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε σχέση με τις φρεγάτες, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου τη σημασία απόκτησης τους. Μιλάμε για ένα γρήγορο πολεμικό πλοίο με μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα που θα επιχειρεί με μεγάλη άνεση στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Αιγαίου. Αν κρίνουμε από εκείνες που απέκτησε η Αίγυπτο, τότε είναι πιθανόν να έχουμε κορβέτες με ισχυρό ραντάρ, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet, ανθυποβρυχιακές τορπίλες και συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς. Η συγκεκριμένη κορβέτα είναι μια από τις καλύτερες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας θα προβλέπει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Τι αλλάζει αυτό στην πράξη όσον αφορά τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο;

Η αμυντική συνεργασία με το Παρίσι φαίνεται να αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ελληνική ασφάλεια. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε στενό σύμμαχο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι απόψε στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός μίλησε για πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στην περιοχή. Σε ότι αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, αν τελικά περιληφθεί στην επικείμενη συμφωνία, θα είναι σίγουρα μια πολύ σημαντική εξέλιξη για προφανείς λόγους. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να πω ότι η άμυνα της χώρας είναι πρωτίστως δική μας υποχρέωση. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που αποδεικνύουν καθημερινά την προσήλωση τους στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

* Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Λεμονής Γ. 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:10

Κανένα πλοίο κανένα όπλο δεν πρόκειται να αλλάξει την ισορροπία στο Αιγαίο αν πρώτα δεν αλλάξει ο τρόπος σκέψης της πολιτικής άρχουσας τάξης. Αν το πολιτικό προσωπικό δεν αποβάλλει τον ραγιδισμό και δεν αντιμετωπίσει τον νεοοθωμανισμό με πρόγραμμα και με σοβαρότητα η χώρα νομίζω πως θα συρρικνωθεί!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:52

Το κέρδος: Αξιόπιστα πλοία σε χρόνο εξπρές (αναρωτιέμαι βέβαια που πήγαν οι κορβέτες). Βέβαια για να συντομευτεί η παράδοση την δουλειά θα πάρουν τα γαλλικά ναυπηγεία.
Κέρδος:
Άρθρο 2
Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (μένει να διευκρινιστεί το “από κοινού”)
Κόστος (πέραν του χρηματικού):
Άρθρο 18
ι) Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ