Αρχική » Βουλιάζει στην παρακμή το ελληνικό ποδόσφαιρο

Βουλιάζει στην παρακμή το ελληνικό ποδόσφαιρο

από Άρδην - Ρήξη

Στα μαχαίρια ΕΠΟ-Αυγενάκης, μετά την επίθεση σε δικαστή της ομοσπονδίας

Του Δ. Αλεξάνδρου

Συνθήκες καμόρας επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την επίθεση (βράδυ Τετάρτης 10 Νοεμβρίου) στο αυτοκίνητο μέλους του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο αθλητικός δικαστής της ομοσπονδίας να υποβάλει την παραίτησή του!

Η παραίτηση του δικαστή, μόλις μερικές ώρες μετά το θλιβερό περιστατικό, δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον η τραμπούκικη επίθεση προς το πρόσωπό του έχει να κάνει με τη θέση του στο διαιτητικό δικαστήριο και την ΕΠΟ, δεδομένου ότι ο ίδιος χειρίζεται υποθέσεις νομικής και φορολογικής φύσης και δεν έχει επαφές με τον υπόκοσμο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ποδοσφαιρικό παρακράτος ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά με στόχο την αθλητική Δικαιοσύνη, αφού οι άγνωστοι έσπασαν το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου μέλους του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του διαιτητικού δικαστηρίου θα εξεταζόταν η υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες αποφάσεις της τωρινής διοίκησης της ΕΠΟ, που οδηγούν στην έκπτωση των μελών της. Η επίθεση σημειώθηκε έξω από το σπίτι του εν λόγω αθλητικού δικαστή, ο οποίος βρήκε βανδαλισμένο το όχημά του, καταγγέλλοντας εν συνεχεία το περιστατικό στις αρχές.
Η επίθεση στον δικαστικό λειτουργό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έφερε πάλι στην επιφάνεια την κόντρα ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Αμέσως μετά τη παραίτηση του δικαστικού, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο εκφοβισμός του προέδρου εφετών διοικητικών δικαστηρίων -μέσω της καταστροφής του αυτοκινήτου του- και η συνακόλουθη παραίτησή του από μέλος του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στα όσα διαμείβονται στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα…» και στη συνέχεια ζήτησε από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ουσιαστικά να παρέμβουν και να εγγυηθούν, ώστε να εφαρμοστούν τα αυτονόητα για να ξεπεραστούν οι καταστάσεις ανωμαλίας.


Η «επίθεση» της ΕΠΟ


Η απάντηση της ΕΠΟ ήταν σκληρή, καθώς, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον κ. Αυγενάκη ότι «αποφάσισε να υποδυθεί τον αυτόκλητο εισαγγελέα», πως «έσπασε κάθε ρεκόρ κατασυκοφάντησης της ΕΠΟ», αλλά και ότι «επιχείρησε να υποκαταστήσει τις διωκτικές και τις δικαστικές αρχές της χώρας». Επιπλέον, τον καλεί «…να γνωστοποιήσει τώρα στις διωκτικές αρχές το σύνολο των πληροφοριών που διαθέτει και εμπλέκουν την ΕΠΟ σε φαινόμενα ανομίας και τρομοκρατίας». Παράλληλα, η ΕΠΟ κατηγορεί τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι «παραβιάζει ωμά και βίαια» το νέο καταστατικό της ομοσπονδίας και «αγνοεί επιδεικτικά» τις επιστολές των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών προς τον ίδιο.
Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει: «Δεν σταματά να εκπλήσσει δυσάρεστα -και όποτε ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο- ο υφυπουργός Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης. Εσχάτως, όμως, ξεπέρασε και τον… εαυτό του, αφού αποφάσισε να υποδυθεί τον αυτόκλητο εισαγγελέα. Την ώρα που η εθνική μας ομάδα διεκδικούσε την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, έσπασε κάθε ρεκόρ κατασυκοφάντησης της ΕΠΟ, υιοθετώντας αναπόδεικτες έως τώρα εικασίες συγκεκριμένων ΜΜΕ και, πρωτοφανώς για τα ελληνικά αθλητικά και δικαστικά χρονικά, επιχείρησε να υποκαταστήσει τις διωκτικές και δικαστικές αρχές της χώρας, υποδεικνύοντας «ενόχους» για ένα συμβάν, για το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση και η ΕΠΟ έχει καταδικάσει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πρόκειται για απαράδεκτη και πέραν κάθε ηθικού φραγμού προσπάθεια σύνδεσης της ομοσπονδίας με μια άνανδρη επίθεση στο όχημα δικαστικού λειτουργού, ο οποίος έχει διορισθεί μόλις 12 ημέρες πριν μέλος του ΔΔΠ της ΕΠΟ, ουδέποτε έως σήμερα έχει εκδικάσει κάποια υπόθεση, πολύ δε περισσότερο έχει συμμετάσχει στην έκδοση απόφασης και ο ίδιος εντέλει απέδωσε την παραίτησή του σε ‘‘προσωπικούς λόγους’’…
Αγνοώντας επιδεικτικά τις επιστολές τους, ο εξαφανισμένος κυριολεκτικά επί 50 ημέρες υφυπουργός “θυμήθηκε” τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, ενώ αγνοούσε τις επιστολές τους για συνάντηση. Και τώρα ζητά την παρέμβασή τους. Σε τι ακριβώς; … Προκαλούμε και πάλι τον όψιμο δημόσιο κατήγορο, κ. Αυγενάκη, να γνωστοποιήσει τώρα στις διωκτικές αρχές το σύνολο των πληροφοριών που διαθέτει και εμπλέκουν την ΕΠΟ σε ‘‘φαινόμενα ανομίας και τρομοκρατίας’’… Παρακαλούμε θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον επαναφέρει στη θεσμική τάξη, γιατί ο ρόλος του υφυπουργού του στην πρόκληση επικίνδυνων εντάσεων στην αθλητική κοινωνία είναι πλέον διακριτός και ανεξέλεγκτος».


Η… απάντηση Αυγενάκη


Ο Λ. Αυγενάκης επανήλθε μετά την ανακοίνωση της ΕΠΟ, αφού είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA και της UEFA, για την κατάσταση ανωμαλίας και όσα διαμείβονται στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνεχείς επικοινωνίες με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, και με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την αντιεγκληματική πολιτική, Λευτέρη Οικονόμου, σχετικά με την πορεία των ενδελεχών ερευνών της υπόθεσης εκφοβισμού του προέδρου εφετών διοικητικών δικαστηρίων -μέσω της καταστροφής του αυτοκινήτου του- και τη συνακόλουθη παραίτησή του από μέλος του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ. Σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΠΟ, υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα αυτογκόλ, που απλώς επιβεβαιώνει εμφατικά το κλίμα σήψης εντός της ΕΠΟ, από την οποία σπεύδουν να απομακρυνθούν, παραιτούμενοι, οι υγιείς άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Στο νοσηρό περιβάλλον θα μπει τέλος».
Η επίθεση στον δικαστικό λειτουργό, η κόντρα ΕΠΟ-Αυγενάκη, οι άδειες κερκίδες στα γήπεδα και η παταγώδης αποτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μόνο μερικά από τα επεισόδια της παρατεταμένης περιόδου παρακμής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Kαι, όπως όλα δείχνουν, η παρακμή δεν θα τελειώσει σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ