Αρχική » Γ. Καραμπελιάς: “Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία” (βίντεο)

Γ. Καραμπελιάς: “Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία” (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

Από την ιστοσελίδα thecaller.gr

Στο έκτακτο 2ο  ThessReport αυτής της εβδομάδας για το TheCaller WEB TV ο Ζαφ Κωνσταντινίδης συνομίλησε με τον πολιτικό αναλυτή, εκδότη του «Άρδην» και συγγραφέα Γιώργο Καραμπελιά για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Ουκρανία να οδηγήσουν στην διεξαγωγή ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου ο Γ. Καραμπελιάς εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό διότι σε αντίθεση με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σήμερα υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα που σε μια συμπλοκή θα ζημιώσουν ανεπανόρθωτα και τις 2 πλευρές.

Για τον Γ. Καραμπελιά ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει μια νέα ιστορική σελίδα. Οι προθέσεις του Πούτιν ήταν εμφανείς αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα προβεί σε πράξη πολέμου ενώ παράλληλα και ο ίδιος ο Πούτιν δεν περίμενε να αντιμετωπίσει τόσο σθεναρή Ουκρανική αντίσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν περίμενε η Δύση να προβεί σε τόσο αποφασιστικές τιμωρητικές ενέργειες και μετά τις οικονομικές κυρώσεις και την αποστολή όπλων ο κλοιός στενεύει για τον ίδιο και τις επιδιώξεις του. Πλέον το να οπισθοχωρήσει θα έχει τιτάνιες αρνητικές συνέπειες για το Ρώσικο κράτος αλλά και η συνέχεια του πολέμου ως τέλους, με την απειλή την Δύσης είναι επίσης επώδυνη για την Ρωσία.

Σχετικά με τα αληθινά κίνητρα του Πούτιν ο οποίος έκανε λόγω για υπεράσπιση του «καταπιεσμένου» Ντονμπάς και της Αμερικανικής προκλητικότητας μέσω της εγκαθίδρυσης βάσεων γύρω από την Ρωσία, ο Γ. Καραμπελιάς επισήμανε πως κάθε ιμπεριαλιστής προτάσσει το επιχείρημα της θυματοποίησης για να μην αποκαλύψει τα αληθινά επεκτατικά του κίνητρα. Τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ακολούθησαν προκλητική πολιτική.

Η απόφαση να επιτεθεί στην Ουκρανία και μετά από την στάση της Ευρώπης,  θα ζημιώσει σημαντικά τα Ρώσικα συμφέροντα καθώς στο μέλλον η μόνη υποστήριξη που έχει διεθνώς θα είναι η Κίνα και θα μπορέσει να υπάρξει μόνο ως δορυφόρος της. Αυτό θα συμβεί διότι η Ρωσία έχει ισχυρή στρατιωτική δύναμη αλλά έχει αδύναμη οικονομία ενώ κάνει μια πολιτική παγκόσμιας υπερδύναμης.

O γνωστός πολιτικός αναλυτής ξεκαθάρισε ότι η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και η συμπόρευση της χώρας με την Δύση και την Αμερική στο μέτωπο που άνοιξε είναι αυτονόητη και η μόνη στάση που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Τα πυρηνικά εργοστάσια που φτιάχνει η Ρωσία στην Τουρκία είναι ανησυχητικά και επιδιώκουν μέσω των παραχωρήσεων στην Τουρκία να την αποσπάσουν από την Δύση.

Σχετικά με το αν ο πόλεμος στην Ρωσία ανοίγει τις ορέξεις του Ερντογάν για τα ελληνικά εδάφη τόνισε πως σε αντίθεση με την Ουκρανία, η Ελλάδα έχει αξιόμαχο στρατό και ισχυρή πολεμική αεροπορία που δεν διαθέτει η Ουκρανία και τώρα το πληρώνει.

Τέλος ο Γιώργος Καραμπελιάς ανέφερε πως τα σημερινά γεγονότα δείχνουν ότι ο Ευρωσκεπτικισμός που εκφράζεται από κάποιους στην Ελλάδα είναι επιπόλαιος όπως επίσης η στάση των κομμάτων που καταψήφιζαν την αγορά όπλων της Ελλάδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ