Αρχική » Χρ. Βάρσος: «Το Ισραήλ, δεν είχε κανένα όφελος, τη συγκεκριμένη στιγμή, από ένα χτύπημα όπως αυτό, στο νοσοκομείο» (podcast)

Χρ. Βάρσος: «Το Ισραήλ, δεν είχε κανένα όφελος, τη συγκεκριμένη στιγμή, από ένα χτύπημα όπως αυτό, στο νοσοκομείο» (podcast)

από Άρδην - Ρήξη

Ο Χρόνης Βάρσος, φιλόλογος , ιστορικός ερευνητής και αρθρογράφος, είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr και μίλησε για τα δραματικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής.

Ξεκινά με μία διαφωτιστική ιστορική αναδρομή, στο πλαίσιο του ιστορικού δικαίου, παραθέτοντας τα στοιχεία της διένεξης Εβραίων και Παλαιστινίων και στη συνέχεια αναλύει τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της, τα οποία οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

«Το Ισραήλ έχει μεγάλο υπαρξιακό πρόβλημα. Δεν μπορεί να επιβιώσει όταν έχει δίπλα του σειρά από Αραβικά κράτη τα οποία είναι εχθρικά απέναντι του.» Σε ένα πολύ στενό χώρο, ζουν περίπου 14 εκατ. Άνθρωποι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα.  Όλα τα βασικά αγαθά , η τροφοδοσία στα καύσιμα, τα τρόφιμα , το νερό ελέγχονται απόλυτα από το Ισραήλ. Όποτε θέλει, επιτρέπει τη διακίνηση και όποτε θέλει τη σταματά.

«Είμαι όμως πολύ καχύποπτος στο τι έγινε με το νοσοκομείο», γιατί «το Ισραήλ, δεν είχε κανένα όφελος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (μία μόλις μέρα πριν τη συνάντηση των 4, στο Αμάν), από ένα χτύπημα όπως αυτό που έγινε στο νοσοκομείο Παίδων, με θύματα τόσα παιδιά» Το χτύπημα ήθελε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις ή και να τις μπλοκάρει, ώστε να συνεχιστεί το χάος στη περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση της Χεζμπολάχ και του Ιράν

«Οι ισραηλινοί υποτάσσονται μόνο στην δίκη τους εθνική πολιτική και δεν τους απασχολεί τι λένε οι ξένες χώρες. Έχουν και ένα θέμα αλαζονείας, αφού έχουν κερδίσει όλους τους αραβοισραηλινούς πολέμους και νιώθουν ατρόμητοι». Γι’ αυτό και πιάστηκαν απροετοίμαστοι στην πρώτη επίθεση της Χαμάς. Οι Αμερικανοί θέλουν να κατευνάσουν την κρίση ώστε να μην εξαπλωθεί γεωγραφικά και να κατευνάσουν την πολεμική αντίδραση του Ισραήλ…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ