Αρχική » Εκδήλωση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ: Εννιά μήνες Ουκρανικής Αντίστασης – Πάτρα 3/11/22

Εκδήλωση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ: Εννιά μήνες Ουκρανικής Αντίστασης – Πάτρα 3/11/22

από Άρδην - Ρήξη

Το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ οργανώνει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (ισόγειο), Τριών Ναυάρχων 40, στην Πάτρα, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

Εννιά μήνες Ουκρανικής Αντίστασης:

Ο αγώνας του ουκρανικού λαού – Οι αλλαγές στην Ευρώπη – Τα διδάγματα για την Ελλάδα.

Θα μιλήσουν (αλφαβητικά):

Θεόδωρος Ντρίνιας – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων (Κοινοτικόν)

Γιάννης Ξένος – Περιοδικό Άρδην

Όλγα Σαπολάγιεβα – Μεταφράστρια ουκρανικής και ρωσικής γλώσσας, ομογενής από τη Μαριούπολη

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης – Δημοσιογράφος, Μεταφραστής, Εκδότης του περιοδικού ρωσικού πολιτισμού «Στέπα» (ομιλητής με απομακρυσμένη σύνδεση).

Σχεδόν εννιά μήνες τώρα, ο Ουκρανικός λαός, με την καθολική του αντίσταση απέναντι στο δεύτερο στρατό του κόσμου (και πυρηνικό), το ρωσικό, αφήνει το σημάδι του στην Ιστορία του 21ου αιώνα. Με αποφασιστικότητα, ενότητα και επινοητικότητα, οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές μετέτρεψαν τον «κεραυνοβόλο πόλεμο» και τον «τριήμερο περίπατο» του Ντούτσε Πούτιν σε θανάσιμη στρατιωτική και γεωπολιτική παγίδα, από την οποία οι νεο-τσαρικές ελίτ της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης ούτε μπροστά μπορούν να βαδίσουν ούτε πίσω να κάνουν, χωρίς να καταρρεύσει με πάταγο και στα κεφάλια τους η ψεύτικη βιτρίνα ενός τάχα κραταιού «ρωσικού κόσμου». Είναι ξεκάθαρο ότι στο Δνείπερο, όπως ακριβώς και στο Αιγαίο απέναντι στη νεο-οθωμανική Τουρκία (και πιθανά στη Φινλανδία), κρίνεται το σχέδιο της αιματηρής αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως διαμορφώθηκαν την επαύριον του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Ένα σχέδιο που προωθείται από εκείνες τις αναθεωρητικές δυνάμεις που κρίνουν ότι η παρακμή της Ευρώπης είναι η μεγάλη δική τους ευκαιρία για να προωθήσουν την επεκτατική, αυτοκρατορική και αυταρχική πολιτική τους ατζέντα.

Δυστυχώς, στην πόλη μας, οι πολιτικές δυνάμεις, που φανερά ή καλυμμένα δικαιολογούν ή συντονίζονται με το ρωσικό επεκτατισμό (κινούμενες σε όλο το ιδεολογικό φάσμα, από την αριστερά ως τη «λαϊκή» και άκρα δεξιά), επιβάλλουν τη σιωπή ή τη στρέβλωση της πραγματικότητας, προβάλλοντας αμάσητη την πιο χυδαία πουτινική προπαγάνδα. Ενώ την ίδια στιγμή, οι πολιτικές δυνάμεις που υποτίθεται υποστηρίζουν την Ουκρανία σιωπούν από βαρεμάρα, ανικανότητα και αδυναμία να ξεχωρίσουν τα σπουδαία από τα ασήμαντα.

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και στους διωγμένους Έλληνες ομογενείς θα μπορούσε να πάρει έμπρακτη μορφή, σιωπά επίσης, αν δεν προωθεί τα νεο-τσαρικά αφηγήματα.

Γι’ αυτό το λόγο, και επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, καθώς το λαβωμένο ρωσικό καθεστώς απειλεί με πυρηνικό όλεθρο την Ουκρανία και την Ευρώπη, ενώ ήδη καταστρέφει συστηματικά τις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας εν όψει χειμώνα, και ο σουλτάνος της Άγκυρας προωθεί ακριβώς τα ρωσικά επιχειρήματα για να εισβάλλει στο Αιγαίο, η δημοτική μας κίνηση, το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ, δεν θα μείνει σιωπηλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ