Αρχική » Γ. Καραμπελιάς στο newshub.gr: H Επανάσταση και η Αντεπανάσταση στην Ελλάδα- Η έρευνα για τη Μικρασιατική καταστροφή (βίντεο)

Γ. Καραμπελιάς στο newshub.gr: H Επανάσταση και η Αντεπανάσταση στην Ελλάδα- Η έρευνα για τη Μικρασιατική καταστροφή (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub.gr παραχωρώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη (από την οποία σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και το νέο του βιβλίο. 

Tο βιβλίο του κ. Καραμπελιά με τίτλο  «1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα 2022) συνεισφέρει σε νέες οπτικές στην ιστορική έρευνα, την συλλογική αυτογνωσία, καθώς και στη δημόσια συζήτηση που γίνεται για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά, καλύπτει με την προσέγγισή του το ιδεολογικό χάσμα των επίσημων εορτασμών. Υιοθετώντας την διαλεκτική περί «καταστροφών και θριάμβων», την οποία αρέσκεται να επαναλαμβάνει συχνά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι επίσημοι εορτασμοί προσανατολίζονται περισσότερο στο τρίπτυχο «Καταστροφή-Προσφυγιά/Ανασυγκρότηση», και επιμένουν στην επαύριον του 1922. Ιδίως στον εμπλουτισμό της ελλαδικής κοινωνίας με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό του Ελληνισμού από τον Πόντο και τη Μικρασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ