Αρχική » Στο σκουπιδοτενεκέ, ΤΩΡΑ!

Στο σκουπιδοτενεκέ, ΤΩΡΑ!

από Θεόδωρος Ντρίνιας

του Θόδωρου Ντρίνια

Μας καίνε στο Μάτι, μας πνίγουν στη Μάνδρα, μας εξαϋλώνουν στα Τέμπη, στέλνουν κοπάδια ολόκληρα τους νέους μας στις μεταμοντέρνες φάμπρικες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Σαν να βάλθηκαν να μας αφανίσουν γρηγορότερα απ΄ όσο η δημογραφική συρρίκνωση και το γεωπολιτικό στρίμωγμα προϊδεάζουν.

Μας διαβουκολούν, μας εκμαυλίζουν, μας εξαγοράζουν με προσωπικές εξυπηρετήσεις και συντεχνιακά βολέματα, νανουρίζουν τις φαντασιώσεις και τα ελλείμματά μας, για να μας κάνουν συνένοχους και συνεργούς στην ανικανότητα και στη δολιότητά τους, στις διαταραγμένες συμπεριφορές τους.

Μας στέρησαν τα γράμματα, αλλά μας φλόμωσαν στις «δεξιότητες». Μας μπούκωσαν με πλαστικό πολιτισμό μίας χρήσης και ναρκισσιστικές επιδείξεις ελιτιστών και άτεχνων. Και επιπλέον, μας μαστουρώνουν με τόνους τοξικότητας, ψευτιάς και μνησικακίας που διοχετεύουν στα κοινωνικά δίκτυα τα τρόλ τους, για να καεί και το τελευταίο γραμμάριο κριτικής σκέψης και να γίνουμε οι «στρατοί» τους στο σικέ αγώνα της εξουσίας. Σε έναν αγώνα κάθε φορά υπέρ μιας τάχα νέας «εναλλακτικής», που όμως είναι άδεια από εναλλακτικές λύσεις (ή ακόμα χειρότερα, σε κάνει στο τέλος να τραγουδάς «φοβάμαι μην το κατεστημένο είναι καλύτερο από αυτό που περιμένω»).

Το πολιτικό σύστημα της ύστερης μεταπολίτευσης είναι σε όλες του τις εκδοχές και τις εκφάνσεις -κυβερνητικές και αντιπολιτευτικές, δεξιές και αριστερές, συστημικές και αντισυστημικές- βαθιά ανίκανοκοντόφθαλμο και δόλιο. Ένα παράσιτο που ξεδιψά με τις έσχατες ικμάδες του ελληνισμού και εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα καθοδικό σπιράλ παρακμής. Άλλοι για το πουγκί, άλλοι για την ηδονή της εξουσίας, άλλοι για να απολαύσουν τις ιδεοληπτικές ονειρώξεις τους, άλλοι για κάθε πιθανό συνδυασμό των προηγούμενων, όλοι μαζί ζέχνουν αποσύνθεση.

Το ότι οι ευθύνες δεν επιμερίζονται το ίδιο ή το ότι υπάρχουν λίγοι άνθρωποι και ομάδες που στέκουν ακόμα άξιοι και φιλότιμοι, δεν αναιρούν το ακόλουθο γεγονός: όλα τα στοιχεία του πολιτικού συστήματος, ακόμα και τα πιο ετερόκλητα και μεταξύ τους ανταγωνιστικά, βρίσκονται σε σχέση βαθιάς αλληλεξάρτησης, αλυσοδεμένα τόσο σφιχτά το ένα με το άλλο στην παρακμή, που η κίνηση του ενός είναι η αιτία της κίνησης του άλλου, η εκφυλιστική λειτουργία του πρώτου ζωτικό και αναντικατάστατο στοιχείο της ύπαρξης του επόμενου και το αντίστροφο.

Ο ανατροφοδοτούμενος αυτός κύκλος της παρακμής εντός του πολιτικού συστήματος καταδικάζει την κοινωνία μας σε μια ελώδη ακινησία, ακριβώς τη στιγμή που οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει είναι τόσο κρίσιμες ώστε να πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και διαρκή κίνηση. Είναι φανερό ότι σήμερα το περιεχόμενο και η ποιότητα του πολιτικού της συστήματος καθίσταται το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το πολιτικό σύστημα, σε όλες τις τρέχουσες εκδοχές, μυρίζει αποσύνθεση και θάνατο και πρέπει να πεταχτεί στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Χρειάζεται να αναδυθούν ριζικά νέες πολιτικές δυνάμεις που θα εκφράζουν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και θα επιθυμούν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες της, να θέλουν να δώσουν απάντηση στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Να αναζωογονήσουν και να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο σε έννοιες όπως πολιτικός ανταγωνισμός, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κατεστημένο, αντισυστημικότητα κ.ά.

Αν συνεχίσουμε ως πολίτες να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στις βολικές αυταπάτες και στην αδράνεια που αναπαράγει η ίδια η παρακμιακή φύση όλων των εκδοχών του σημερινού πολιτικού συστήματος, τότε ας είμαστε προετοιμασμένοι να κλάψουμε ξανά μπροστά στις οθόνες μας. Σε μια έκταση, όμως, συμφοράς και απώλειας που πιθανώς τότε θα ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας πυρκαγιάς ή της σύγκρουσης δύο τραίνων, και θα αγγίζει εκείνη ενός ιστορικού δυστυχήματος. Οι καιροί ου μενετοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Στεφανος κορφιατης 2 Μαρτίου 2023 - 14:47

ΟΧΙ της υστερης μεταπολιτευσης , το κακο ξεκινησε με τον ανενδοτο του παπανδρεου, συνεχιστηκε στη χουντα και μεγαλουργει απο το 74 μεχρι σημερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 2 Μαρτίου 2023 - 22:11

Για τον σκουπιδοτενεκέ είναι οι νεες πολιτικές δυνάμεις που ανέδειξε ο σοφός και ηθικός λαός μας: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Βαρουφακης, Βελόπουλος, Λεβέντης, Ανδρουλακης κτλ
Ευχαριστούμε δεν θελουμε νέες πολιτικές δυνάμεις, δεν θελουμε άλλους πεινασμένους να έρθουν απο τα κατω για να αρπάξουν την κουτάλα και να κάνουν πειράματα για να δικαιώσουν τις ιδεοληψίες τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2023 - 21:55

Συμφωνώ 100% με την τοποθέτηση του Θ. Ν.

Εύχομαι, μάλιστα, να μπορούσε να επαληθευθεί η ευχή που διατυπώνει :

“Χρειάζεται να αναδυθούν ριζικά νέες πολιτικές δυνάμεις που θα εκφράζουν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και θα επιθυμούν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες της, να θέλουν να δώσουν απάντηση στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.”

Φοβάμαι, όμως, ότι τίποτε τέτοιο δεν μπορούμε να περιμένουμε ποτέ :

* ούτε από τα διαχρονικώς ιδεόληπτα παρανοϊκούλια της καθ’ ημάς Αριστεράς (της μόνης υπαρκτής),
* ούτε από τους εμπεσόντας στο δημόσιο πλούτο σαν ισοβίτες στο πορνείο, της μόνης υπαρκτής Δεξιάς (Πάτσηδες, Μαραβέγηδες, δοτές διοικήσεις της ΝΔ σε ΔΕΚΟ κττ),
* φυσικά ούτε και από το ΚΙΝΑΛ με εκείνα τα 180 Τομεαρχ-άκια του, που τα ξαπέλυσε προσφάτως ο Ανδρουλάκης να του φέρουν ψήφους, μπας και γίνουν κι αυτοί δοτές διοικήσεις σε ΔΕΚΟ,
* πολλώ δε μάλλον από την λούμπεν κι αενάως λουμπενοποιούμενη “πατριωτική” δεξιά.

Δεν υπάρχει, αγαπητοί φίλοι, Π Ο Υ Θ Ε Ν Α πλέον
αυτό το αρχιμήδειο “πα στω” ως πολιτική δύναμη, ως συλλογικό υποκείμενο, στην Ελλάδα του 2023 μ. Χ.
Σε κανέναν απολύτως χώρο
“συνειδητοποιημένων”,
“πρώην απολίτικων μα τώρα προβληματισμένων”,
“εναλλακτικών”,
“παλιά εκσυγχρονιστών αλλά ήδη πατριωτών” κλπ.

Δεν υπάρχει (εξωγενώς) ούτε Θέρισος ούτε Βενιζέλος του 1909 ούτε και οι κοινωνικές δυνάμεις που τον έφεραν, τον αγκάλιασαν, τον στήριξαν και συμπορεύθηκαν τότε μαζί του.

Υπάρχει, αντιθέτως, ο Πορτοσάλτε που προσπαθεί να μας ενδοβάλει την ιδέα ότι το δυστύχημα στα Τέμπη υπήρξε αναγκαία θυσία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Υπάρχει επίσης και η τεράστια μάζα που τον ακολουθεί ως opinion maker και τον έχει για πολιτικό μέντορα.

Καληνύχτα μας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ