Αρχική » cineρήξη: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ρωσία του Πούτιν (12-6-23)

cineρήξη: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ρωσία του Πούτιν (12-6-23)

από Άρδην - Ρήξη

Tη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 στις 19.30 θα προβληθεί η ταινία, Ο Ηλίθιος

Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού, Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα.

2. Ο Ηλίθιος. Ο Ντίμα είναι ένας τίμιος και ιδεαλιστής υδραυλικός, ο οποίος επιθεωρώντας τη διαρροή μιας πολυώροφης πολυκατοικίας αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι έτοιμη να γκρεμιστεί. Προσπαθεί επειγόντως να ειδοποιήσει τη δήμαρχο και τις αρχές, αλλά συναντά μια διεφθαρμένη γραφειοκρατία η οποία στρέφεται εναντίον του.

Ο «Ηλίθιος», είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιούρι Μπίκοφ, η οποία δικαίως τον καθιερώνει ως ένα από τα μεγάλα νέα ονόματα του ρωσικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, σ’ ένα σκληρό δράμα με πολιτικές αιχμές, γεμάτο ανατροπές που καθηλώνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ο Ηλίθιος (Durak), Ρωσία, 2014 Σκηνοθεσία: Γιούρι Μπίκοφ Πρωταγωνιστούν: Αρτέμ Μπιστρόφ, Νίνα Αντιούχοβα, Σεργκέι Αρτσιμπάσεβ, Πιοτρ Μπαραντσέεφ, Νικολάι Μπεντέρα Διάρκεια: 116 λεπτά.

Θα προβληθεί τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 19.30

3. Το εργοστάσιο. Ο ανορθόδοξος αγώνας των εργατών μιας χαλυβουργίας στη Ρωσία για να μη χάσουν τα δεδουλευμένα τους.

Το «Εργοστάσιο» του Γιούρι Μπίκοφ, είναι μία σκληρή ταινία που σκιαγραφεί παραστατικά τις ωμές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην σύγχρονη Ρωσία, με τους αδίστακτους ολιγάρχες να εφαρμόζουν ανεξέλεγκτοι έναν τελείως απάνθρωπο καπιταλισμό.

Ένας από τους σύγχρονους ολιγάρχες της Ρωσίας, που έγιναν πλούσιοι μέσα σε μία νύχτα, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί τις πρώην κρατικές βιομηχανικές υποδομές, αποφασίζει να κλείσει τη χαλυβουργία του, ανακοινώνοντας την πτώχευσή της.

Βέβαια, το κλείσιμο του εργοστασίου μπορεί να συμφέρει τον ίδιο, αλλά όχι τους μεροκαματιάρηδες που αγωνίζονται να επιβιώσουν με τον πενιχρό μισθό τους. Όταν ναυαγούν οι προσπάθειές τους να εισπράξουν από τον επιχειρηματία τα δεδουλευμένα τους, οι εργάτες αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά, σχεδιάζοντας την απαγωγή του εργοδότη τους για να πάρουν τα λεφτά τους.

Όμως, στο δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον της σημερινής Ρωσίας, η διαφθορά των Αρχών, που διαπλέκονται με το ιδιωτικό Κεφάλαιο, είναι εκτεταμένη, κι έτσι οι απεργοί αντιμετωπίζουν τα οργισμένα όργανα της τάξης, που συντάσσονται φυσικά στο πλευρό του βιομήχανου.

Το «Εργοστάσιο / The Factory» του Γιούρι Μπίκοφ, είναι ένα σκοτεινό, δραματικό θρίλερ για τον ανορθόδοξο αγώνα των εργατών μιας χαλυβουργίας στη Ρωσία να μη χάσουν τα δεδουλευμένα τους όταν κλείνει η επιχείρηση. Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ