Αρχική » Γ. Καραμπελιάς: Δεν είναι δυνατόν να προαναγγέλλονται “υποχωρήσεις” ενόψει διαπραγμάτευσης (ηχητικό)

Γ. Καραμπελιάς: Δεν είναι δυνατόν να προαναγγέλλονται “υποχωρήσεις” ενόψει διαπραγμάτευσης (ηχητικό)

από Άρδην - Ρήξη

Στη συζήτησή (18-07-2023) του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη (Παραπολιτικά FM) σχολιάζονται οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του για πιθανές υποχωρήσεις που θα ΄πρέπει να κάνει η Ελλάδα ενόψει της επιδιωκόμενης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, τονίζοντας ότι αποτελεί τεράστιο λάθος να προαναγγέλλονται και να…προεξοφλούνται πριν καν ξεκινήσει η όποια διαδικασία.

Ο Γ. Καραμπελιάς εκτιμά ότι η προσπάθεια δεν πρόκειται να καταλήξει ούτως ή άλλως διότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να φθάσει στη Χάγη, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της “ξεπλένει” την τουρκική συμπεριφορά. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι “οποιαδήποτε μακρόχρονη διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία, χωρίς να προηγηθεί σύντομα συμφωνία για την προσφυγή στη Χάγη, αποτελεί για την Τουρκία πολιτικό και διπλωματικό όπλο υψίστης σημασίας, διότι, ενώ αντιμετωπίζει οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα, ξανακερδίζει πόντους στη Δύση από την οποία βρισκόταν απομονωμένη”.

Με αυτή την στάση της η Ελλάδα της ανοίγει τον δρόμο για τα F16 και αποδυναμώνει τη θέση του Μενέντεζ και άλλων που έστω για τους δικούς τους λόγους θέτουν στην Τουρκία σκληρούς όρυς και έτσι εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα. Μπορεί η Ελλάδα να πιέζεται από τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία για χαμηλούς τόνους με την Τουρκία στο Αιγαίο και πιθανόν η παραχώρηση των F35 να συνδέεται με αυτό ωστόσο όλα έχουν ένα όριο και στους συμμάχους και εταίρους θα πρέπει να τεθούν το Κυπριακό, το Τουρκολιβυκό και όλη η αναθεωρητική και επθετική τουρκική ατζέντα διευκρινίζοντας τους πως δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε ένα αέναο παζάρι χωρίς απτά αποτελέσματα που καταλήγει εις βάρος μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ