Αρχική » Παράνομη Μετανάστευση: Η Γερμανία αλλάζει πορεία…

Παράνομη Μετανάστευση: Η Γερμανία αλλάζει πορεία…

από Απόστολος Πιστόλας

Όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία…

του Απόστολου Πιστόλα από την ιστοσελίδα indicator.gr

Αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία δεν έχει προηγούμενο. Τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας που ανάγκασε την Ευρώπη σε χαλαρές πολιτικές στο λαθρομεταναστευτικό (να ανοίξει τα σύνορά της στην ουσία), που είχε τις περισσότερες διασυνδέσεις με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται (και ενδεχομένως θησαυρίζουν) με το ζήτημα την τελευταία δεκαετία αποφασίζει να αλλάξει πορεία. Σαφώς και μένει να φανεί εάν η πρόθεση είναι ειλικρινής ή καθαρά προεκλογικό τρικ ώστε να μην χάσουν ψήφους στις ευρωεκλογές προς τα αντισυμβατικά κόμματα. Η αρχή όμως της στροφής είναι σίγουρα αληθινή σε επίπεδο εκλογικού σώματος.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν τα τελευταία χρόνια αναγάγει το λαθρομεταναστευτικό ώς σημαντικό κριτήριο ψήφου. Το 61% δεν επιθυμεί νέες αφίξεις μεταναστών (παρανόμων ή μη) από ισλαμικές χώρες. Ταυτόχρονα, το 77% πιστεύει πως όλο και περισσότεροι στη Γερμανία απεχθάνονται τη γερμανική κοινωνία. Η άκαμπτη στάση των παραδοσιακών κομμάτων, που έβλεπαν το μεταναστευτικό περισσότερο ως λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών παρά ως πρόβλημα, βοήθησε στην πτώση της εμπιστοσύνης προς τους ηγέτες τους. Έπειτα η δυσαρέσκεια (όχι μόνο για τους χειρισμούς στο θέμα του μεταναστευτικού) εκφράστηκε μέσω (δημοσκοπικής) ψήφου διαμαρτυρίας υπέρ της Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Έτσι το κόμμα που λίμναζε στο 10%-12% βρέθηκε μέσα σε λίγους μήνες στη δεύτερη θέση και το 20%+. Ο Μερζ του CDU (που βρίσκεται κοντά στο 30%) άρχισε κι αυτός να φωνάζει πιο δυνατά, αυτό που πάντα έλεγε, για σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.

Οι μεγάλες αλλαγές όμως ήρθαν με την ανακοίνωση για ίδρυση κόμματος από την Βάγκενκνεχτ, την πρώην συνηγέτιδα του αριστερού Linke. Το νέο κόμμα θα είναι μεν αριστερό αλλά με σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και τη woke κουλτούρα. Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θορύβησαν SPD και Πρασίνους. Το κόμμα της Βάγκενκνεχτ λαμβάνει το 14% έναντι 15% του κόμματος του Σολτς και 12,5% του κόμματος του Χάμπεκ. Λαμβάνει ψήφους κυρίως από το AfD αλλά παίρνει και από όλους τους υπόλοιπους. Έτσι AfD και κόμμα Βάγκενκνεχτ απειλούν τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας μέσω λαθρομεταναστευτικού. Απειλούν με αλλαγή του εκλογικού χάρτη της χώρας και του πολιτικού σκηνικού.

Και οι “απαντήσεις” ήρθαν: Ο γερμανός καγκελάριος ξεκίνησε να μιλάει για ανάγκη πιο σκληρής πολιτικής στο μεταναστευτικό. Ο ίδιος ο αντικαγκελάριος, ο Χάμπεκ, το κόμμα του οποίου πρωτοστάσησε στο άνοιγμα των συνόρων έκανε ένα εξαιρετικό βίντεο (πραγματικά αξίζει να το δείτε) τονίζοντας πως δεν πρέπει να δείχνουμε ανοχή στους αδιάλλακτους (αυτούς δηλαδή που το κόμμα του καλωσόριζε στη χώρα). Στην ουσία λέει πως για να έχουμε ανοιχτές κοινωνίες στην Ευρώπη οφείλουμε να έχουμε κλειστά σύνορα στο πολιτικό Ισλάμ.

Η ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά τους τους οδήγησε μακριά από τα παραδοσιακά κόμματα που έδειχναν είτε να μην την κατανοούν είτε να την αγνοούν. Η ανάγκη των παραδοσιακών πολιτικών να κρατήσουν τη θέση τους τους αναγκάζει να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και (ελπίζω) να κάνουν κάτι για αυτό. Το εάν το ενδιαφέρον βασίζεται μόνο στο ότι οι ευρωεκλογές πλησιάζουν μένει να φανεί. Επειδή όμως η ανησυχιά είναι βαθιά μέσα στη γερμανική κοινωνία και τη διαπερνά οριζόντια θεωρώ πως η στροφή προς πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική θα συνεχιστεί. Κι έτσι η ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια θα αλλάξει όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά την Ευρώπη ολόκληρη.

*Αναλυτής Εκλογικής Συμπεριφοράς 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ