Αρχική » Tα κυκλώματα της γλίτσας

Tα κυκλώματα της γλίτσας

από Αναδημοσιεύσεις

του Σάκη Μουμτζή από το liberal.gr

Αν δεν ήταν ο νόμος του Γιώργου Φλωρίδη – Κυριάκο άργησες να τον κάνεις υπουργό – ο επώνυμος δικηγόρος πιθανόν να συνέχιζε να απολαμβάνει της ασυλίας του, διότι στο παρελθόν το είχε ξανακάνει. Είχε σηκώσει και πάλι το χέρι του στην τότε σύζυγό του.

Με το νόμο Γ. Φλωρίδη θεσπίστηκε το ακαταδίωκτο στους επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι προχωρούν σε καταγγελία όταν διαπιστώνουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ευρήματα οικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως τι δηλώνει το θύμα. Ήταν μια ευφυής πρόνοια που στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Ο καθ΄όμολογίαν ένοχος με δεδομένο το προηγούμενο περιστατικό του 2017, το οποίο το «κουκούλωσε» όπως το «κουκούλωσε», δεν είναι κανένας τυχαίος δικηγόρος. Δε γνωρίζω τις νομικές του δεξιότητες, όμως έχει υφάνει ένα πλέγμα ευρύτατων κοινωνικών διασυνδέσεων, το οποίο προφανώς θα το χρειαστεί για να πέσει στα μαλακά.

Ήδη δεν κρίθηκε προφυλακιστέος – άγνωστον γιατί – και υποθέτω η δίκη του θα διεξαχθεί κατά το 2030. Και τότε θα προσκομίσει πληθώρα ιατρικών βεβαιώσεων για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του όταν ξυλοκόπησε τη δεύτερη σύζυγό του. Είμαι σίγουρος – και θα το θυμηθείτε – πως θα παρελάσουν στο δικαστήριο τότε μόνον μάρτυρες υπερασπίσεως. Αυτές είναι δοκιμασμένες συνταγές.

Ήδη γνωστή τηλεπερσόνα, κοινωνικά συναγελαζομένη τον καθ΄ομολογίαν δράστη, εκδήλωσε την ανησυχία της, μήπως, με την έκταση που παίρνει το θέμα του ξυλοδαρμού, καταστραφεί η καριέρα του. Να είστε σίγουροι πως σιγά – σιγά θα προσπαθήσουν να μας πείσουν πως ο γνωστός δικηγόρος βρέθηκε σε μια κακιά στιγμή και έκανε ό,τι έκανε.

Α propos, κατείχε νομίμως δύο όπλα τα οποία κατασχέθηκαν. Εξ όσων γνωρίζω η νόμιμη κατοχή όπλου απαιτεί εξετάσεις για την ψυχική υγεία του κατόχου. Έγιναν και αν ναι, τι έδειξαν; Μήπως ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του ότι ήταν ψυχικά άρρωστος; Εκτός αν δεν έγινε εξέταση και έναντι 250 ευρώ αποκτήθηκε το χαρτί. Ελπίζω να το ψάξουν το θέμα.

Τελικά υπάρχει ένα κύκλωμα γλίτσας στο οποίο συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι που προσφέρει προστασία κάθε μορφής σε όσους ανήκουν σε αυτό το κύκλωμα, ακόμα και αν έχουν προβεί σε αχαρακτήριστες πράξεις. Θυμάμαι διάσημη περσόνα, σημερινή βουλεύτρια, να παρακαλεί να πέσει στα μαλακά μια κοπέλα που είχε βιάσει μια ανήλικη διότι η δράστις ανήκε σε «ευπαθή» συλλογικότητα. Και όντως λειτούργησε ο νόμος της σιωπής. Μεταξύ τους λειτουργούν άλλοι νόμοι. Τους δικούς μας τους προστατεύουμε.

Και ο καθ΄ομολογίαν ένοχος μεγαλοδικηγόρος ανήκει σε αυτό το κύκλωμα της γλίτσας. Μακριά από εμένα ο λαϊκισμός. Αλλά τελικά η ισονομία είναι ένα από τα κύτταρα του δημοκρατικού πολιτεύματος και όταν καταλύεται, προσβάλλεται και η δημοκρατία μας. Με τέτοιες κακουργηματικές πράξεις στην πλάτη του ποιος κοινός θνητός δε θα προφυλακιζόταν;

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ