Αρχική » Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία

από Άρδην - Ρήξη

Μελανσόν – Αττάλ – Μπαρντελά

Ο Εθνικός Συναγερμός προηγείται αλλά ακολουθεί η Αριστερά… Ανακαλύψτε την πρώτη πρόβλεψη της Figaro για τις έδρες

του John Timsit, δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου το απόγευμα

ΕΡΕΥΝΑ – Το τελευταίο κύμα της έρευνας Ifop-Fiducial για λογαριασμό της Le Figaro, του LCI και του Sud Radio προβλέπει ξεκάθαρη πτώση του προεδρικού στρατοπέδου.

Πώς θα είναι η Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών; Αυτό είναι το ερώτημα που προκαλεί αναταραχή στους πολιτικούς κύκλους μόλις μια εβδομάδα περίπου πριν από τον πρώτο γύρο της κάλπης, στις 30 Ιουνίου. Όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί βρίσκονται στο προσκήνιο. Στόχος είναι να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές για να σχηματίσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Εάν τα δύο μπλοκ της αντιπολίτευσης ελπίζουν το καθένα να επιβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια συγκυβέρνηση, και επομένως έναν νέο πρωθυπουργό, η επόμενη νομοθετική περίοδος θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί ακυβέρνητη. Αυτό προκύπτει από το τελευταίο κύμα της δημοσκόπησης του Ifop-Fiducial για λογαριασμό της Le Figaro, του LCI και του Sud Radio, που δημοσιεύτηκε αυτή την Παρασκευή και παρέχει τις πρώτες προβλέψεις για τις έδρες, με βάση την πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο. “Προς το παρόν, μένει να δούμε ποιος θα βγει πρώτος όσον αφορά τον αριθμό των εκλεγμένων αντιπροσώπων”, εξηγεί ο François Kraus, διευθυντής του τμήματος πολιτικής και επικαιρότητας του Ifop.

Με το 35% (+1) των ψήφων, η “Ένωση της δεξιάς”, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Συναγερμό και ενισχύεται από τους “Ciottistes” που δεν ανήκουν στο LR, θα κερδίσει 200 έως 240 βουλευτές (συμπεριλαμβανομένων 10 έως 20 για τον αμφισβητούμενο ηγέτη των Ρεποιμπλικάνων). Αυτό θα ήταν σχεδόν τριπλάσιο της επίδοσής του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022, όταν το κόμμα με τη φλόγα μόνο κέρδισε σχεδόν 90 βουλευτές. Ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο, το “εθνικό στρατόπεδο” θα έχει μόνο μια σχετική πλειοψηφία, πολύ μακριά από τους 289 εκλεγμένους βουλευτές που απαιτούνται για να έχει ελευθερία κινήσεων. Τι θα κάνει το RN αν επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση; Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του κόμματος Jordan Bardella δήλωσε στο France 2 ότι “θα αρνιόταν να διοριστεί αν (ήταν) σε θέση να διοριστεί και (δεν) είχε απόλυτη πλειοψηφία”. Σημάδι της εκλογικής της δύναμης, η συμμαχία κερδίζει μερίδιο ψήφων σε τμήματα όπου το RN ήταν ήδη ισχυρό: εργάτες (57%, +1), άνεργοι (48%, +5), καθώς και μη εκπαιδευμένοι (46%, +2).

Εθνικός Συναγερμός (Μαζί με τον Eric Ciotti…)35,0% (+1)19%
Νέο Λαϊκό Μέτωπο (LFI, PC, PS, PP, Les Ecologistes)29,0% (=)26%
Προεδρική Πλειοψηφία21,5% (-0,5)26%
Ρεπουμπλικάνοι Δεξιάς6,5% (+0,5)13%
Διάφοροι3,5% (-0,5)7%
Ανακατάκτηση (Ζεμούρ)1,5% (-0,5)4%
Άκρα Αριστερά (LO, NPA-Révolutionnaires…)1,0% (=)1%
Διάφορα Αριστερά (PRG…)1,0% (=)3%
Διάφορα Κέντρο1,0% (=)1%

180 έως 210 έδρες για την Αριστερά

Έχοντας συνασπιστεί υπό τη σημαία του “Νέου Λαϊκού Μετώπου” τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Αριστερά βρίσκεται σταθερά έξι μονάδες πίσω σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, στο 29%. Αυτό το αποτέλεσμα θα έδινε στην Αριστερά από 180 έως 210 έδρες στο Κοινοβούλιο . Και, στην υψηλότερη εκτίμηση, να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το RN. Μια αρχική πρόβλεψη στην οποία πρέπει να προστεθούν οι 8 έως 12 εκλεγμένοι βουλευτές που αντιστοιχούν στην ετικέτα “άλλη αριστερά”. Δείγμα των εντάσεων που διατρέχουν την Αριστερά, ο συνασπισμός δεν προσελκύει την πλήρη υποστήριξη όλων των κινημάτων που τον απαρτίζουν: ενώ κατακτά σχεδόν όλες τις ψήφους των Μελανσονιστών (92%), δεν είναι εξίσου πειστικός μεταξύ των Σοσιαλιστών (69%, -2) και των Οικολόγων (78%, +2).

Μπορεί ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ να έχει εντείνει τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διάλυσης από τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά το προεδρικό στρατόπεδο παραμένει στην τρίτη θέση. Και διαβρώνεται ελαφρώς στο 21,5% (-0,5) των ψήφων. Διαθέτοντας  μια σχετική πλειοψηφία από το 2022, το κεντρικό μπλοκ θα δει το ποσοστό του να συρρικνώνεται από 250 εκλεγμένα μέλη σε ένα χαμηλό επίπεδο μεταξύ 80 και 110 βουλευτών. Μια σημαντική μείωση. “Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τη διάλυση του Μακρονισμού, ο οποίος θα μπορούσε να περιοριστεί σε προνομιούχες περιοχές, πρώην Ζιπεϊστικές ή Χριστιανοδημοκρατικές”, τονίζει ο François Kraus. Ενώ διαφαίνεται μια ξεκάθαρη ήττα της πλειοψηφίας, παραμένει σε μια πολύ αβέβαιη κατάσταση στις περιοχές όπου βρισκόταν σε ισχυρή θέση στον πρώτο γύρο”.

Μακριά από την κερκίδα, οι Ρεπουμπλικανοί κρατιούνται παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η συμμαχία που ο Éric Ciotti σφράγισε με το RN π. υπολογιζόμενη στο 6,5% (-0,5) των ψήφων, η Δεξιά, η οποία είχε μέχρι τώρα 62 βουλευτές, θα μπορούσε να διατηρήσει μεταξύ 40 και 60 εδρών. Όσο για το κόμμα Reconquête του Éric Zemmour, το οποίο κατέρρευσε μετά τις ευρωεκλογές, συνεχίζει να βυθίζεται στο 1,5% (-0,5) και είναι απίθανο να κερδίσει έδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ