Αρχική » Γ. Καραμπελιάς: Η Μικρασιατική Καταστροφή κι ο μοιραίος ρόλος του Ιωάννη Μεταξά (podcast)

Γ. Καραμπελιάς: Η Μικρασιατική Καταστροφή κι ο μοιραίος ρόλος του Ιωάννη Μεταξά (podcast)

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub.gr συνεχίζοντας το αφιέρωμα «για τη Μικρασιατική Καταστροφή». 

Σε αυτό το τρίτο μέρος των αφιερωματικών συνεντεύξεων ο κ. Καραμπελιάς μιλά για αυτή την περίοδο με έναν διαφορετικό τρόπο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τότε. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ίδιου στον Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος – όπως λέει – ήταν σχετικά ικανός από ότι θρυλείται, ως αξιωματικός που είχε μετεκπαιδευτεί στη Σχολή Πολέμου του Κάιζερ στη Γερμανια. «Υπηρξε κατά τη γνώμη μου ο μοιραίος άνθρωπος στα χρόνια 1912 – 1917 που έχει μεγάλη δράση.

Είναι μοιραίος, διότι ήταν εκείνος που εμπόδισε ουσιαστικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πρώτο πόλεμο όταν οι Άγγλοι επειδή χρειάζονταν την Ελλάδα, προσέφεραν τη Μ.Ασια, την ανατολική Θράκη και την Κύπρο για να μετάσχει στην εκστρατεία της Καλλίπολης», επισημαινει ο κ. Καραμπελιάς.

Εκείνη την περιοδο – οπως σημειώνει ο κ. Καραμπελιάς – ο Μεταξάς ήταν Αρχηγός του Επιτελείου, τον οποίο ειχε διορίσει ο Βενιζέλος παρά τις διαφορές που είχαν. Ο κ. Καραμπελιάς, μέσα από το αφιέρωμα του αυτό, μιλά για όλη τη γεωπολιτική κατάσταση, το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και τη θέση της Τουρκίας, η οποία από μια αποδυναμωμένη δύναμη λόγω των πολέμων, έφτασε να καρπωθεί τα οφέλη των συγκυριών και των «παιχνιδιών», οδηγώντας τα γεγονότα  στη μικρασιατικη καταστροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ