Αρχική » Εκδήλωση – εγκαίνια έκθεσης: “Κωνσταντινούπολη 1955 – Σεπτεμβριανά …70 χρόνια μετά” (Υμηττός – 3/10/25)

Εκδήλωση – εγκαίνια έκθεσης: “Κωνσταντινούπολη 1955 – Σεπτεμβριανά …70 χρόνια μετά” (Υμηττός – 3/10/25)

από Άρδην - Ρήξη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Υμηττού, με την υποστήριξη της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.), σας προσκαλεί την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2025 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημαρχείου Υμηττού, στην εκδήλωση μνήμης και στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο:

“Κωνσταντινούπολη 1955 – Σεπτεμβριανά …70 χρόνια μετά”.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1955, η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης βίωσε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της. Με αφορμή την προβοκάτσια της βόμβας στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, οργανώθηκαν και εκδηλώθηκαν βίαια επεισόδια κατά του ελληνικού στοιχείου, γνωστά ως «Σεπτεμβριανά».

Οι βιαιοπραγίες, οι λεηλασίες και οι καταστροφές που σημειώθηκαν, σηματοδότησαν την αρχή του τέλους για την ακμάζουσα ελληνική παρουσία στην Πόλη, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες στον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τις δραματικές στιγμές εκείνης της νύχτας, αλλά και να αναδείξει τη μνήμη μιας ιστορικής καμπής που καθόρισε την πορεία του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Στόχος είναι όχι μόνο η απόδοση τιμής στα θύματα και τους πληγέντες, αλλά και η υπενθύμιση της αξίας της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενιές.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους:

✅Νικόλαος Ουζούνογλου, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π. & Πρόεδρος ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

✅Παναγιώτης Κρανιδιώτης, Μέλος Δ.Σ. ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. & Πρόεδρος του Σωματείου «Εθελοντές για την Κωνσταντινούπολη»

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Σαμάντης.

👉Ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Νικόλαος Τσιλίφης πιστεύει ότι κάποιες φορές τιμώντας και κάποιες άλλες μνημονεύοντας το παρελθόν κτίζουμε ένα στέρεο μέλλον για εμάς αλλά και τα παιδιά μας. Με τη δύναμη της εικόνας και της μνήμης, ας σταθούμε όλοι μαζί απέναντι στη λήθη και να τιμήσουμε τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ