Αρχική » Σώστε την Ελλάδα από την καταστροφή

Σώστε την Ελλάδα από την καταστροφή

από admin

Ένας αλαζονικός Γάλλος μας μιλάει για το πραγματικό διακύβευμα της παραμονής ή όχι στη ζώνη του ευρώ σήμερα, την παράδοσή μας στην Τουρκία που όλοι οι Έλληνες  πολιτικοί αποκρύβουν ή αγνοούν μέσα στη στραβομάρα τους.

 Άρδην

(σ.τ.μ.: ένας εκ των πρωταγωνιστών της μαύρης κωμωδίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα»), και να πετάξουν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε μια κατάσταση Αποκάλυψης. Γράφω αυτές τις γραμμές διότι αποτελεί ένθερμη επιθυμία μου να ευημερήσει η Ελλάδα και να παραμείνει στο ευρώ.

Έλληνες, το συμφέρον σας είναι ξεκάθαρο: εκτός του ευρώ θα χάσετε κάθε διεθνή χρηματοδότηση και οι τράπεζές σας θα καταρρεύσουν. Εκτός του ευρώ η προσαρμογή θα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στο ευρώ. Δεν υπάρχει λύση σύμφωνα με την οποία να διατηρήσετε τα επίπεδα ζωής σας του 2008, τα οποία χρηματοδοτούνταν μαζικά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η λογική λύση είναι μια μαζική ανακατανομή του ελληνικού χρέους σε 50 χρόνια και περισσότερη βοήθεια για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας. Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να αποδεχθείτε να αλλάξετε εκ βάθρων το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο σας που χρεοκόπησε και να υιοθετήσετε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές (γιατί να μην εισαγάγετε το μοντέλο της Δανίας ή της Σουηδίας στην Ελλάδα;).

Μια έξοδος από το ευρώ και μια γενική χρεοκοπία θα προκαλούσαν πιθανόν και μια κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας. Θυμηθείτε τους ιστορικούς διχασμούς σας μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949. Αν χρεοκοπήσει, η Ελλάδα κινδυνεύει σοβαρά να κυλήσει σε ένα κοινωνικό και πολιτικό χάος. Ποιος θα πάει έπειτα να κάνει τουρισμό σε μια χώρα αναρχική, χωρίς νόμους και τάξη; Κανείς! Αυτό σημαίνει ότι, αν βγείτε από το ευρώ, η Ελλάδα θα υποστεί μια υποτίμηση που θα κυμαίνεται πολύ πιο κοντά στο 90% από ό,τι στο 50%. Τι θα απογινόταν μια χώρα που ήδη τελεί υπό κακή διακυβέρνηση με την Αστυνομία και τον στρατό απλήρωτους; Πρέπει να σταματήσετε την κοντόφθαλμη πολιτική σας τώρα. Εκτός του ευρώ, χρεοκοπημένη, ανίκανη να πληρώσει τον στρατό και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της, η Ελλάδα θα γινόταν ελκυστική λεία για τον μεγάλο, τούρκο γείτονά της. Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι μια άλλη τουρκική κυβέρνηση από την τωρινή δεν θα μπει στον πειρασμό να εισβάλει σε ολόκληρη την Κύπρο, στα Δωδεκάνησα ή στη Θράκη… Εκείνη την ημέρα θα τελεί υπό σύγχυση. Η ελληνική κυβέρνηση θα καλέσει σε βοήθεια. Εις μάτην. Γιατί να παρέμβουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ μιας χώρας που τις έβλαψε μαζικά, που απείλησε με κατάρρευση του ευρώ και που υπαναχώρησε σε όλες τις υποσχέσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Πολύ αμφιβάλλω αν έπειτα από μια μαζική και μονομερή χρεοκοπία ή ανικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους αυτοί θα αποφασίσουν να συνδράμουν την Ελλάδα. Δυστυχώς οι Γερμανοί είναι στις ημέρες μας εχθρικοί απέναντι στους Έλληνες. Όχι όμως και οι Γάλλοι, οι οποίοι μετά την επιστροφή της δημοκρατίας, το 1974, υπήρξαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ελλάδας. Αν οι Έλληνες εφαρμόσουν την πολιτική της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ακροδεξιά, θα είναι μόνοι τους, χωρίς σύμμαχο, χωρίς τη Γαλλία, χρεοκοπημένοι, αντιμέτωποι με μια Τουρκία που θα γνωρίζει τα πάντα για τις αδυναμίες και την απομόνωση της Ελλάδας… Όπως λέω στους έλληνες φίλους μου: «Αν υπαναχωρήσετε ωμά στα χρέη σας προς τη Γαλλία, θα σας εγκαταλείψουμε στους Τούρκους. Εσείς επιλέγετε».

Το συμφέρον της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ είναι ομοίως να αποφύγει με κάθε κόστος μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρώτον, η Ευρώπη που ανοικοδομήσαμε από το 1945 είναι η Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας. Τι θα γινόταν το ευρωπαϊκό μας σχέδιο αν στην πρώτη σημαντική κρίση απορρίπταμε το πιο αδύναμο μέλος της οικογενείας και το αφήναμε να βυθιστεί στο οικονομικό και πολιτικό χάος, ακόμη και στον πόλεμο. Δεύτερον, είναι καιρός οι υπέρμαχοι του «Grexit» να δουν έναν χάρτη της περιοχής: η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στις τρέχουσες ή πιθανές γεωπολιτικές κρίσεις: Συρία, Λίβανος, Ισραήλ – Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λιβύη, χωρίς να μιλήσουμε για την πρώην Γιουγκοσλαβία… Εμείς (η Ευρώπη και οι ΗΠΑ) χρειαζόμαστε μια Ελλάδα σταθερή και στέρεη ως όαση σταθερότητας στην περιοχή και ως πολιτικό και στρατιωτικό μας «αεροπλανοφόρο» για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή, τη θαλάσσια και εναέρια ειρήνευση της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να μιλήσουμε για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Η κρίση στη Λιβύη το 2011 έδειξε ότι για αυτό δεν θα μπορούσαμε να βασιζόμαστε στη Γερμανία. Δεν θα έπρεπε να χάσουμε την Ελλάδα. Όλος ο κόσμος, Έλληνες, Γερμανοί, Ευρωπαίοι, θα πρέπει να κάνουν προσπάθειες και υποχωρήσεις.

Ο κ. Ζακ Ντελπλά είναι οικονομολόγος και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Συγκατανευσιφάγος της διαπλοκής 4 Ιουνίου 2012 - 14:46

Γιατί να μην εισάγουμε το μοντέλο της Δανίας… επειδή έζησα εκεί, να πω ότι η Δανία είναι γεμάτη μικρομεσαίους που όταν έγινε δημοψήφισμα για το ευρώ, αφού ενημερώθηκαν σωστά και σκέφτηκαν, ψήφισαν “όχι”. Δεν επιχειρηματολογώ εδώ υπέρ “ηρωικής εξόδου”, ούτε υποννοώ ότι είμαι υπέρ αυτής ή ο,τιδήποτε άλλο. Απλώς με χτύπησε η αναφορά στη Δανία, σκέφτηκα ότι η απάντηση στο “γιατί δεν υιοθετούμε το μοντέλο της Δανίας” ίσως είναι “γιατί δεν είναι βιώσιμο εντός ευρωζώνης”… τουλάχιστον ο λαός της Δανίας αυτό αποφάσισε όταν ρωτήθηκε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eλλάς Γαλλία συμμαχία? 6 Ιουνίου 2012 - 15:57

o jacques delpla έχει πεί κι άλλα στο παρελθόν..

http://archives.lesechos.fr/archives/2011/lesechos.fr/06/22/0201458716889.htm

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 6 Ιουνίου 2012 - 18:39

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη σχέση ανάμεσα στη γεωπολιτική, τη μικροπολιτική και την οικονομία από το Στράτφορ:
http://www.stratfor.com/analysis/greece-european-robert-d-kaplan?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20120606&utm_term=kaplan&utm_content=readmore&elq=e9e734514b484837b5966cecfc709a9f

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ