Αρχική » Ερωτηματικά από την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ερωτηματικά από την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

από Άρδην - Ρήξη

του Παντελή Σαββίδη από το anixneuseis.gr 

Ή θα φτιάξουμε στρατό, ή θα χάνουμε συνεχώς.

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται αιχμάλωτοι στα χέρια των Τούρκων και πρόκειται να δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως θα γνωρίζετε, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια περιπολίας στο δάσος των Καστανιών, στον Έβρο.

Με όλο το σεβασμό που επιβάλλει το γεγονός και η δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκονται δύο Έλληνες στρατιωτικοί, θα θέσουμε ορισμένα ερωτήματα, ακριβώς, διότι μόνο σε τέτοιες στιγμές που η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στο θέμα της άμυνας της χώρας, μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή πολιτικής.

Τα ερωτήματα από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών και τη διαχείριση της υπόθεσής τους από την ηγεσία του στρατεύματος είναι πολλά.

Το πρώτο ερώτημα προκύπτει από την ανακοίνωση του ΓΕΣ. Από πού γνωρίζει το ΓΕΣ ότι οι δύο στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος; Μήπως το Γενικό Επιτελείο θέλει κάτι να κρύψει; Μήπως, για παράδειγμα θέλει να κρύψει πως οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν με επιχείρηση των τούρκων εντός ελληνικού εδάφους; Πως αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο; Διότι η θεωρία του αποπροσανατολισμού και της, χωρίς τη θέλησή τους, εισόδου σε τουρκικό έδαφος, βολεύει. Είναι αδύνατον να δικαιολογηθεί η σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών με εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Οι δύο στρατιωτικοί αποτελούσαν περίπολο που ήλεγχε τα φυλάκια. Το δρομολόγιο μιας περιπόλου αποτελεί ρουτίνα. Τόσο εύκολα χάνονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Και αν συμβαίνει αυτό, αν δηλαδή, χάνονται τόσο εύκολα τι σημαίνει αυτό;

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την ευκολία με την οποία συνελήφθησαν οι Έλληνες στρατιωτικοί. Έκαναν περιπολία, σε μια άκρως επικίνδυνη περιοχή, και έφεραν προφανώς, τα όπλα τους. Δεν είχαν καμιά ετοιμότητα αντίδρασης; Τι σημαίνει αυτή η ευκολία σύλληψης;

Ερώτημα τρίτο: όπως υποστηρίζει το σχετικό ρεπορτάζ, μετά τις προκλήσεις στον αέρα και στη θάλασσα η ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, περίμενε τουρκική πρόκληση στην ξηρά, δηλαδή, στον Έβρο. Έλαβε, και ποια μέτρα για να διαφυλάξει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και, κυρίως, την άμυνα της χώρας από τις τουρκικές προκλήσεις;

Τέταρτον: από τη στιγμή που η εντολή που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από την πολιτική ηγεσία είναι μην απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις και να μην προβαίνουν σε κλιμάκωση, γιατί τόσο ο υπουργός άμυνας όσο και ο υπουργός εξωτερικών κάνουν μεγαλόστομες και υπερφίαλες δηλώσεις ότι αν υπάρξει νέα τουρκική πρόκληση (μετά την προσπάθεια εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού), η απάντηση δεν θα είναι ειρηνική; Που βρίσκονται, σήμερα, οι δύο λαλίστατοι υπουργοί; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο που διαχειρίζονται την ελληνοτουρκική κρίση εξαντλούν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της χώρας;

Πέμπτον: Μήπως, οι σχετικές εντολές, και μάλιστα του πρωθυπουργού, έχουν ευνουχίσει το στράτευμα και έχουν αποθρασύνει τους αντιπάλους; Οι τούρκοι στρατιώτες γνωρίζουν πως ό,τι και να κάνουν δεν θα αντιμετωπίσουν καμιά αντίσταση και κανέναν κίνδυνο. Δρούν με ασφάλεια και με την αίσθηση ότι θα βγούν κερδισμένοι. Σε αντίθεση με τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Έκτον και σπουδαιότερον: Αν είχαμε σοβαρή κρατική και στρατιωτική υπόσταση, αμέσως μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών ελληνική δύναμη κομάντος θα είχε συλλάβει ίσο, ίσως και μεγαλύτερο, αριθμό τούρκων για να τους διαπραγματευθεί. Η χώρα, τώρα, σέρνεται γονυκλινούσα. Ξέρετε τι σημαίνει η κατηγορία περί κατασκοπείας κατά των δύο Ελλήνων που αιχμαλωτίστηκαν; Ξέρετε τι σημαίνει η εμφάνισή τους στο τουρκικό δικαστήριο; Τι ξεφτελισμό συνιστά για το κύρος και της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεών της;

Έβδομον: οι πόλεμοι σήμερα δεν κηρύσσονται. Έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει η σύλληψη και η αιχμαλωσία Ελλήνων στρατιωτικών; Έχουμε αντιληφθεί ότι συνέβη ένα σοβαρό στρατιωτικό επεισόδιο και χάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς; Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο μιθριδατισμός μας; Που και σε τι, αν φτάσουν οι Τούρκοι, θα αντιδράσουμε;

Όγδοον: Έχουμε αντιληφθεί σε τι απαξία περιέρχεται η χώρα με αυτόν τον διασυρμό της. Διότι περί διασυρμού πρόκειται. Ό,τι και να πει η ευτελής πολιτική τάξη της χώρας περί ψυχραιμίας και τα τοιαύτα, Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν ενώ έκαναν περιπολία, θα παρουσιαστούν στο τουρκικό δικαστήριο. Για τους καλομαθημένους Έλληνες που δεν χαλούν την ησυχία τους ούτε και για ένα ποτήρι καφέ, αυτό είναι ένα συνηθισμένο επεισόδιο. Για όσους, όμως, έχουν ακόμη την αίσθηση της αξιοπρέπειας, πρόκειται για διασυρμό.

Ένατον: Γίνονται αερομαχίες, συνήθως, χάνουμε εμείς πιλότους. Γίνονται επεισόδια στη θάλασσα, πάλι, συνήθως, χαμένοι είμαστε. Γίνονται περιπολίες, συλλαμβάνουν τις περιπόλους μας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πολύ φοβάμαι πως ο στρατιωτικός ισχυρισμός ότι δρουν κατόπιν πολιτικών οδηγιών είναι το φύλλο συκής της στρατιωτικής αδυναμίας μας.

Το δίλημμα είναι ή θα φτιάξουμε έναν στρατό με ικανότητες, για να διατηρήσουμε την όποια αξιοπρέπεια μας έμεινε ως λαού, ή οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια και ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και εθνικής κυριαρχίας.

Να το πω και διαφορετικά. Ή θα επενδύσουμε σε έναν στρατό με υψηλή αποτρεπτική δύναμη και αποφασιστικότητα ή, θα τον περιορίσουμε στο επίπεδο των παρελάσεων και καμιάς φιλειρηνικής αποστολής του ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνικός Στρατός σήμερα, και δεν έχει τα μέσα για να φέρει σε πέρας το έργο του και δεν εκπαιδεύεται για να αντιμετωπίσει έναν υπαρκτό κίνδυνο.

Άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στελέχη με ικανότητα και υψηλό πατριωτικό φρόνημα διαθέτει ο στρατός και η ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η εξέλιξη των στρατιωτικών. Να τελειώνουμε με τους, συνήθως περιορισμένων δυνατοτήτων, πολιτικά ευπειθείς που με την δουλικότητά τους έχουν κατακλύσει όχι μόνο τη δημόσια διοίκηση της χώρας αλλά και το στρατό.

Με τέτοιες νοοτροπίες, η σίγουρη πορεία είναι οι συνεχείς ήττες. Και οι ήττες, έχουν επίπτωση στο ηθικό και του στρατού και της κοινωνίας.

Μήπως πρέπει να πούμε «φτάνει, ως εδώ;».

Δεν υπάρχει λαός που μπορεί να ζει με συνεχείς διασυρμούς. Το βιώσαμε στην οικονομία, το βιώνουμε στην πολιτική, πάει πολύ να το βιώσουμε και ως στρατιωτική ήττα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτριος Προβάδος 5 Μαρτίου 2018 - 11:07

Μήπως η κυβέρνηση Τσίπρα βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να παραδώσει τους Τούρκους ικέτες ανταλλάσσοντας τους με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς;
Μήπως όλο αυτό είναι μια καλοστημένη μηχανή;
Μήπως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
APIS MELIFERA 5 Μαρτίου 2018 - 14:19

Ο Στρατός χτυπήθηκε αλύπητα σαν το χταπόδι απο το 1974 μεχρι σήμερα. Ως ένα βαθμό στην αρχη δικαιολογημένα, αλλα απο ένα σημειο και περα αυτό ηταν εγκληματικό. Οι Ενοπλες Δυνάμεις σάπισαν παρασυρόμενες απο την παρακμιακή πρακτική του μεταπολιτευτικού κράτους με αποτέλεσμα να είναι ανύμπορες να αντιδράσουν αποτελεσματικά στις κρίσεις. Υπάρχουν φυσικά κάποια τμήματα του στρατεύματος που είναι σε καλό επίπεδο λογο σοβαρότητας αποστολής , αλλα αυτό δεν είναι αρκετό. Οι εικόνες των στρατιωτών-ομήρων προκαλούν τεράστια θλίψη, να παρουσιάζονται σαν να είναι πρεζέμποροι ή δολοφόνοι….Ακόμα ένα μάθημα για την παρακμιακή Ελληνική αριστερά, όπως και για την νεοφιλελεύθερη δεξιά, όπου σε απόλυτη σύμπνοια, δούλεψαν σκληρά για να εξευτελίσουν τον λαό μας. Αντίσταση ή Εξαφάνιση όπως λέει και ο δάσκαλος Καραμπελιάς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θοδωρος 5 Μαρτίου 2018 - 21:28

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΦΡΟΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΜΩΣ ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ Ο Ι ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χωρίς Ὄνομα 6 Μαρτίου 2018 - 07:17

O Kικέρων είπε: “Salus populi suprema lex esto”. Οι στρατιωτικές δυνάμεις κάθε χώρας είναι εκεί για να προστατεύουν από κάθε έξωθεν ή έσωθεν επιβουλή. Αυτό ακριβώς χτύπησαν και πέτυχαν να αδρανοποιήσουν οι εγχώριοι-ξενοκίνητοι προδότες, την αποτρεπτική ικανότητα του Ε.Σ. απέναντι στους εσωτερικούς εχθρούς. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να ευνουχίσουν συνολικά το στράτευμα ώστε να είναι σήμερα ανίκανο να αντιμετωπίσει μια καλοστημένη ομολογουμένως πλήν αναμενόμενη προβοκάτσια κάτι στο οποίο έχουν παράδοση η τουρκοι. Παρεμπιπτόντως το ελληνικό περίπολο δεν μπήκε “κατά λάθος” στο τουρκικό έδαφος, αλλά οι τούρκοι μπήκαν “επίτηδες” στο ελληνικό. Και φυσικά η φιλοσιωνιστική μας κυβέρνηση κάνει πειθήνια αυτό που της λένε οι φίλοι της αλλά όχι φίλοι του ελληνικού λαού, οι εβραίοι που τα έχουν κάπως βρεί τώρα με την τουρκία και δεν θέλουν να χαλάσουν το …καϊμάκι στον καφέ !!! Ξυπνάτε ρε ραγιάδες, έχουμε καταντήσει χειρότεροι και από το λιχτενστάιν. Ξυπνάτε βρε !!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος Καναβός 6 Μαρτίου 2018 - 21:40

Καλά τα λέτε κ. Σαββίδη, αλλά μονόπλευρα. Λέτε „…αν θα φτιάξουμε στρατό…“ Καλό αυτό αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Το πρόβλημα της Άμυνας μίας χώρας είναι σύνθετο και σας θυμίζω την σχετική ρήση του Georges Clemenceau. Η όλη Ελληνική κοινωνία ευρίσκεται σε μία πρωτοφανή παρακμή, εκδήλωση της οποία είναι η σχεδόν 10χρονη οικονομική κρίση και η αποτυχία εξόδου απ‘ αυτήν. Μέχρι το 2009, αλλά και σήμερα κυριαρχεί το: The Greeks don‘t follow the rules. Ο καθένας κάνει ότι το προσωπικό του συμφέρον του υποβάλει και ότι η διαδεδομένη και ευρεία ανομία και παρανομία του επιτρέπει. Αρχίζοντας από τον ιδιαιτερά ΔΕ, που παραβιάζει ατιμωρητί 3 – 4 νόμους του κράτους, και φτάνοντας μέχρι τον λαθρέμπορο καυσίμων στο ανίκητο λαθρεμπόριο καυσίμων, τον βολεμένο μεσοαστό που ψηφίζει την κυβέρνηση κομμουνιστών και ακροδεξιών, για να μην …πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και να μην ανοίξουν τα επαγγέλματα… Δεν σας είδα και δεν σας άκουσα να στηλιτεύσετε τις ατιμώρητες καταλήψεις Σχολείων κα ΑΕΙ ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Έτσι όπως έχουν καλομάθει οι νέοι θα κάνουν επανάσταση αν η θητεία αυξηθεί κατά 1 μήνα…Δεν συνεχίζω, διότι καταλάβατε το πνεύμα μου. Η Ελληνική κοινωνία από τις εκδηλώσεις της δεν φαίνεται να είναι υγιής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ