Αρχική » WikiLeaks: Έγγραφα που καταδεικνύουν στήριξη Αναστασιάδη σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν

WikiLeaks: Έγγραφα που καταδεικνύουν στήριξη Αναστασιάδη σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν

από admin

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην Κωνσταντινούπολη το Φεβρουαρίο του 2005 με φόντο την επιγραφή «Όλα για την Τουρκία».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην Κωνσταντινούπολη το Φεβρουάριο του 2005 με φόντο την επιγραφή «Όλα για την Τουρκία».

Από την ιστοσελίδα εν κρυπτώ

Έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστοτόπο Wikileaks και τα οποία αναφέρονται σε κατ΄ ιδίαν αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το σχέδιο Ανάν, παρουσίασε ομάδα νέων που στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. Σύμφωνα με το νομικό Σίμο Αγγελίδη, τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2009 και καταρρίπτουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τον ισχυρισμό του Ν. Αναστασιάδη ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν. Τα κείμενα, που μιλούν από μόνα τους και με την επιφύλαξη ότι αποδίδουν την αλήθεια ως προς τα γεγονότα, αποδεικνύουν τη σαφή πολιτική τοποθέτηση ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη βάση λύσης του Κυπριακού, όπου και εάν γίνονται οι συζητήσεις, στην Κύπρο ή ακόμη και στην Τουρκία. Παράλληλα, σημειώνει πως “τα έγγραφα υπάρχουν και αποκαλύπτουν τη μόνη αλήθεια, ότι το παιγνίδι είναι στημένο” και πως “παρά τις σημερινές του προεκλογικές δηλώσεις, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επιμένει σε λύση τύπου σχεδίου Ανάν με απλές ωραιοποιήσεις”. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν τα εξής έγγραφα:

  • Έγγραφο με κωδικό 06NICOSIA766 ημερομηνίας 23ης Μαΐου 2006, σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλα για την επιλογή του “ΝΑΙ” στο σχέδιο Ανάν για το δημοψήφισμα και για αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο. Ο Α. Νεοφύτου, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πρόσθεσε ότι κατ` ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση.
  •  Έγγράφο με κωδικό 05ANKARA799 ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2005 για την συνάντηση μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη και του Αμπντουλάχ Γκουλ στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο “ο Ντισλί είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε στον Γκιουλ ότι εάν υπάρχουν `ορισμένες αλλαγές` στο σχέδιο Ανάν ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Ανάν στους Ε/κ (would again push the plan with the Greek Cypriot public)”.
  • Έγγραφο  με κωδικό 08NICOSIA273 ημερομηνίας 30 Απριλίου 2008 για τα σχόλια του τότε Αμερικανού Πρέσβη για συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης κατ` ακρίβεια υποστήριξε την επαναφορά (retabling) του σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ε/κ”.
  •  Έγγραφο με κωδικό 09NICOSIA317 ημερομηνίας 3 Μαΐου 2009 αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία  υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική (momentum) για να επιτευχθεί το “ΝΑΙ” σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 30 Δεκεμβρίου 2012 - 13:20

Ανεξάρτητα από τα έγγραφα έχουμε το γνωστό παρελθόν του κ. Αναστασιάδη που μας δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι για την Κύπρο ! Αλίμονο αν γίνει πρόεδρος !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 30 Δεκεμβρίου 2012 - 15:27

Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εναντίον των Ελλήνων στηρίζεται στη συνεργασία των ντόπιων πολιτικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών και δημοσιογραφικών ελίτ, που μην έχοντας ούτε ιερό ούτε όσιο θέλουν να χάσουμε κάθε αξιοπρέπεια και να παραδώσουμε τα αγαθά μας στους γείτονες στο όνομα της ‘ειρηνικής διαβίωσης’. Πράγματι ο δούλος ζει πολύ ειρηνικά.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το νεο-οθωμανισμό σας προτείνω να διαβάσετε το ομώνυμο βιβλίο, επιμέλειας Καραμπελιά. Κριτική του υπάρχει εδώ:
http://argonautis.eu/neo_othomanismos.htm

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
e.h. 30 Δεκεμβρίου 2012 - 15:48

Πολυ σωστα το αρθρο, αν και οποιοσδηποτε και αν γινει προεδρος ιδια πολιτικη θα ακολουθησει….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αλέξανδρος 4 Ιανουαρίου 2013 - 02:59

Τι το ανησυχητικό; Ένας, που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα, αναφέρομαι στον Νίκου Αναστασιάδη φυσικά, ο οποίος ξεχωρίζει και διακρίνεται από το μεγάλο σύνολο των πατριωτών, που υπερασπίζονται με μανία τα εθνικά συμφέροντα.
Πλάκα κάνω, οι τύποι σαν τον Αναστασιάδη είναι καθεστώς και εδώ και στην Κύπρο, απλά το σχέδιο Ανάν είναι ξεπερασμένο, σήμερα εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ