Αρχική » Κρίση στη πΓΔΜ

Κρίση στη πΓΔΜ

από Άρδην - Ρήξη

Νεκροί αστυνομικοί και «τρομοκράτες» ύστερα από τη σύγκρουση

Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα

sk2

Από το Βήμα

Τη χειρότερη πολιτική της κρίση μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, το 1991, διέρχεται η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ή να κερδίσουν την εξουσία.

Την ίδια ώρα, και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, 8 αστυνομικοί και 14 «τρομοκράτες» είχαν σκοτωθεί σε πολύωρες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, μια πόλη με μικτό πληθυσμό 80.000 κατοίκων, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και τη Σερβία.

Το Κουμάνοβο, υπήρξε το επίκεντρο των συγκρούσεων του 2001 μεταξύ αλβανόφωνων και κυβερνητικών δυνάμεων.

Η σύρραξη τερματίστηκε έπειτα από έξι μήνες με μεσολάβηση της Δύσης και την εκχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στους αλβανόφωνους, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο σε συνολικό πληθυσμό δύο εκατομμυρίων κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ κατονόμασε πέντε Κοσοβάρους ως επικεφαλής της ομάδας που, όπως δήλωσε, εισήλθε το Μάιο στην ΠΓΔΜ με στόχο να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον κρατικών θεσμών. Οι ένοπλοι κρύβονταν στη δυτική γειτονιά Ντίβα Νασέλμπα του Κουμάνοβο, όπου και εντοπίστηκε από την αστυνομία οπλισμός.

Μόνο ένας εκ των 14 νεκρών έχει ταυτοποιηθεί· είναι κάτοικος Κοσόβου. Ορισμένοι εκ των ενόπλων που σκοτώθηκαν φορούσαν στολές με διακριτικά του UCK. Περισσότεροι από 30 ένοπλοι, οι περισσότεροι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής) και ένας υπήκοος Αλβανίας, παραδόθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις το Σάββατο, κατά την επίσημη ενημέρωση.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι οι ένοπλοι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά θεσμών, εμπορικών κέντρων, αστυνομικών τμημάτων και αθλητικών εγκαταστάσεων, με στόχο την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Έκανε λόγο για την εξάρθρωση της «πιο επικίνδυνης ομάδας τρομοκρατών» στα Βαλκάνια, μιλώντας για εκπαιδευμένους μαχητές που έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στην περιοχή και τη Μέση Ανατολή και εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία ο ίδιος δεν κατονόμασε. Ανέφερε, πάντως, ότι η ομάδα δεν υποστηρίζεται από την αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ.

Ο Γκρούεφσκι ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι εκ των ενόπλων συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, οι οποίοι εισέβαλαν πριν δύο εβδομάδες στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο. Αλβανοί με στολές του UCK κράτησαν επί ώρες αστυνομικούς υπό ομηρία.

«Δυστυχώς, στις μάχες με τους τρομοκράτες στο Κουμάνοβο, οκτώ αστυνομικοί, τους οποίους θα θυμόμαστε για πάντα, έχασαν τη ζωή τους, όμως έσωσαν τις ζωές περίπου άλλων 8.000 πολιτών» είπε ο Γκρούεφσκι. Συνέχισε λέγοντας ότι η ΠΓΔΜ έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει παρόμοιους κινδύνους και σημείωσε ότι όποιος επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ θα έχει την τύχη των «τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο.

Την ίδια ώρα στη Σερβία πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά το πέρας της οποίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για πιθανή επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία, και διαβεβαιώνονται οι πολίτες ότι οι Αρχές έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.

Η Σερβία έχει ήδη ενισχύσεις τις δυνάμεις της σύνορα με την ΠΓΔΜ και κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο.

«Κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Σερβίας θα αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά» διεμήνυσε μιλώντας στη σερβική τηλεόραση ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, προειδοποιώντας: «Μην διανοηθεί κανείς να παίξει με την Σερβία».

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις έχει εκφράσει η ΕΕ διά στόματος του κοινοτικού επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να συνεργαστούν όλες οι πλευρές για τη διεξαγωγή ενδελεχούς και αντικειμενικής έρευνας. Οι Βρυξέλλες παρακολουθούσαν ήδη με ανησυχία τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ.

Παρέμβαση υπήρξε και από πλευράς ΝΑΤΟ με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να ζητά επίσης τη διεξαγωγή διάφανης έρευνας για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη και να καλεί ταυτόχρονα όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Η Σερβία είχε προειδοποιήσει την ΠΓΔΜ για πιθανή επίθεση

Από τη Real.gr 

Ο διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας της Σερβίας (VBA) Πέταρ Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι οι Αλβανοί τρομοκράτες που εισέβαλαν στο Κουμάνοβο, για μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεναν στο συγκεκριμένο τμήμα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι οι σερβικές υπηρεσίες ασφάλειας, από τον Απρίλιο, προειδοποίησαν τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΠΓΔΜ, ότι ενδέχεται να διεξαχθεί επίθεση, αλλά θεωρήθηκαν οι προειδοποιήσεις αυτές ως υπερβολές.

Ο κ. Τσβέτκοβιτς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TV Pink ότι τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας ήταν, κυρίως, από το Κόσοβο, αλλά υπάρχουν κάποιοι και από την ΠΓΔΜ, ακόμη από τη νότια Σερβία, και ότι στόχος τους είναι η δημιουργία “Μεγάλης Αλβανίας”.

Ο επικεφαλής της VBA είπε ότι η ιδέα της δημιουργίας “Μεγάλης Αλβανίας” έχει συγκεκριμένη στήριξη και από τη Δύση και ότι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ορισμένες πολιτικές δηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο δεν καταδικάστηκαν, όπως και από τον τρόπο, με τον οποίο μετέδιδαν δυτικά ΜΜΕ την τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο, σύμφωνα με τον σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92.

Στόχος των τρομοκρατών ήταν, με τη δράση αυτή να τιμήσουν τη 12η Μαΐου του 2010, ημέρα δολοφονία ενός από τους αρχηγούς τους.

Αναφερόμενος στην απόφαση αύξησης του επιπέδου ετοιμότητας μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, ο κ. Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι αυτό αφορά κυρίως το τμήμα του στρατού, που βρίσκεται στη ζώνη ασφαλείας και ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να ενταθεί η επαγρύπνηση, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα μέρος των τρομοκρατών να βγήκε από το Κουμάνοβο, με δεδομένο ότι η εκτιμώμενη ισχύς της ομάδας δεν έρχεται σε συμφωνία με τον αριθμό των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν.

Ο διευθυντής της σερβικής αστυνομίας, Μίλοραντ Βέλιοβιτς είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες της Σερβίας και ότι τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ είναι ασφαλή, αλλά οι δυνάμεις ασφάλειας δεν θα χαλαρώσουν και πως θα αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και συντονισμού μεταξύ των αστυνομικών, στρατιωτικών δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφάλειας.

Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ πέρασαν στη Σερβία περίπου 450 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε συγγενείς στο Πρέσεβο, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Ο δήμαρχος του Πρέσεβο (δήμου στη νότια Σερβία) Ράγκμπι Μουστάφα δήλωσε, χθες, ότι ο δήμος είναι έτοιμος να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Κουμάνοβο και πρόσθεσε ότι από τη συνοριακή αστυνομία έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μουστάφα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της συνοριακής αστυνομίας στη διάβαση Πρέσεβο-Ταμπάνοβτσε, τόνισε ότι η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, επειδή προχθές, μετά τις 19:00 τοπική ώρα, “απαγορεύθηκε σε Αλβανούς που εκδιώχθηκαν από το Κουμάνοβο να περάσουν στο Πρέσεβο”.

“Έως τις 19:00 πέρασαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι, από τους οποίους άλλοι εγκαταστάθηκαν σε συγγενείς στο Πρέσεβο και οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω” είπε ο δήμαρχος του Πρέσεβο.

Ο κ. Μουστάφα τόνισε ότι ο δήμος είναι πολύ καλά οργανωμένος για την υποδοχή προσφύγων και γι αυτό ζήτησε από τους εκπροσώπους της συνοριακής αστυνομίας να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση όσων θέλουν από το Κουμάνοβο να περάσουν στο Πρέσεβο.
“Για όσους δεν έχουν συγγενείς στο Πρέσεβο, θα φροντίσει το Επιτελείο Εκτάκτων Καταστάσεων, ο δήμος θα εκπονήσει σχέδιο υποδοχής προσφύγων” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ