Αρχική » Τα Τίρανα αμφισβητούν τα σύνορα

Τα Τίρανα αμφισβητούν τα σύνορα

από Άρδην - Ρήξη

Tirana_Skenderbeu

Του Σωτήρη Σιδέρη από την Καθημερινή 

Θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας θέτουν τα Τίρανα, καθώς, με το έντονο διάβημα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα –με το οποίο ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα– ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο! Πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων, εκτιμούν διπλωματικές και έγκριτες νομικές πηγές, ενώ από πολιτική άποψη είναι πράξη υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις. Προκαλεί ωστόσο προβληματισμό στις ίδιες πηγές το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και την όξυνση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.

Επιστολή «γαλάζιων» βουλευτών

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο που αποκάλυψε η «Κ» και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

Ανδρέας 19 Μαΐου 2015 - 17:15

Όταν δεν διεκδικείς εσύ, θα διεκδικήσει ο άλλος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 19 Μαΐου 2015 - 22:54

Συμφωνώ κι επαυξάνω με το σχόλιο του Ανδρέα…
Τόσα χρόνια μας γέμιζαν το κεφάλι ότι πρέπει να είμεθα ειρηνιστές και να μη διεκδικούμε κλπ. κλπ. κι ότι οι επεκτατικοί πόλεμοι και οι αλλαγές συνόρων δε συμβαίνουν στο σύγχρονο κόσμο κλπ.
Ας δούμε πως θα τα μαζέψουμε τώρα που άρχισαν τα όργανα….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓΚΥ 20 Μαΐου 2015 - 12:11

Τι ωραία παγίδα που στήνουν οι αμερικάνοι γνωρίζοντας ότι θα ενεργοποιήσουν τους απανταχού επεκτατιστές. Να λοιπόν η διχοτόμηση των Βαλκανίων με όχημα τον αλβανικό εθνικισμό και το ξύπνημα των άλλων (και ηττημένων). Εν τέλει αυτός ο αφελής Ρήγας λάθος έλεγε για την ένωση των λαών των Βαλκανίων. Ας ξανάρθει πάλι ο Σέσελι στη Σερβία, ο ναζί Σιντέροφ στη Βουλγαρία που το παίζει αντιΝΑΤΟ, ο τάδε πολέμαρχος στην τάδε μειονότητα και ο δείνα στην από κει για να σφαχτούμε μια χαρά. Να ξανα-αναστήσουμε τη ΜΑΒΗ και να κάνει τα μικροεγκληματά της, να ξαναστείλουμε την ελληνική σημαία στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και άγιος ο Θεός. Και στο τέλος όταν δούμε τις χώρες να γίνονται οικόπεδα θα μουτζώνουμε τους εαυτούς μας. Αντί να λέμε να ενωθούμε με τους μετανάστες μας, να δημιουργήσουμε επαφές για να αποτρέψουμε μια ανάφλεξη, λέμε ότι θα έπρεπε να περάσουμε σε επεκτατικά δόγματα. Δίκιο έχετε για την πολιτική του κατευνασμού της μεταπολίτευσης ότι έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα και ήταν εθνικό έγκλημα αλλά και οι ψευτοπαλικαρισμοί που οδήγησαν παρακαλώ;
http://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/05/18/%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανδρέας 20 Μαΐου 2015 - 13:56

Ο συμβιβασμος με την τουρκικο και αλβανικό επεκτατισμό μονο δεινά μπορει να φέρει.Το βλεπουμε στην Ήπειρο και τη Θράκη.Το είδαμε και στην Κύπρο το 74.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
nn 20 Μαΐου 2015 - 23:22

It takes two to tango, pal!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ