Αρχική » Το Νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια ψηφίστηκε στη Βουλή

Το Νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια ψηφίστηκε στη Βουλή

από Άρδην - Ρήξη

Του Γιάννη Ξένου 

Ψηφίστηκε σήμερα (25 Ιουνίου 2015) το νομοσχέδιο για την τροποποίηση διατάξεων του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας και τροποποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης σε πολίτες τρίτων χωρών άδειας διαμονής και εργασίας. Συνολικά, υπέρ τάχθηκαν 172 βουλευτές, κατά 91 βουλευτές, ενώ τέσσερις δήλωσαν «παρών». Ουσιαστικά ξεμπλοκάρεται ο νόμος Ραγκούση που ψηφίστηκε το 2010 και αφορούσε την χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Ο νόμος Ραγκούση τον Νοέμβριο του 2012 είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είχε παγώσει. Τώρα η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου με κάποιες τροποποιήσεις και προσθήκες σχετικές με τη διαδικασία άδειας παραμονής ξαναέφερε το νομοσχέδιο του Ραγκούση. Σχετικά με την χορήγηση της ιθαγένειας το νομοσχέδιο αναφέρει ότι πρέπει να τηρούνται οι εξής συνθήκες για να χορηγηθεί η ιθαγένεια (ολόκληρο το νομοσχέδιο θα το βρείτε εδώ http://www.opengov.gr/ypes/wp-content/uploads/downloads/2015/05/sxedio-nomou-ithageneia.pdf):

Άρθρο 1Α

  1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α΄ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή εγγραφή στο Δημοτικό) και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

  1. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράτε. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Μιλάμε επομένως για παιδιά νομίμων μεταναστών που οι γονείς τους διαβιούν νόμιμα από πέντε έως δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτά τα παιδιά μέχρι τώρα γράφονται κανονικά στα σχολεία και έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα Ελληνόπουλα, απλώς η διαφοροποίηση βρίσκεται ότι έχουν την εθνικότητα των γονέων τους, π.χ. είναι Αλβανάκια, Βουλγαράκια ή Μεξικανάκια. Η επιχειρηματολογία της εισηγήτριας του Σύριζα, Βασιλικής Κατριβάνου, είναι ότι τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που εγγράφονται στο δημοτικό αν φέρουν την καταγωγή των γονέων τους θα αντιμετωπίσουν στο σχολείο ρατσιστική αντιμετώπιση και ψυχολογικά προβλήματα (!) (το βίντεο εδώ https://www.youtube.com/watch?v=DIBnvbaPRpY) Επομένως, συνεχίζει, για να ενταχθούν καλύτερα στο σχολείο πρέπει να τους δώσουμε την ελληνική ιθαγένεια. Προσέξτε την επιχειρηματολογία της, που ασυνείδητα είναι ρατσιστική, αν φέρεις την ελληνική ιθαγένεια αυτομάτως ψυχολογικά το παιδί θα νιώθει καλύτερα, θα νιώθει ισότιμο. Δεν λέει, λοιπόν, ότι στα σχολεία πρέπει να γίνεται δουλειά από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς για να αναγνωρίζεται η εθνικότητα των άλλων παιδιών ως ισότιμη, ή να δούμε τις οικονομικές ανισότητες των οικογενειών αυτών των παιδιών που συμβάλλουν στο να νιώθουν αυτά τα παιδιά κατώτερα, αν κιόλας νιώθουν. Αλλά τις ανισότητες και τις ρατσιστικές συμπεριφορές η κα Κατριβάνου τις λύνει με ένα μαγικό τρόπο (άλλωστε είναι  ψυχολόγος και οι ψυχολόγοι ειδικεύονται στις μαγικές λύσεις) να δώσουμε σε όλα τα παιδιά την ιθαγένεια και λύνουμε τα προβλήματα.

Και βέβαια δεν την απασχολεί καθόλου το ζήτημα της πραγματικής ένταξης των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική εθνική κοινότητα, αλλά βάζοντας προϋποθέσεις μόνο παρουσίας και ηλικίας ανοίγει το δρόμο για την πιθανή –έως σίγουρη– συγκρότηση μειονοτήτων στο εσωτερικό της χώρας. Εξάλλου που ακούστηκε πως όλοι οι ξένοι και οι μετανάστες θα πρέπει να αποκτούν και ιθαγένεια για να νιώθουν «ισότιμοι». Με αυτή τη λογική πάει περίπατο η έννοια της εθνικής κοινότητας και μάλιστα σε μια επικίνδυνη ιστορική στιγμή και περιοχή.

Θεωρούμε ότι πιο ορθή θέση επί του θέματος διατύπωσε το ΚΚΕ σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά των νομίμων μεταναστών μπορούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια μετά την ενηλικίωσή τους και εφόσον το επιθυμούν. Και θα προσθέταμε εμείς εφόσον καταδεικνύουν με τη γνώση της γλώσσας και της ιστορίας μας ότι συμμερίζονται και τις αξίες του έθνους και του λαού μας. Πάντως, με την ενηλικίωση του το παιδί μπορεί να κρίνει αν θέλει να πάρει την ελληνική ιθαγένεια και αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών του Σύριζα, του Πασόκ, του Ποταμιού και την ψήφο του Κώστα Ζουράρι. Οι Ανελ προς τιμήν τους δεν το ψήφισαν, αν και για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε ή να θέσουν βέτο στην ενεργοποίηση ενός νόμου που ουσιαστικά είναι του Ραγκούση, δεξιού χεριού του ΓΑΠ ή τουλάχιστον να καταφέρουν να καθυστερήσουν την ψήφιση του. Γιατί είναι απαράδεκτο να ψηφίζεται τη μέρα που το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στα όσα γίνονται στις Βρυξέλλες και να περνάει στη ζούλα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι νέες συμμαχίες που σχηματίζονται στη Βουλή. Ο Σύριζα ενεργοποιεί ένα νόμο του Πασόκ του ΓΑΠ. Σημείο επαφής του τότε Πασόκ και του σημερινού Σύριζα είναι, καταπώς φαίνεται, ο Δημήτρης Χριστόπουλος που είχε συντάξει το νομοσχέδιο και τα τελευταία χρόνια πέρασε στον Σύριζα. Επίσης η συμπόρευση του Σύριζα με το Πασόκ και το Ποτάμι αφήνει πολύ άσχημη εντύπωση και είναι μάλλον προμήνυμα για το που θα προσπαθήσει να βρει στηρίγματα η ηγεσία του Σύριζα όταν θα φέρει τη συμφωνία με την τρόικα στη Βουλή

Υ.Γ. Τέλος, φαίνεται ακατανόητη από πρώτη άποψη η στάση του Κώστα Ζουράρι να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του για ένα τέτοιο θέμα, αλλά δυστυχώς δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε. Ο Κ. Ζουράρις δείχνει εδώ και καιρό ότι θέλει διακαώς να ενταχθεί στον Σύριζα και μετά από έναν κύκλο τριάντα χρόνων να επανέλθει στην αρχική του μήτρα του ΚΚΕεσωτερικού. Μπορεί πολλοί να θεώρησαν ως αστεϊσμό τη δήλωσή του ότι θα στηρίξει τον Σύριζα ακόμα και αν παραδώσει τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς, αλλά αυτός μάλλον μήνυμα ήθελε να στείλει στον Σύριζα ότι μπορεί να τον υπολογίζει. Το σημερινό μήνυμά του στην ηγεσία του Σύριζα ήταν ισχυρό και χειροπιαστό: «Αν εγώ που δηλώνω πατριωτική αριστερά, στο ζήτημα της ιθαγένειας παρατάω τις θέσεις μου και το κόμμα μου και ψηφίζω ένα νόμο του ΓΑΠ σκεφτείτε πόσο κοντά σας μπορώ να έρθω μελλοντικά». Αλλά ταυτόχρονα έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα σε εμάς που τον εκλέξαμε: Τριάντα ολόκληρα χρόνια συμπόρευση και ταύτιση του Κώστα Ζουράρι με την πατριωτική Αριστερά εγκαταλείφθηκαν μέσα σε μερικές ημέρες! Και όμως αν δεν κάνουμε λάθος τον Ζουράρι τον εκλέξαμε εμείς για να εκφράσει τη δική μας φωνή στο Κοινοβούλιο, και όχι εκείνη του εθνομηδενισμού, που διαθέτει τόσους και τόσους εκπροσώπους σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

8 ΣΧΟΛΙΑ

Χριστος Μαργαριτης 25 Ιουνίου 2015 - 21:53

Δηλαδη καποιο παιδι,πχ απ το Πακισταν,στο σχολειο θα το κοροιδευουν,αλλα αν γινει Ελληνακι ΔΕΝ θα το κοροιδευουν;Τ ονομα αλλα ουτε και η εξωτερικη εμφανιση θ αλλαξει με την ιθαγενεια.

Επισης,εχουν βγει εικονες Αλβανων φανταρων του Ελληνικου στρατου να κανουν με τα χερια τους το σημα του Αλβανικου αετου.Οποτε και το να διαλεγει καποιος οταν ενηληκιωνεται την Ελληνικη ιθαγενεια,δεν ειναι και λυση,αλλα απ αυτο που εφερε ο ΣΥΡΙΖΑ,σιγουρα ειναι καλυτερη επιλογη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισης ξεχναει τον γεωγραφικο χωρο που βρισκεται η χωρα και τους εχθρους που εχει

Οσο για τον Ζουραρι,δεν εχω να πω κατι,τα ειπε ολα ο Γιαννης Ξενος.

Και τελος για τους ΑΝΕΛ γενικα,οπως και στο Ισλαμικο τεμενος,που εφερε ο Λαφαζανης(οταν λεει Πετρουπολη την Αγια Πετρουπολη,θυμαται οτι ειναι αθεος.),δεν βλεπω καμια ουσιαστικη αντιδραση,και το σκυλο χορτατο(ικανοποιηση των ψηφοφορων του) και την πιτα ολακερη(θεση στην κυβερνηση)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
δελφινάκι 26 Ιουνίου 2015 - 01:42

Ορθές οι επισημάνσεις. Θεωρώ, όμως, ότι το ζήτημα δεν έχει λήξει μέχρι την κατ΄άρθρο συζήτηση. Πρέπει να δοθεί μάχη για το επιτακτικό της τροποποίησης, στην κατ΄άρθρο συζήτηση: α. του άρθρου 1, θέτοντας τη συνταγματική επιταγή της εννιάχρονη υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ως όρο απόκτησης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και την υποβολή στις υποχρεώσεις που συνάδει η απόδοση ιθαγένειας, επισημαίνοντας προς τους “ανθρωπιστές” όλων των πτερυγών ότι η απόδοση ιθαγένειας με την εγγραφή στο δημοτικό θα σημαίνει αυτόματα την απόσυρση χιλιάδων παιδιών που παίρνουν την ιθαγένειά από το σχολείο, και την δουλική εκμετάλλευση ανήλικων, Ελλήνων, πλέον, και β. του άρθρου 10 που περιγράφει αναμφισβήτητα τις ειδικές οικονομικές ζώνες νόμιμης πλέον δουλικής εκμετάλλευσης μεταναστών. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα το δεχθούν βουλευτές σαν τον Ζουράρι, το Λαφαζάνη,, τον Ξυδάκη, τον Χατζηλάμπρου, και πολλοί άλλοι που ψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ακόμα και το Ποτάμι είχε θέσει εξάχρονη φοίτηση στο δημοτικό, που δεν είναι δύσκολο να αλλάξει και να γίνει εννιάχρονη επιτυχή φοίτηση. Η δε δημιουργία των ειδικών οικονομικών ζωνών που κατήγγειλε μέχρι πρότινως ο Σύριζα, θα είναι από τις μεγαλύτερες ξεφτίλες της ιστορίας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φυσαει 26 Ιουνίου 2015 - 02:51

Αποκαμε ο λαος μας .Παρακαλουνται οι φιλοι να μην προσπαθουν πια ν ανοιξουν τα ματια του νεκρου ,δεν ωφελει πια ,ας διαλυθουν ησυχως .Τουτος ο κροτος που ακουγαμε πεντε χρονια δεν ηταν παρα ο ρογχος του θανατου.Αυτουργοι και μη ειναι για ολους μας τιμη που περευρισκομαστε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φίλος 26 Ιουνίου 2015 - 07:56

Νομίζω ότι όντως η πρόταση του ΚΚΕ με τις προϋποθέσεις που αναφέρετε και εσείς είναι πιο λογική, αλλά με μία πολύ βασική υποσημείωση: Για την λήψη της ελληνικής ιθαγένειας να απαιτείται η απόρριψη κάθε άλλης ιθαγένειας ή διαβατηρίου. Δηλαδή ΜΙΑ ιθαγένεια, ένα διαβατήριο το ελληνικό. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να ζητηθεί από έναν ένο άνθρωπο ώστε να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί να συνδέσει οριστικά το μέλλον του και την τύχη του με την Ελλάδα.
Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη γεωπολιτικές συνθήκες κτλ κτλ κτλ, χώρα καταγωγής και θρήσκευμα θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιάνννης 26 Ιουνίου 2015 - 13:28

Πολύ σωστά. Ο όρκος που δίνουν στην Αμερική (που προφανώς είναι το μούλτι κούλτι πρότυπο και το πιο ισχυρό κράτος μεταναστών) για πολιτογράφηση π.χ. έλεγε κάποτε ότι ο νέος πολίτης αρνούνταν κάθε άλλη υπηκοότητα (δεν ξέρω αν το λέει ακόμα).

Να ξαναφέρω λίγο στη μνήμη μας την εκμετάλλευση ανηλίκων για προπαγανδιστικούς λόγους μέσα από το παράδειγμα του Ο. Τσενάι.
“Τσενάι: “Δεν αισθάνομαι Έλληνας. Με έβαλαν να πω τα αντίθετα όταν ήμουν μικρός”!”

Νομίζω ότι για ιδεοληπτικούς προπαγανδιστικούς λόγους αυτή τη στιγμή επιχειρείται η εκμετάλλευση του συνόλου των ανήλικων μεταναστών. Γι αυτή την ανεύθυνη και ανάλγητη στάση των Σύριζα, Πασόκ, Ποταμιού, Ζουράρι κάποτε αυτά τα παιδιά θα εκδικηθούν το σύνολο του ελληνικού λαού αν δεν αντιδράσουμε υπεύθυνα και με την ανθρωπιά τη σύμφωνη με την παράδοσή μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης Τζιούμπας 26 Ιουνίου 2015 - 11:46

Ολίγον ενός κι εκτός θέματος:
Με τον ορυμαγδό της “διαπραγμάτευσης” έχουμε γίνει μια αυτιστική κοινωνία. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό και η αντιμετώπιση τόσων ανθρώπων που ήρθαν προφανώς για να μείνουν, είναι ένα θέμα πιο σοβαρό από τα δημόσια οικονομικά, τουλάχιστον ως προς τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του στην Ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία. Κι όμως περνάει στα ψιλά, είτε αυτό αναφέρεται στο νομοσχέδιο του Σύριζα είτε στην σύνοδο κορυφής που είχε ως θέμα το μεταναστευτικό και απέδειξε ότι μόνο μέλημα των κεντρο – βορειοευρωπαίων είναι να κρατήσουν αδιάρρηκτη την τάφρο που έσκαψαν με το Δουβλίνο μεταβάλλοντας τις “χώρες εισόδου” σε φυλακές, δίνοντας και κανένα ψιλό στους δεσμοφύλακες. Και στην συζήτηση αυτή η Ελληνική κυβέρνηση ήταν απούσα: το μόνο που κάνουμε είναι να περιφέρουμε το απλωμένο χέρι του επαίτη σε μία “just for today” πολιτική. Κατά τα άλλα οι ευρωπαιόφιλοι κάθε απόχρωσης ζητούν να είναι μέλη της “ευρωπαϊκής οικογένειας”, αντιλαμβανόμενοι την συμμετοχή τους με έναν τρόπο ανάλογο με αυτόν του χρήστη που το μόνο που κάνει είναι να ζητάει λεφτά για να συντηρήσει την χρήση του. Όμως αν θέλεις να ανήκεις σε μια ομάδα πρέπει να εισφέρεις στο κοινό της ομάδας. Αν θέλεις την αλληλεγγύη κάποιων έστω από τους άλλους (λόγου χάριν του Ιταλούς), θα πρέπει να ζητάς την αλληλεγγύη με μια αμοιβαιότητα που δεν εστιάζεται μόνο στον δικό σου νταλγκά (ή αυτό που εσύ αντιλαμβάνεσαι ως τέτοιον), αλλά σε μια ευρύτερη κοινότητα συμφερόντων. Αλλιώς είσαι το προβληματικό παιδάκι, αυτό που δεν θέλει κανείς, κι αφήνουν τον Σόιμπλε να πλακώσει στα χαστούκια. Το δυστύχημα είναι ότι αυτό το “παιχνίδι ρόλων” μοιάζει να ενσωματώνει και τον λαϊκό παράγοντα δημιουργώντας κοινωνικές και πολιτικές στάσεις που δεν είναι παρά προβολή των εκδοχών της εξουσίας. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως δικαιούχους της ελεημοσύνης που η Ευρώπη πρέπει “υποχρεωτικά” να παράσχει (και διχάζονται ως προς την μέθοδο ικεσίας), και οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών ως την αγελάδα που εξεγείρεται από το υπερβολικό άρμεγμα. Το ίδιο το μέλλον ορίζεται ως το αξιόχρεο του κράτους απέναντι σε δικαιούχους, απο δανειστές μέχρι συνταξιούχους, κι όλα τα άλλα είναι εκτός κάδρου και προβληματισμού. Το που βγάζει αυτή η διαδρομή δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συλλογιστής 26 Ιουλίου 2015 - 20:00

Και γιατί να μην δίνεται μόνο η υπηκοότητα σε κάποιον που έχει τις προϋποθέσεις, αφού η Ιθαγένεια έχει να κάνει με το γένος απ’ το οποίο προέρχεσαι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ποιός πολιτικός θά τολμήσῃ νά σηκώσῃ τό γάντι πού πέταξε ἡ «κυρά Τασία»; | Φιλονόη καὶ Φίλοι... 25 Δεκεμβρίου 2022 - 21:44

[…] Το Νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια ψηφίστηκε στην Βουλή Ιουνίου 25, 2015 [Και βέβαια δεν την απασχολεί καθόλου το ζήτημα της πραγματικής ένταξεως των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική εθνική κοινότητα, αλλά βάζοντας προϋποθέσεις μόνο παρουσίας και ηλικίας ανοίγει τον δρόμο για την πιθανή –έως σίγουρη– συγκρότηση μειονοτήτων στο εσωτερικό της χώρας. Εξάλλου που ακούστηκε πως όλοι οι ξένοι και οι μετανάστες θα πρέπει να αποκτούν και ιθαγένεια για να νοιώθουν «ισότιμοι». Με αυτή την λογική πάει περίπατο η έννοια της εθνικής κοινότητας και μάλιστα σε μια επικίνδυνη ιστορική στιγμή και περιοχή.] […]

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ