Παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον αποτρόπαιο πειραματισμό που έλαβε χώρα στη Κίνα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ. Οι πληροφορίες προέρχονται από τη Καθημερινή και το Quartz.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του Κινέζου επιστήμονα ότι έφερε στη ζωή τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στην ιστορία, η Κίνα έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Χε Τζιανκούι, καθηγητή πανεπιστημίου στη Σεντσέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια Κίνα).
Ο Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε ότι «πριν από μερικές εβδομάδες» γεννήθηκαν δίδυμα κορίτσια, με τροποποιημένο DNA για να τα καταστήσει ανθεκτικά στον ιό του AIDS. Οι δίδυμες, ο οποίες επονομάσθηκαν «Λουλού» και «Νανά», γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί πριν εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας.
Η ανακοίνωση του Χε Τζιανκούι προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ακόμη και στους κόλπους του ιδρύματος του ερευνητή, του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου, το οποίο τον αποκήρυξε και εξέφρασε το «βαθύ σοκ» του.
«Ζητήσαμε από τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ να αρχίσουν αμέσως λεπτομερή έρευνα για να διαπιστωθούν τα γεγονότα», αντέδρασε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνική Επιτροπή Υγείας, προσθέτοντας πως «αποδίδει μεγάλη σημασία» στην υπόθεση.
Ο επιστήμονας, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, εξήγησε πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών». Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.
Αυτή η «ιατρική πρωτιά» δεν έχει επαληθευθεί με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς τα αποτελέσματα της κινεζικής ομάδας δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημοσίευσης σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.
Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους την απογοήτευσή τους γι’ αυτή την «τρέλα», υπογραμμίζοντας πως καταφέρει «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα».
«Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία είναι γραμμένη στην κινεζική και υπογράφεται από περίπου 120 επιστήμονες.
Ολόκληρη η επιστολή (σε απόδοση του Άρδην, το δυνατόν πλησιέστερη με την αγγλική μετάφραση του Quartz, διατηρώντας επιφυλάξεις σχετικά με την ακρίβειά της):
Ενόψει των πρόσφατων ειδήσεων κινεζικών και ξένων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη γενετική τροποποίηση δύο νεογνών με τη χρήση της τεχνολογίας CRISPR, ως ορθολογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, με σεβασμό στις επιστημονικές θεωρίες και ανησυχίες όσον αφορά το μέλλον των επιστημονικών εξελίξεων στη Κίνα, δηλώνουμε τα εξής:
Η βιοηθική αποδοχή αυτής της αποκαλούμενης «μελέτης» ήταν ανεπαρκής. Μπορούμε μονάχα να χαρακτηρίσουμε «τρελό» το πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπινα όντα. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε μέσα στην επιστημονική κοινότητα για την ακρίβεια και τις αστοχίες του CRISPR. Οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης ανθρώπινων εμβρύων φέρει μεγάλους κινδύνους, εάν δεν έχει προηγουμένως εξεταστεί αυστηρά.
Είναι επιστημονικά εφικτό, αλλά οι επιστήμονες και οι ειδικοί της ιατρικής έχουν επιλέξει να μην χρησιμοποιήσουν αυτή τη τεχνολογία σε ανθρώπινα όντα λόγω αβεβαιοτήτων, κινδύνων και κυρίως, ηθικών προβλημάτων που ακολουθούν. Τέτοιες ανεπιστρεπτί αλλοιώσεις στα ανθρώπινα γονίδια θα εισέλθουν αναπόφευκτα στην ανθρώπινη γενετική κληρονομιά. Επιστήμονες και κοινωνία οφείλουμε να διεξάγουμε σε όλον τον κόσμο μία συζήτηση σε βάθος για τις ενδεχόμενες συνέπειές τους. Δεν αποκλείουμε τη περίπτωση τα νεογνά που γεννήθηκαν με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας να ζήσουν υγιώς για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο η δυνητικοί κίνδυνοι που φέρνει αυτή η αδικαιολόγητη ενέργεια είναι δύσκολα υπολογίσιμοι, ειδικά αν τέτοια πειράματα συνεχιστούν.
Ταυτόχρονα, αυτή ήταν μία κίνηση που υπονομεύει τη φήμη και την ανάπτυξη της κινεζικής επιστήμης, ειδικά στη βιοιατρική έρευνα. Είναι εξαιρετικά άδικο για τους περισσότερους επιστήμονες και μελετητές που εργάζονται σκληρά για να καινοτομούν και οι οποίοι σέβονται τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές.
Καλούμε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και τα συσχετιζόμενα ερευνητικά ιδρύματα να καθιερώσουν ένα νομικό και κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τη γενετική τροποποίηση, καθώς και να διεξάγουν μία ολοκληρωμένη έρευνα [σχετικά με το περιστατικό]. Οφείλουν επίσης να αποκαλύψουν τα ευρήματά τους στο κοινό.
Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει. Πρέπει να το κλείσουμε πριν χάσουμε τη τελευταία μας ευκαιρία. Ως ερευνητές βιοιατρικής είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε όποια απόπειρα τροποποίησης του γονιδιώματος ανθρώπινων εμβρύων δίχως εξονυχιστική μελέτη των ζητημάτων ηθικής και ασφάλειας που εγείρει!
[ακολουθούν οι υπογραφές 122 κινέζων επιστημόνων]
2 ΣΧΟΛΙΑ
Πρόκειται για την εκόλαυση του πραγματικού αυγού του φιδιού.
Μια ακόμη επιβεβαίωση γιατί ο κόσμος υπό την κινεζική κυριαρχία θα είναι πολύ χειρότερος από εκείνον υπό την δυτική και δη αμερικανική κυριαρχία…. Οι ψευδαισθήσεις σιγά-σιγά καταρρέουν… Ίδωμεν