Αρχική » Το «Όχι» που γίνεται νέο Μνημόνιο

Το «Όχι» που γίνεται νέο Μνημόνιο

από Άρδην - Ρήξη

prinarakhs

(Για αποφυγή παρεξηγήσεων, η φώτο είναι δημιουργία φίλου που ψήφισε Όχι στο πρόσφατο δημοψήφισμα)

Του Γιάννη Ξένου 

Εβδομήντα δύο ώρες πέρασαν από το ισχυρό «Όχι» του 61% και το παιχνίδι έχει αλλάξει άρδην. Από την οργή που εκφράστηκε την Κυριακή το βράδυ για τα πέντε χρόνια μνημόνια και την εμπιστοσύνη που εξέφρασε το λαϊκό σώμα προς τον Τσίπρα, χθες, φτάσαμε στην επιστολή Τσακαλώτου προς τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) που αιτείται νέο μνημόνιο.

Πως έγινε αυτό; Πώς από την σκληρή στάση του πρωθυπουργού που δεν δεχόταν τα μνημόνια της λιτότητας, που δεν δεχόταν την πρόταση του Γιουνκέρ, που τα σπάσαν για 400 εκ. ευρώ κατά την κυβέρνηση, για 60 εκ. κατά Γιουνκέρ, φτάσαμε να ζητάμε νέο μνημόνιο;  Μνημόνιο τριετίας με το οποίο ζητάμε πάνω από 50 δισ. για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και θα ζητήσουμε και μερικά ακόμα δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των χρεωκοπημένων ελληνικών τραπεζών. Ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα (Reuters) ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συγχωνευθούν ή κάποιες από τις τέσσερις μεγάλες να κλείσουν. Πρότυπο λύσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μπορούσε να είναι το μοντέλο της Κύπρου, δηλαδή λύση που θα περιλαμβάνει και κούρεμα καταθέσεων!

Από τις πρώτες ώρες που ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε το δημοψήφισμα προειδοποιούσαμε για τον απατεωνίστικο εκβιασμό που ο Τσίπρας έκανε στον ελληνικό λαό. Προχώρησε σε δημοψήφισμα με μια διατύπωση, που λογικά, κανείς δεν μπορούσε να ψηφίσει Ναι, επειδή μόνο ένα 2%-3% του πληθυσμού μπορεί να βγήκε κερδισμένο από τα μνημόνια. Πίσω από το δημοψήφισμα κρυβόταν η στόχευση του Τσίπρα να καταστήσει τον ελληνικό λαό συνένοχό του για τα όσα γίνονται αυτή την εβδομάδα.

Και επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, την Κυριακή το βράδυ ο Τσίπρας, με εκβιαστικό τρόπο, πήρε μαζί του και την πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα. Το κόλπο αυτό το ξέρει πολύ καλά, το εκτελεί με απόλυτη επιτυχία από την αρχή της πολιτικής του καριέρας. Την Κυριακή το βράδυ το 61% του έδωσε λευκή επιταγή ή να φέρει νέο πολυετές μνημόνιο με μέτρα και όρους πολύ σκληρότερους από τα προηγούμενα ή επιστροφή στη δραχμή.

Τι σημαίνει η επιλογή επιστροφή στη δραχμή το ζούμε σε μικρογραφία αυτές τις δέκα μέρες και μια εικόνα θα πήρε και ο Τσίπρας, αν έκανε τον κόπο να ξεφυλλίσει τους δύο τόμους που του ενεχείρισε ο Γιουνκέρ την Τρίτη το βράδυ. Και αν αυτή η λύση είναι φρικιαστική, μόνος άλλος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός ενός τρίτου μνημονίου, δηλαδή ο γνωστός Γολγοθάς των μνημονίων.

Πέντε μήνες παλινωδιών της κυβέρνησης και ένα καταστροφικό δημοψήφισμα διαλύουν σε όλους τις ψευδαισθήσεις. Έτσι που τα έκανε η κυβέρνηση, η μόνη διέξοδος που έχει είναι ένα τρίτο μνημόνιο. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει εδώ και καιρό, αλλά ήθελε συνένοχους όσους θα πήγαιναν να ψηφίσουν Όχι στο δημοψήφισμα. Και τα κατάφερε, όσο και αν προειδοποιούσαμε εμείς και λίγοι ακόμη, (όπως το ΚΚΕ που λοιδορήθηκε και αυτό εξίσου με εμάς την προηγούμενη εβδομάδα), για την παγίδα αυτού του δημοψηφίσματος 3,5 εκατ. Έλληνες έδωσαν έγκριση στον Τσίπρα να πάει την χώρα σε νέο μνημόνιο ή grexit.

Και έφτασε το περήφανο «Όχι» να γίνει παρακάλι στους Γερμανούς και τους συμμάχους τους Κεντροευρωπαίους, να δεχτούν να μας δώσουν άλλη μια «ευκαιρία», άλλο ένα μνημόνιο. Γιατί οι Γερμανοί βουλευτές της Μέρκελ και ο Σόιμπλε που τους ενορχηστρώνει είχαν σίγουρο ότι μετά το Όχι θα ξεμπέρδευαν με την Ελλάδα. Η νέα «ευκαιρία» που επιμένουν οι Γάλλοι, Ιταλοί και οι Κύπριοι να δοθεί στην Ελλάδα τους χαλάει τα σχέδια. Προειδοποιούν τη Μέρκελ ότι αν φέρει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα θα το καταψηφίσουν και η Μέρκελ σκέφτεται η πρόταση για νέο μνημόνιο στην Ελλάδα να συνοδεύεται και από πρόταση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της για να περιορίσει τις διαρροές. Αυτά βλέπει ο Μάριο Ντράγκι και σε σημερινή του συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα εκτιμά ότι μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι δύσκολη. Ίσως πάλι οι αντιδράσεις των Γερμανών να είναι το άλλοθι που ψάχνει ο Τσίπρας για να μας πάει στη δραχμή. Η Κυριακή είναι κοντά και μέχρι τότε θα τα δούμε όλα.

Εδώ μας έφτασε ένα πεντάμηνο διακυβέρνησης των αντιμνημονιακών, να παρακαλάμε για νέο μνημόνιο και να μην μας το δίνουν. Από τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια που τον περασμένο Οκτώβριο αχνοφαινόταν, φτάσαμε σε ένα νέο κύκλο όπου θα υπογράφουμε και πάλι μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, ύφεσης πολλών μονάδων του ΑΕΠ κ.λπ. σαν να γυρίσαμε πέντε χρόνια πίσω, σαν αυτά τα πέντε χρόνια να μην έγινε τίποτα. Ο Σόιμπλε θα πρέπει κάθε βράδυ να κάνει πάρτι και να ξεκαρδίζεται με το πώς την πάτησαν οι Έλληνες.

Να δούμε τι θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, αλλά όποια κατάληξη και αν έχουμε (νέο μνημόνιο ή grexit) μετά ωφέλιμο θα ήταν όσοι στήριξαν με πάθος το Όχι να κάνουν την αυτοκριτική τους για το τι σήμαινε στην τελική η εκ νέου ψήφος εμπιστοσύνη στον Τσίπρα.

Παραθέτουμε την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στον ESM για να ξέρουμε τι ζητά η ελληνική πλευρά:

“Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:

– μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση

– μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.

Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Ρακκάς Μιχαήλ 10 Ιουλίου 2015 - 09:22

Ατυχείς ιστορικές συγκρίσεις, της τελευταίας περιόδου, με αναγκάζουν
να υπενθυμίσω, ότι.

Το Ιερό λόχο στην Μολδοβλαχία, τον ίδρυσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και
όχι ο Λαφαζάνης
Στον Ιερό Λόχο μετείχαν Έλληνες φοιτητές,από την Μολδοβλαχία και την
Οδησσό, και όχι οι νεολαίοι του Συριζα.
Η μάχη στο Δραγατσάνι, ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με το φεστιβάλ απονομιμοποίησης.
Ο παπάς που όρκισε τους επαναστάτες, ονομαζόταν παλαιών Πατρών
Γερμανός, και όχι Παππάς Νίκος.
Ο παπάς τους όρκισε στο Ευαγγέλιο, και όχι στο “δικαίωμα στην
τεμπελιά” του Λαφάργκ.
O Καποδίστριας υπέγραφε ώς Ιωάννης Καποδίστριας και όχι ώς Γιάνης
από την Ιστρια.
Την μπουρλωτιέρισσα, την έλεγαν Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, και όχι Ραχήλ Μακρή.
Η Μπουμπουλίνα, ξεπούλησε το βιό της και αρμάτωσε σκαριά, δέν τάκανε
παράγωγα στην BlackRock.
To “ο μπούτσος μου έχει και τρουμπέτας και τσουμπλέκια και ότι θέλω
παίζω” το είπε ο Καραισκάκης (και το πλήρωσε με την ζωή του) και όχι ο Βαρουφάκης (είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις, γιατί ο Καραισκάκης ήταν μαλλιάς, και όχι εν χρω κεκαρμένος).
Επίσης όταν τα πράγματα “ζόρισαν” το “ρώτησα τον μπούτσο μου και μου
είπε όχι”, το είπε ο Καραισκάκης και όχι ο Τσίπρας. Ο δεύτερος,τον ρώτησαν Γεννάρη, πάει Ιούλιος έκανε ένα δημοψήφισμα και ακόμα μαδάει την
μαργαρίτα.
Σε έξι μήνες, ο Κολοκοτρώνης, είχε κάνει γιούργια και είχε καταλάβει
την Τριπολιτσά. Οι σημερινοί επί έξι μήνες, κάνουν βόλτες Αθηνα-Βρυξέλλες-Βερολίνο-Παρίσι.
Τέλος το “πουτάνα Ελλάδα δέν θα ισιώσεις ποτέ” το είπε ο Κολοκοτρώνης, 190 χρόνια πρίν την Μέρκελ. (κάτι θάξερε ο Γέρος).

Αυτά, για όσους μπέρδεψαν το “ψηφίστε ΟΧΙ για να τσιμεντάρουμε το
ΝΑΙ”, με την επανάσταση του 1821.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
petros 10 Ιουλίου 2015 - 10:14

Δυστυχώς ο εξευτελισμός του Τσίπρα και του ημιδιαταραγμένου πλέον, μικρού ευτυχώς, τμήματος της κοινωνίας που τον ακολουθεί στην ” λογική του παραλόγου” μόλις άρχισε.
Ήδη διέρευσε ότι το κείμενο του αιτήματος – πρότασης της Ελληνικής Κυβέρνησης το συνέγραψε η πρώην τρόϊκα. Ανάμεσα στα μη ανακοινώσιμα προαπαιτούμενα είναι και η εκ νέου απόλυση των μόλις επαναπροσληφθέντων στο Δημόσιο.
Το αίτημα – πρόταση της Αθήνας θα υποστεί δημόσια και άλλες εξευτελιστικές συμπληρώσεις και επαυξήσεις από του λεγόμενους θεσμούς, ώστε και ο τελευταίος Ελληνας να βεβαιωθεί ότι το νέο Μνημόνιο είναι δικής τους εμπνεύσεως και καμμία σχέση έχον με την Ελληνική Κυβέρνηση και το ” περήφανο ΟΧΙ ” του Δημοψηφίσματος.
Το χειρότερο είναι ότι όταν ο Τσίπρας θα ‘εχει πλήρως γελοιοποιηθεί και απογυμνωθεί από τη λαϊκή υποστήριξη, η δήθεν δική του πρότασή του, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποριφθεί με το επίσης προσβλητικό επιχείρημα της αναξιοπιστίας του και η χώρα θα αποβληθεί από την Ευρωζώνη. Μαζί θα αποπεμφθεί και ο Τσίπρας από εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτικούς παράγοντες, αφού θα έχει καταδειχτεί αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή πολιτικός απατεώνας και τυχοδιώκτης ολετήρας της Ελληνικής Κοινωνίας. Αυτές οι πρώτες προβλέψεις προς το παρόν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεώργιος Θεοδωρίδης 10 Ιουλίου 2015 - 11:02

Η Ελλαδα παιζει το παιχνίδι των ηπα. Δεν αυτενεργει ο τσιπρας και ο καθε τσιπρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αντώνης Πατσός 10 Ιουλίου 2015 - 18:45

Σύντροφε Μιχαήλ, ξέχασες να αναφέρεις και ότι ο Παππαφλέσσας δεν ήταν ντεσπεράντο . –

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ