Συγγραφέας: Θοδώρα Γούλιαρου
Μια πράξη πολιτισμού στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ενώ η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε «πλήρη εξέλιξη» με τη γνωστή σκανδαλολογία, μια κατάληψη από ένα φοιτητικό σύλλογο του τμήματος θεατρολογίας του Α.Π.Θ. έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά του «πολιτισμού».
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Στο τμήμα θεατρολογίας του Α.Π.Θ. διδάσκει καθηγητής ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρενοχλεί σεξουαλικά φοιτήτριες και μάλιστα επιλέγει κυρίως πρωτοετείς, κάνοντας εμφανή κατάχρηση της εξουσίας του ως καθηγητή, με μεθόδους «οργουελιανές» προσπαθώντας να τις εξουσιάσει πλήρως σαν άτομα, να τις απομονώσει από το φιλικό, οικογενειακό και ερωτικό τους περιβάλλον, να τις ενοχοποιήσει, να τις δημιουργήσει φόβο για το μέλλον τους αν παραβούν τις εντολές του και τέλος να τις εκμεταλλευτεί σεξουαλικά. Έτσι μετά την αποκάλυψή του, αποδεικνύεται ότι οι περισσότερες φοιτήτριες και φοιτητές γνωρίζουν τα πεπραγμένα του κ. καθηγητή καθώς και οι υπόλοιποι καθηγητές της σχολής, οι οποίοι αν και είχαν την υποχρέωση να παρέμβουν, δεν το έκαναν. Όμως οι φοιτήτριες και οι φοιτητές προχώρησαν και σαν σύλλογος κατήγγειλαν το γεγονός στα πανεπιστημιακά όργανα και έχει ξεκινήσει Ε.Δ.Ε. (ένορκη διοικητική εξέταση), με επώνυμες καταγγελίες, αλλά και με μαρτυρικές καταθέσεις του συνόλου σχεδόν της σχολής. Ενώ λοιπόν οι νόμιμες διαδικασίες προχωρούν με αίτημα του Συλλόγου να παυθεί από το διδακτικό του έργο ο εν λόγω καθηγητής, από τη Σχολή του δόθηκαν να διδάσκει και για το β’ εξάμηνο τρία μαθήματα επιλογής. Μετά την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της Σχολής, ο Σύλλογος φοιτητών\τριών μετά από γενική συνέλευση, προχώρησε σε κατάληψη της σχολής μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ε.Δ.Ε.
Σε μια εποχή όπου οι λογικές του βολέματος και του εύκολου πλουτισμού έχουν διαβρώσει βαθιά ακόμη και το φοιτητικό κίνημα, το οποίο εμφανίζεται μέσα από αιτήματα κυρίως για επαγγελματική αποκατάσταση ή για πιο καταξιωμένες και πιο επικερδείς θέσεις στην αφορά εργασίας, η κατάληψη αυτή έρχεται σαν όαση σε ένα τελματωμένο φοιτητικό κίνημα, και μια έμπρακτη απόδειξη για το πως εννοούν αυτές-οί οι φοιτήτριες-ές τον πολιτισμό, εκδηλώνοντας την έντονη ευαισθησία τους σε ζητήματα που πραγματεύονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Είναι σημαντικό επίσης να πούμε ότι η κατάληψη είναι πολύ σημαντική και για ένα ακόμη λόγο: Για πρώτη φορά από ένα φοιτητικό σύλλογο ακούγεται και πολιτικοποιείται, ένα αίτημα το οποίο προέρχεται από το γυναικείο κίνημα και αφορά την ελεύθερη σεξουαλικότητα καθώς και τον αυτοκαθορισμό των γυναικών. Ένα πρόβλημα που αφορά εργαζόμενες γυναίκες κυρίως, οι οποίες έχουν τεράστια δυσκολία να εκφράσουν έστω αυτό το πρόβλημα.
Οι καταληψίες εκθέτουν σ’ ολόκληρη την κοινωνία και σε όλους τους υπεύθυνους ένα πρόβλημα το οποίο είναι μεν πολύ διαδεδομένο αλλά ακόμη καλά κριμένο από την δημοσιότητα. Η συμπαράσταση σε ένα θέμα ταμπού αφορά όλες και όλους μας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27/2/1997