Αρχική » Μεταναστευτικό, οι επιπτώσεις και η τουρκική συμμετοχή

Μεταναστευτικό, οι επιπτώσεις και η τουρκική συμμετοχή

από Άρδην - Ρήξη

 

untitled-1_74

Η φωτογραφία είναι από την Βρετανική εφημερίδα Daily Mail από το άρθρο της ”Συνέντευξη με ένα Τούρκο δουλέμπορο”

Του Γιάννη Σιδεράτου, αρθρογράφου από τη Χίο 

 Τα τελευταία στοιχεία όσον αφορά το μεταναστευτικό είναι πραγματικά άκρως ανησυχητικά αφού σε επίσημους αριθμούς είχαμε αύξηση από το Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο 6.245%(!!), με συνεχή άνοδο σε όλους τους ενδιάμεσους μήνες και αυτά μόνο για τη Χίο. Έτσι καλούνται τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να σηκώσουν σχεδόν το 90% του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη με πρωταθλήτρια όλων την Λέσβο, φθάνοντας το εξωπραγματικό νούμερο των 186.720 μεταναστών από τις αρχές του χρόνου.

Η Τουρκία (με ενεργή συμμετοχή της στο διαμελισμό της Συρίας) ουσιαστικά απέτυχε να εντάξει το προσφυγικό ρεύμα προς αυτήν, αν και σαν ποσοστό είναι ελάχιστο, σε μία χώρα των 80 εκατομμυρίων, παρόλο που έχει μία δυναμική οικονομία, παρόλο που τα πολιτισμικά αλλά και τα θρησκευτικά της χαρακτηριστικά, είναι παραπλήσια με τις προσφυγικές μάζες που δέχθηκε. Για αυτό και τις χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης τόσο έναντι της Ευρώπης όσο και πρωτίστως έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει  έντονο δημογραφικό πρόβλημα, βρισκόμενη παράλληλα σε βαθιά οικονομική κρίση.

Ο τρόπος ο οποίος γίνεται η μεταναστευτική ροή είναι απόλυτα συγκεκριμένος: Ελεγχόμενα σημεία συγκέντρωσης από τα τουρκικά παράλια, μακριά από τις τουριστικές τους υποδομές, διοχετεύονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο των Ελληνικών νησιών, που έχουν κοντινό πρόσωπο προς την γειτονική χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, πλήττοντας θανάσιμα, πρώτιστα το τουριστικό μας προϊόν.

Τα κυκλώματα δουλεμπορίας, έχοντας την ανοχή του επίσημου κράτους έχουν αποκομίσει ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία μετριούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, αφού η ταρίφα ανά άτομο εκτιμάται στα 1500-2000€. Πρόσφατο ρεπορτάζ του Αθηναϊκού – Μακεδονικού  πρακτορείου αναφέρει πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία      (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64261296). Το ανησυχητικό είναι ότι τα κυκλώματα αυτά λόγω της τεράστιας οικονομικής ισχύος θα αποκτήσουν και πολιτική επιρροή, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στην Λατινική Αμερική. Το συγκριτικό μας γεωγραφικό πλεονέκτημα ή πιο καλά μειονέκτημα, της κοντινής γειτνίασης, θα θελήσουν να το εκμεταλλεύονται για πληθυσμιακές μεταναστευτικές μάζες από περιοχές (ως έχουν δείξει και τα τελευταία στοιχεία) όχι μόνο εμπόλεμης κατάστασης, αλλά επιπλέον από χώρες της κεντρικής Ασίας αλλά και της Αφρικής δημιουργώντας συνθήκες διαρκούς ομηρίας για τα νησιά μας.

Η ύπαρξη χώρων υποδοχής πέραν αυτών που αναλογεί, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά στοιχεία του κάθε νησιού και η μετατροπή τους σε σημεία Hot Spots ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως στους δουλεμπόρους και καταγραφόμαστε επισήμως ως μεταναστευτικός προορισμός.

Η χώρα μας, στην κατάσταση που είναι, δεν αντέχει να υποδεχθεί και άλλες πληθυσμιακές μετακινήσεις, πόσο μάλλον τα νησιά μας που δέχονται σχεδόν το σύνολο αυτών.

katara

παραλία Καταρράκτη Χίου (20-10-2015)

Ως πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να διώκονται ανελέητα οι δουλέμποροι, και να καταγγέλλεται το τουρκικό κράτος που τους βοηθάει ώστε να παροξύνει την παράνομη διακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα, τώρα που με τους μετανάστες έχει ανοίξει ρήγμα στα σύνορα.

Η ενασχόληση με το δουλεμπόριο είναι τόσο οικεία, ώστε μέχρι και περίπτερα έχουν κρεμασμένα προς πώληση σωσίβια. ακόμα και η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας ήταν αναμεμιγμένη. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι γνωρίζει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, αλλά το κάνουν όλοι!!

Αφού η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε το μεταναστευτικό πρόβλημα, θα πρέπει να στηθεί ένας κανονικός μηχανισμός χερσαίας (από τον Έβρο), οργανωμένης διέλευσης των προσφύγων από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς την Κεντρική/Δυτική Ευρώπη που θα εκμηδενίζει την εμπλοκή των δουλεμπόρων και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η θαλάσσια διέλευση: από το ανθρωπιστικό άγος των πνιγμών, μέχρι τα τεράστια κόστη που απαιτούνται για την κινητοποίηση των μηχανισμών διάσωσης. Χώρια που χωρίς τέτοιες λύσεις επιβραδύνεται η διέλευσή τους από την Ελλάδα, και τα ρεύματα σχεδόν μπλοκάρονται εδώ, με συνέπεια να έχουμε τις εικόνες που βλέπουμε στα ελληνικά νησιά, αλλά και την Αθήνα. Έτσι μεταβάλλεται η Ελλάδα, από χώρα διέλευσης σε χώρο παραμονής.

Τα Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έδειξαν τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να γίνουν μία γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής διότι έχουν υποδομές, τοπικά προϊόντα, τρόπο ζωής και φυσικό περιβάλλον που μαγνητίζουν τους επισκέπτες τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την γείτονα χώρα. Με το μεταναστευτικό πρόβλημα δημιουργούνται οι συνθήκες όχι μόνο δορυφοριοποίησης τους έναντι της Τουρκίας, αλλά και η απόλυτη ομηρία τους.

Απέναντι σε όλα αυτά τα δεδομένα καλείται η Περιφέρεια, οι Δημοτικές αρχές και οι τοπικοί βουλευτές να προασπίσουν πρώτιστα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών επιχειρήσεων σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Πρέπει οι εξελίξεις να καθορίζονται από εμάς και όχι να οδηγούμαστε από τετελεσμένα ή να περιμένουμε λύσεις από την γραφειοκρατία των Βρυξελών. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς στόχοι που μόνο με συνεργασία όλων των φορέων θα υπάρξει πειστική πρόταση.

karfa

παραλία Καρφά Χίου (20-10-2015)

Ζητούμε:

– Δημιουργία των σημείων Hot spots (κέντρα καταγραφής προσφύγων) σε Τουρκικό έδαφος και ενίσχυση της Frontex για έλεγχο στις Μικρασιατικές ακτές.

– Άμεση πάταξη του δουλεμπορίου και καταγγελία του επίσημου Τουρκικού κράτους

– Άμεση προστασία έναντι της οικολογικής καταστροφής των νησιών μας.

–  Άμεση προστασία των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών επιχειρήσεων.

– Άμεση προστασία του μεταναστευτικού ρεύματος από τον κίνδυνο της θαλάσσιας διέλευσης και ενίσχυσης τους με οικονομικά κίνητρα ώστε να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους. Παράλληλα, άσκηση πολιτικής πίεσης για εξεύρεση λύσης με απώτερο στόχο τον τερματισμό των εμπόλεμων διενέξεων.

Ολοκληρώνοντας  πρέπει να γίνει ιεράρχηση των πραγματικών προβλημάτων και να μην οδηγούμαστε αποπροσανατολιστικά, με τον τρόπο τον οποίο γίνεται η ενημέρωση μας από τα μέσα επικοινωνίας. Κατακριτέο το μπουκαλάκι νερού που πωλείται 2€ και η χρέωση 5€ φόρτισης του κινητού. Τι να ειπωθεί όμως, όταν οι εξαθλιωμένες μεταναστευτικές μάζες χρησιμοποιούνται μέσω δουλεμπορίου,  για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της γείτονας χώρας και δεν ακούγεται ούτε μία επίσημη φωνή να το κατακρίνει;

 Ίσως τώρα να γίνεται κατανοητή η φράση “σφάξε με αγά μου να αγιάσω”, ουσιαστικά εξαιτίας της αδράνειας της πολιτείας.

* Λόγω του αυθόρμητου τρόπου με τον οποίο συλλέχτηκαν οι υπογραφές, υπάρχουν τουριστικά καταλύματα τα οποία δεν έγινε εφικτό να ερωτηθούν και πολύ πιθανό να συμφωνούσαν με το άνω κείμενο.

* Από τα 250 άτομα τον μήνα από τις αρχές του χρόνου, που εισήρθαν παράνομα στη Χίο, φθάσαμε σήμερα στα 2500 την ημέρα!

* Το κείμενο είχε συνταχθεί  πριν την συνάντηση Μέρκελ -Ερντογάν, κατά την οποία έγινε  το παζάρι για το μεταναστευτικό με φόντο τις χρυσές καρέκλες του ”Σουλτάνου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

Μπάμπης 18 Νοεμβρίου 2015 - 14:50

Οι φίλοι μας οι Τούρκοι στο χθεσινό ποδοσφαιρικό ματς αποδοκίμασαν έντονα τον εθνικό μας ύμνο, και στη διάρκεια της ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του Παρισιού φώναζαν σαν τους σφαγείς «Αλλαχου Ακμπαρ».
Αριστεροί και προοδευτικοί Έλληνες, που θα σώσετε όλον τον κόσμο με την αδελφοσύνη των λαών, καλωσήρθατε στην πραγματικότητα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
bob0marley 18 Νοεμβρίου 2015 - 23:00

Μπαμπη – θα αλλάξουμε αυτό τον κόσμο – θα αλλάξουμε τη πραγματικοτητα
θα απανταμε με αγαπη και αλληλεγγύη – στο μισος των άλλων

και αυτος ο κοσμος θα αλλάξει αγαπητε μου παντζο
τον αλλαζουμε μέρα με τη μέρα – στιγμη τη στιγμη
και αν δεν αλλαξει
εγω τον αλλαζω
μεχρι να κλεισω τα ματια μου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ APIS MELLIFERA 18 Νοεμβρίου 2015 - 15:52

Oταν είδα το κασκόλ που έδωσαν στον Τσίπρα , το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως θα το φόραγε η νυφίτσα με τα γυαλιά. Όπως όλοι είδατε η νυφίτσα το έβαλε να φαίνεται μόνο η τουρκική σημαία…..ο δικός μας δεν μπορούσε να περιμένει να δει πρωτα πως θα το βάλει ο άλλος?????δεν το σκέφτηκε και ανάλογα να πράξει? Αυτή την νοοτροπία πρέπει να αποβάλουμε όταν απέναντι μας έχουμε αυτούς…..να αποβάλουμε την νοοτροπία του καρπαζοεισπράκτορα , που λεει και ο Καραμπελιάς , και για να κάνουμε έστω αυτό το απλό δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο.Την αξιοπρέπεια σ αυτό το πεδίο κάποιοι κακομοίρηδες την θεωρούν εθνικισμό!!!!! άντε βρες άκρη…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστος Μαργαριτης 19 Νοεμβρίου 2015 - 18:05

Δεν θα διαφωνησω σε οτι λες,παρα μονο στο θεμα,την εννοια δηλαδη, του εθνικισμου.Ειναι κατι σαν το λαθρομεταναστη,ειναι κακο να λες αυτη την λεξη,χωρις ομως οσοι το ισχυριζονται αυτο να ξερουν(η κανουν οτι δεν ξερουν) το νοημα της λεξης.Ετσι λοιπον και ο εθνικισμος,δεν ειναι κατι κακο,γι αυτο υπαρχουν οι εννοιες ιμπεριαλισμος και σωβινισμος.Π.χ. τον Πουτιν,τον χαρακτηριζουν εθνικιστη και σωστα,εχει βγει ποτε να πει οτι οι Ρωσοι ειναι καλυτεροι απο τους αλλους λαους;εχει ιμπεριαλιστικες τασεις;Ειναι ενας εθνικιστης ηγετης που ενδιαφερεται για το κρατος και το εθνος του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΜΚ 7 Απριλίου 2016 - 16:22

Κατατοπιστικότατος, Μπραβο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: