Αρχική » Εκδρομή του Άρδην στον Μυστρά (29-5-16)

Εκδρομή του Άρδην στον Μυστρά (29-5-16)

από Άρδην - Ρήξη

Την Κυριακή 29 Μαΐου  2016 η Κίνηση Πολιτών Άρδην διοργανώνει ημερήσια εκδρομή με πούλμαν στον Μυστρά (217 χλμ. με τον νέο δρόμο είναι λιγότερο από 2,5 ώρες) για τους φίλους και τα μέλη της.

Προσοχή, Αναχώρηση: 7:00 από την πλ. Ομονοίας και Γ΄ Σεπτεμβρίου γωνία, επειδή στο Κέντρο της Αθήνας θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγώνα δρόμου

-Πρωινός περίπατος και ξενάγηση στον Μυστρά (διάρκεια ~4 ώρες).

-Μεσημεριανή συνεστίαση

-Απογευματινός περίπατος στην Σπάρτη.

-Επιστροφή στην Αθήνα (άφιξη κατά τις 22:30).

-Κόστος μεταφοράς με το πούλμαν: 15€ ανά επιβάτη (σε όχημα 50 θέσεων).

Το κόστος προκαταβάλλεται στη γραμματεία (Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, τηλέφωνα επικοινωνίας 210-3826319 & 210-3839930 από τις 9.00 έως τις 20.00 καθημερινά) με τη δήλωση συμμετοχής και το κλείσιμο των θέσεων, προθεσμία για τις δηλώσεις είναι ανοιχτή έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2016.

========

4

Άποψη του Μυστρά. Χαρακτικό του Bartlett, Παρίσι 1843

Η ίδρυση του Μυστρά συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας το 1204: η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατακερματίζεται, η Πελοπόννησος παραχωρείται στη φράγκικη οικογένεια των Βιλλεαρδουίνων, που ιδρύει το Πριγκηπάτο της Αχαΐας και λίγα χρόνια αργότερα, το 1249, ο φράγκος πρίγκιπας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος κτίζει το κάστρο του Μυζηθρά στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, σε θέση καίρια για τον έλεγχο της κοιλάδας του Ευρώτα. Το κάστρο αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα της μετέπειτα καστροπολιτείας του Μυστρά, μιας από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις. Το 1259, στη μάχη της Πελαγονίας, ο φράγκος πρίγκιπας συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Βυζαντινούς. Για την απελευθέρωσή του ο βυζαντινός αυτοκράτορας απαιτεί ως λύτρα την παράδοση των κάστρων της Μονεμβασίας, της Μαΐνης και του Μυζηθρά, τα οποία και παραδίδονται τρία χρόνια αργότερα, το 1262. Η ασφάλεια, που παρέχει ο φυσικά οχυρός λόφος του Μυστρά, θα προκαλέσει τη μετακίνηση του πληθυσμού της Λακεδαιμονίας σε αυτόν, γεγονός που θα αποτελέσει την απαρχή της εξέλιξής του στο σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής.

Το 1289 η ”κεφαλή”, ο επαρχιακός διοικητής των βυζαντινών κτίσεων της Πελοποννήσου, μεταφέρει την έδρα του από τη Μονεμβασία στο Μυστρά, ενώ το 1349 ο Μυστράς γίνεται η πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως με πρώτο ”Δεσπότη” τον Μανουήλ Καντακουζηνό (1349-1380), γιο του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ΄. Το 1383 τη δυναστεία των Καντακουζηνών διαδέχεται στο Μυστρά η αυτοκρατορική οικογένεια των Παλαιολόγων με πρώτο εκπρόσωπό της τον Θεόδωρο Α΄ (1380/1-1407). Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ”Δεσπότες” του Μυστρά κατέχει ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος (1443-1448), προτελευταίος στη σειρά ”Δεσπότης”, ο οποίος, έχοντας διαδεχθεί στον αυτοκρατορικό θρόνο τον αδελφό του Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο (1425-1448), θα σκοτωθεί στην πολιορκία και άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453.

Η βυζαντινή φάση στην ιστορία του Μυστρά λήγει το 1460 με την παράδοσή του στους Τούρκους.

1

Από το 1460 έως το 1540 ο Μυστράς, πρωτεύουσα πλέον του οθωμανικού σαντζακίου της Πελοποννήσου, γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής και εμπορίας μεταξιού της ανατολικής Μεσογείου. Μικρή διακοπή στη μακραίωνη τουρκική κατάκτηση αποτελεί η περίοδος της Ενετοκρατίας, από το 1687 έως το 1715, ενώ η παρακμή του Μυστρά αρχίζει το 1770 μετά την καταστροφή του από Τουρκαλβανούς στρατιώτες στο πλαίσιο του μεγάλου επαναστατικού κινήματος των Ορλωφικών.

Με την ίδρυση της σύγχρονης πόλης της Σπάρτης από το βασιλιά Όθωνα, το 1834, αρχίζει η μετακίνηση των κατοίκων του Μυστρά προς τη νέα πόλη. Οι τελευταίοι κάτοικοί του θα εγκαταλείψουν την καστροπολιτεία το 1953 μετά την απαλλοτρίωση του χώρου από το ελληνικό κράτος. Είχε προηγηθεί, το 1921, η κήρυξη του χώρου με βασιλικό διάταγμα ως προέχον βυζαντινό μνημείο.

mystras00

Μυστράς και Σπάρτη 1687 (Γενάδειος Βιβλιοθήκη)

Το 1989 με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Unesco, ο Μυστράς εγγράφεται ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

921439

Ναός Παντανάσσης 

Η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά στέκει απολιθωμένη στο χρόνο, ως το καλύτερα σωζόμενο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης στον ελληνικό χώρο. Μια πόλη φάντασμα που μαγεύει τον επισκέπτη με το κάστρο, τις εκκλησίες και το συγκρότημα των παλατιών του Βυζαντινού Δεσπότη. Μαζί με τις ιδιωτικές οικίες και τα αρχοντικά, τα μνημεία του Μυστρά συνιστούν μια πολύτιμη όσο και σπάνια μαρτυρία για την κοσμική αρχιτεκτονική στα χρόνια του Βυζαντίου, όχι μόνο τη δημόσια, αλλά και την ιδιωτική, οικιακή αρχιτεκτονική. Οι εκκλησίες του Μυστρά, λαμπρά δείγματα της υστεροβυζαντινής ναοδομίας, φημίζονται για τις τοιχογραφίες τους του 13ου έως 15ου αι. Στις αγιογραφίες του Αφεντικού (Ναός Παναγίας Οδηγήτριας), της Περιβλέπτου και της Παντανάσσης, η βυζαντινή θρησκευτική ζωγραφική γνώρισε την τελευταία μεγάλη αναλαμπή της.

afentiko

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ