Αρχική » Κυπριακό: Τέλος παιχνιδιού;

Κυπριακό: Τέλος παιχνιδιού;

από Άρδην - Ρήξη

 Απειλές για τουρκικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο και για προσάρτηση Κύπρου

 Του Κώστα Βενιζέλου από την ιστοσελίδα mignatiou.gr 

Όρους, απειλές, προειδοποιήσεις και προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, περιελάμβανε το μήνυμα που έστειλαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, που πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα συζήτησε με το σύνολο της κατοχικής ηγεσίας τα επόμενα βήματα και όπως συναφώς προκύπτει επιχειρούν να διαμορφώσουν σκηνικό αδιεξόδου αφήνοντας μόνο μια οδό διεξόδου: Να εξευτελίσουν την ε/κ πλευρά και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Οι τουρκικές θέσεις κωδικοποιούνται μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ως εξής:

Πρώτο, για να επανέλθει ο Ακιντζί στις συνομιλίες θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση του λάθους από ε/κ πλευράς, σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε όπως ο Πρόεδρος δηλώσει ξεκάθαρα αυτό το λάθος στην κοινότητά του και στον κόσμο. Το δεύτερο είναι να το παραγκωνίσει. «Πρέπει να παραγκωνίσει αυτή την απόφαση που λέει ότι δεν εγκρίνει. Λέγεται ότι ετοίμασε ένα νομοσχέδιο ο ΔΗΣΥ. Θα το δούμε, θα το αξιολογήσουμε και θα αποφασίσουμε αναλόγως».

Δεύτερο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει το θέμα και να επιμένει στο θέμα των Εγγυήσεων. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «ως Τουρκία αναφέραμε την θέση μας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δικαιολογώντας την…. Είναι λάθος να λέγεται ότι υπάρχει προσέγγιση εκτός αυτής της στάσης»…. Η απόφαση για την ένωση έδειξε πόσο δίκαιο έχουμε στο θέμα των εγγυήσεων. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι υπάρχει προσέγγιση στο θέμα των εγγυήσεων για να γίνει ακόμα μια διάσκεψη».

Τρίτο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε επίσης για “μονομερή” βήματα της ε/κ πλευράς όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θυμίζοντας ότι στη Μεσόγειο βρίσκονται τουρκικά πολεμικά έσπευσε να αναφέρει πως «και σε αυτό το θέμα η υπομονή μας δεν είναι χωρίς όρια».

Τέταρτο, αφέθηκε στον αέρα να αιωρείται το θέμα της προσάρτησης. Τόσο ο Τσαβούσογλου όσο και ο Ακιντζί άφησαν να εννοηθεί πως «εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία» έχουν κι άλλες επιλογές.

Πέμπτο, αναφερόμενος στη λειτουργία του κράτους ο Ακιντζί είπε πως οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, οι Τ/κ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου. Διαμήνυσε πως πρέπει και στο “νότο” σιγά σιγά να αρχίσουν να συνηθίζουν στην ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Έκτο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη συνάντηση που αποχώρησε ο Ακιντζί έκανε λόγο για «επιθετική» στάση του Προέδρου Αναστασιάδη. «Χτύπησε την πόρτα και έφυγε και μετά είπε ότι πήγε για τσιγάρο δεν είναι μια ειλικρινής στάση. Όντας προσωπικός μου φίλος το λέω ανοικτά, άλλο η φιλία, εδώ συζητούμε ένα σοβαρό θέμα…Γιατί χτύπησες την πόρτα και έφυγες, γιατί βγήκε αυτή η απόφαση για την ένωση, έπρεπε να αποφεύγονταν το ψέμα στην επιστολή που έστειλες στον Γιούνγκερ ότι θα εισβάλουν 80 εκατομμύρια Τούρκοι», ανέφερε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η υπομονή έχει και τα όρια της

Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου στα όσα είπαν Τσαβούσογλου και Ακντζί. Για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που διακόπτεται ο διάλογος και εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους, είπε ο Πρόεδρος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και του κατοχικού ηγέτη είπε ότι «εύχομαι ο κ. Ακκιντζί να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η υπομονή έχει όρια και οφείλει να κατανοήσει ένα: εγώ την Πέμπτη θα είμαι εκεί. Εάν εννοεί και επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος να αφήσει τις προφάσεις. Στην κυπριακή παροιμία, και ελπίζω να υπάρχει αντίστοιχη και στην τουρκοκυπριακή γλώσσα, ‘απόν ‘θέλει να πάει στον μύλον, 5 μέρες κοσσινίζει’».

Σπέχαρ: Σήμερα τα σπουδαία

Σήμερα αναμένεται να γνωρίζει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών αύριο Πέμπτη, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση με τον Ακιντζί, η κ. Σπέχαρ είπε ότι είχε διαβουλεύσεις με τον κ. Ακιντζί, «Είναι πολύ βοηθητικό για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και αυτό ήταν. Σήμερα θα δω τον κ. Αναστασιάδη».

Σήμα των Γκρίζων Λύκων από Γιλντιρίμ

Το σήμα των Γκρίζων Λύκων έκανε με τα χέρια του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την ώρα που ακούστηκε σύνθημα από εθνικιστές στην αίθουσα.  “Οι εθνικιστές και πατριώτες αδελφοί μου είπαν ‘πρώτα η πατρίδα, πρώτα το έθνος και προχωρήσαμε μαζί’”, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.  Το κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού ΑΚΡ μαζί με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στηρίζουν το προεδρικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ