Κύκλος διαλέξεων «Επαναπροσδιορισμός»
Η ελληνικότητα ως ταυτότητα και ως κοσμοαντίληψη στον 21ο αιώνα
Η ιστορική συγκυρία που διανύουμε, χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο μεταβολών και ανακατατάξεων σε δομές, εκφάνσεις και μέχρι πρώτινως σταθερές του ανθρώπινου βιου. Αφενός, η οικολογική και δημογραφική κρίση, οι κοσμοϊστορικές αλλαγές στο επίπεδο της γεωπολιτικής και της οικονομικής ισχύος, η κυριαρχία του οικονομισμού, η εργαλειοποίηση της εκπαίδευσης και της εργασίας, η απουσία της πολιτικής από τη λήψη αποφάσεων είναι μόνο μερικές από τις εκφάνσεις της κρίσης με την ευρύτερή της έννοια. Αφετέρου, η εξέλιξη της τεχνολογίας, η νέα διάσταση του κυβερνοχώρου, και τα επακόλουθά τους είναι μερικές από τις εξελίξεις και τις νέες πραγματικότητες που καλούμαστε να συνηθίσουμε και να ζήσουμε μ’ αυτές.
Σε αυτό, λοιπόν, το σύνθετο και πολύπλοκο σκηνικό, ο Ελληνισμός, που τις τελευταίες δεκαετίες μπήκε για τα καλά σε υπαρξιακές περιπέτειες, καλείται να εφεύρει έναν τρόπο υπέρβασης της παρακμής, η οποία αποτελεί αιτία και αποτέλεσμα της κρίσης ταυτότητας και της έλλειψης συνολικού οράματος και συλλογικής προσδοκίας.
Εκ των πραγμάτων, συνεπώς, η αναζήτηση και θεμελίωση μιας πρότασης προς την κατεύθυνση επιούσιας υπαρξιακής εξασφάλισης του Ελληνισμού στο παρόν και στο μέλλον, προϋποθέτει αφενός την χαρτογράφηση της παροντικής συγκυρίας και την αποσαφήνιση των ιστορικών και άλλων επιλογών, που έβαλαν ένα ολόκληρο έθνος σε τροχιά βαθιάς ταυτοτικής κρίσης. Αφετέρου, τον εντοπισμό τρόπων και τόπων «επαναπροσδιορισμού» του συλλογικού μας είναι, την αναζήτηση και εξεύρεση δηλαδή αυτού που ο Σεφέρης όριζε ποιητικά, ως το «πρώτο σπέρμα για να ξαναρχίσει το πανάρχαιο δράμα».
Στο πλαίσιο της προβληματικής αυτής, το βιβλιοπωλείο «Έρμα» οργανώνει έναν κύκλο διαλέξεων – συζητήσεων που κάθε μια απ’ αυτές θα έχει ως αντικείμενό της ένα κομβικό για την ελληνική ταυτότητα ζήτημα, το οποίο μοιάζει ακριβώς στην παρούσα στιγμή να χρήζει επαναπροσδιορισμού και επανανοηματοδότησης. Η γλώσσα ως εργαλείο συγκρότησης ή αποδόμησης της εθνικής συλλογικότητας ή ως αξία, οι διάφοροι κλάδοι της τέχνης ως αντανάκλαση και στοιχείο διαμόρφωσης της ιδιοπροσωπίας μας, η θρησκεία ως συνολικός κώδικας αξιών και κοσμοαντίληψης, η ιστορία επίσης ως αξία μνήμης, η παιδεία κ.α.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται από προσωπικότητες, οι οποίες καθεμιά στον τομέα της -που προφανώς θα σχετίζεται με το αντικείμενο της εκάστοτε διάλεξης- έχει να επιδείξει μια βαθιά και πολύχρονη ενασχόληση. Ο χώρος διεξαγωγής των διαλέξεων θα είναι το βιβλιοπωλείο «Έρμα» (Έκτορος 42, Λευκωσία), ενώ σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή χώρου, αυτός θα ανακοινώνεται εγκαίρως. Τέλος, κάθε διάλεξη θα αναρτάται σε βίντεο στο διαδίκτυο (Youtube και αλλού).
Προγραμματισμένες διαλέξεις:
Γιώργος Καραμπελιάς «Ταυτότητα και ελληνισμός στον 21ο αιώνα – Πραγματικότητες και προοπτικές» 12 Μαΐου 2017 (Παρασκευή) και ώρα 19:00, στο βιβλιοπωλείο «Έρμα» (Έκτορος 42, Λευκωσία)