Αρχική » Τα ασχολίαστα… του Νικόλα

Τα ασχολίαστα… του Νικόλα

από Άρδην - Ρήξη

Του Νικόλα Δημητριάδη από την Ρήξη φ. 139

Σαβουάρ Βιβρ

Η επιτυχημένη υποδοχή του Σουλτάνου από τις τοπικές αρχές μπορεί να θεωρηθεί μία ακόμη μεγάλη νίκη της κυβέρνησης στη σκληρή επικοινωνιακή κόντρα της με την αντιπολίτευση. Η τηλεοπτική εικόνα του πρωθυπουργού κρίθηκε επιτυχημένη, οπότε, ανεξάρτητα από τις πραγματικές συνέπειες, οι ψηφοφόροι του μπορούν να είναι ικανοποιημένοι. Μετά τη μεγάλη αυτή επιτυχία, εξετάζεται η διανομή του εγχειριδίου Εξωτερική Πολιτική για Αρχαρίους (Άουτερ πόλιτικς φορ ντάμις) που συνέγραψε ο δόκτωρ Κοτζιάς και περιλαμβάνει διάφορα τιπς για τους λάτρεις των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας. Πρόκειται να τυπωθούν 200.000 βιβλία, με σκοπό να προλάβει η κυβέρνηση τις αγορές των Χριστουγέννων. Με κάθε αντίτυπο θα δίδεται δώρο και ένα βλήμα από τον κύριο Καμμένο.

Ονοματοδοσίες

Σοκαρισμένη η κυβέρνηση από την ονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Παρά τις άοκνες και υπεράνθρωπες προσπάθειές της να ικανοποιεί με κάθε τρόπο την Τρόικα, οι Ευρωπαίοι δείχνουν πρωτοφανή αμεροληψία με την άκομψη αυτή ενέργεια. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εναγώνια αναζήτηση επικοινωνιακών αντιμέτρων. Ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, πάντως, λένε ότι μέχρι στιγμής έχει αποβεί άκαρπη η προσπάθεια του κύριου πρωθυπουργού να ασκήσει παρασκηνιακές πιέσεις για τη μετονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε «αίθουσα κυρ Αλέκου Φλαμπουράρη». Πιο εφικτός στόχος θεωρείται η προσπάθεια να δοθεί το όνομα του κυρίου Καρανίκα στα κεντρικά γραφεία της Γιουροβίζιον.


Νόμος είναι το δίκιο του μεταρρυθμιστή

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι τελευταίοι εναπομείναντες εργαζόμενοι της χώρας το σχέδιο νόμου της συντρόφισσας Αχτσιόγλου για τις απεργίες. Ο εξορθολογισμός της απεργιακής εθιμοτυπίας αποτελούσε πάγιο στόχο της Τρόικας, που μόνο μια κυβέρνηση σαν της Πρωτηφοραριστεράς, που εκπροσωπεί την εργατική τάξη, έχει την υπευθυνότητα να φέρει εις πέρας. Η συνδικαλιστική νομοθεσία πρόκειται να μεταρρυθμιστεί σε βάθος, στο σύνολό της. Στον δημόσιο τομέα καθιερώνεται ειδικό πόιντ σύστεμ, για τις ψηφοφορίες: Οι ψήφοι θα μετράνε ανάλογα με το κόμμα που διόρισε τον κάθε υπάλληλο – διπλοί για τα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας και του Πασόκ, τριπλοί για του Σύριζα. Έτσι θα συμπληρώνεται το 50% πολύ πιο εύκολα από πριν –με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι υπάλληλοι θα είναι πολιτικά συνειδητοποιημένοι. Διότι οι υπάλληλοι που διορίστηκαν χωρίς μέσο θα χάνουν το δικαίωμα ψήφου, καθώς θεωρούνται απρόβλεπτοι οπορτουνιστές και είναι επικίνδυνοι για το εργατικό κίνημα. Το νομοσχέδιο ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, εγκαθιδρύει σχέσεις υπευθυνότητας και ενισχύει την πολιτικοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι, όπως εξήγησε η κυρία Αχτσιόγλου, χωρίς κομματική καθοδήγηση είναι ανίκανοι να ξεπεράσουν το στάδιο του απλού τρεϊντγιουνιονισμού. Αναμένεται και σχετική τροπολογία του Κατρούγκαλου, που θα καταργεί την πάλη των τάξεων (που έλεγε και ο Λάσκαρης – βλέπε σελ. 5).

Νέα Πρωτεύουσα

Αίσθηση προκάλεσε στους κύκλους των εν Ελλάδι οπαδών του προέδρου Τραμπ η απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στον κύριο Τσίπρα, από μέλη του κόμματός του, να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα της Ελλάδας την Αίγινα, ενώ ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη Μύκονο. Στη συζήτηση παρενέβη και ο κύριος Ερντογάν, ο οποίος, στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ελλαδικού μιλιέτ Προκόπη Παυλόπουλο, πρότεινε τη Μελούνα. Στον χορό φαίνεται να μπαίνει και η Κύπρος, με τον πρόεδρό της, κ. Ανανστασιάδη, να σκέφτεται σοβαρά την Αγία Νάπα ως νέα πρωτεύουσα της ενωμένης διζωνικής, δικοινωτικής, τριφασικής ομοσπονδίας.

Το αφεντικό τρελάθηκε

Στο πλαίσιο της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» της κυβέρνησης, αποφασίστηκε η επίσημη καθιέρωση του «κοινωνικού μερίσματος»: Κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων από τη λεηλασία των εργαζομένων θα διατίθεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν το ειδικό επίδομα, με την προϋπόθεση να έχουν δώσει τα δεκαπλάσια σε χαράτσια και να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δέχονται να βγαίνουν χαμογελαστές φωτογραφίες με υπουργούς και βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων. Ήδη έχουν ενσωματωθεί στο κοινωνικό μέρισμα τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες που επιδικάζουν τα δικαστήρια της χώρας, ενώ απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να ενσωματωθεί σε αυτό και η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, που θα δίνεται άπαξ του έτους με τη μορφή κουπονιών για τα Λιντλ.

Χάπι χόλιντεϊ

Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή του Χαλοουίν και του Μπλακ Φράιντεϊ, ο εκσυγχρονισμός του παρωχημένου σκοταδιστικού εορτολογίου μας συνεχίζεται. Σύμφωνα με νον πέιπερ που διέρρευσε από τα τσιπουράδικα πέριξ της Κουμουνδούρου, σχεδιάζεται η κατάργηση των Χριστουγέννων και η αντικατάστασή τους με μια γιορτή που θα σέβεται την ατομικότητα, τη δικαιωματικότητα και την πολιτικιορθοτητοποίηση του δημόσιου βίου. Προς τούτο θα συσταθεί ιδιαίτερη διακομματική επιτροπή, υπό τους κύριους Λιάκο, Φίλη, Αλιβιζάτο, με μέλη διαπρεπείς διανοούμενους, όπως ο κύριος Νίκος Δήμου και ο κύριος Ράμφος, που θα αναθεωρήσει το πλαίσιο της γιορτής και θα προτείνει τρόπους να αποκτήσει τον πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό και πολυκαταναλωτικό χαρακτήρα που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Πιθανότερο υποψήφιο όνομα της νέας γιορτής φαίνεται να είναι τα «Γιορτούγεννα». Ήδη έχει ζητηθεί από τις ΜΚΟ, τις οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων και τους μεγάλους ομίλους πολυκαταστημάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα να συμβάλουν στη σχετική δημόσια διαβούλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ