Αρχική » Σκοπιανό: Η Επανάληψη της απάτης του 2015. Όταν το φιάσκο πλασάρεται ως θρίαμβος

Σκοπιανό: Η Επανάληψη της απάτης του 2015. Όταν το φιάσκο πλασάρεται ως θρίαμβος

από Άρδην - Ρήξη

Σκοπιανό: Η Επανάληψη της απάτης του 2015

Όταν το φιάσκο πλασάρεται ως θρίαμβος

Tου Γιώργου Ρακκά 

Κατά την έναρξη του παρόντα γύρου των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, είχαμε τονίσει πως μοναδικός όρος που θα σηματοδοτούσε πρόοδο για τις σχέσεις των δυο χωρών θα ήταν να πειστεί μέσα από αυτές η γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της αναφορές στον «μακεδονισμό». «Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα», τονίζαμε και προχωρούσαμε στην τεκμηρίωση αυτής της θέσης, ότι είναι ακριβώς αυτές οι αξιώσεις που μεταβάλουν και την ΠΓΔΜ σε μικρή αναθεωρητική δύναμη της περιοχής, με υπολογίσιμους ωστόσο συμμάχους όσους επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, και ευρύτερα, την συνέχεια του πολυκατακερματισμού των Βαλκανίων.

Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το «αίσιο» υποτίθεται τέλος του κύκλου αυτών των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε μια συμφωνία έξι σημείων σύμφωνα με τα οποία η γειτονική χώρα δέχεται να υιοθετήσει μια σύνθετη, γεωγραφική ονομασία, μάλιστα έναντι όλων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα αναγνωρίσει τις συνταγματικές αναφορές σε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Γλώσσα και εθνότητα αίρουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό

Ωστόσο, όπως κάθε φορά που πανηγυρίζει αυτή η κυβέρνηση πρόκειται για ένα μεγαλειώδες διπλωματικό φιάσκο. Η ρητή αναγνώριση από την ελληνική πλευρά της γλώσσας και της εθνότητας οδηγεί de facto στην άρση του γεωγραφικού προσδιορισμού: Αφού υπάρχει «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» γλώσσα, τότε αναπόδραστα η Βόρεια Μακεδονία καθίσταται χώρα των «Μακεδόνων» και η νότια ελληνική Μακεδονία υποβαθμίζεται απλά στην διοικητική ονομασία της συγκεκριμένης περιφέρειας εις ανάμνηση της αρχαίας Μακεδονίας που «δεν έχει καμία σχέση» κατά την επίσημη διατύπωση που αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά με τις σύγχρονες διαστάσεις και περιπλοκές του ζητήματος.

Κάπως έτσι επαναπλασάρεται ο αλυτρωτισμός σε μια συμφωνία που υποτίθεται ότι τον κάμπτει, και δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την μελλοντική του αναβίωση, σαν το επιτρέψει η συγκυρία και υπό την εύνοια των Αμερικάνων και των Γερμανών, αλλά κυρίως των Τούρκων που διατηρούν κάθε συμφέρον από την αποδόμηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Η μεθόδευση του χρονοδιαγράμματος

Με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί η παρούσα ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή τα σημεία της συμφωνίας εμπεριέχουν εξίσου παγίδες αλλά και μια διαδικασία παρελκυστική, που στοχεύει στην εκτόνωση των αντιδράσεων.

Η συμφωνία συνάπτεται κατ’ αρχάς, δίχως να ερωτηθεί η ελληνική βουλή, η Ελλάδα αίρει το βέτο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, ενώ στην γειτονική ηγεσία δίνεται αρκετός χρόνος ώστε να πείσει κόμματα και κοινωνία για το συμφέρον την συμφωνίας, πράγμα που θεωρείται πιθανόν καθώς συν τοις άλλοις γι’ αυτό πιέζουν και εκείνοι ακριβώς οι ευρωατλαντικοί κύκλοι που παλαιότερα χρηματοδότησαν και βοήθησαν να στηθεί το «μακεδονικό αφήγημα» της ΠΓΔΜ.

Για την ελληνική πλευρά, η άποψη του κοινοβουλίου ζητείται στο τέλος, όταν θα έχει διεξαχθεί ήδη δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα. Στην δε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι αρνητικό, και η ονομασία των Σκοπίων μείνει ως έχει, αυτό που θα έχει επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων θα είναι να… απολέσει η ελληνική πλευρά το ‘χαρτί’ του Βέτο, την ίδια στιγμή που θα έχει καταγραφεί ως διπλωματικό προηγούμενο η αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας.

Ο εξευτελισμός της αλλαγής εμπορικών σημάτων

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα των εμπορικών σημάτων, που είναι από τα πλέον εξευτελιστικότερα για την ελληνική πλευρά. Γιατί στο πνεύμα της ‘νέας ομόνοιας’ (sic!) θα υπάρξει κλίμα και πίεση ώστε να απαλειφθούν τα σήματα εκείνα που ‘ενοχλούν εκατέρωθεν’, επομένως, το ανέκδοτο της χώρας που αναγκάζεται να αποσύρει τον ‘μακεδονικό χαλβά’ από την κυκλοφορία, ή να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου Μακεδονία θα γίνει επί τέλους πραγματικότητα.

Μικροπολιτικά οφέλη

Αναρωτιέται κανείς, έπειτα από όλα αυτά το γιατί η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη σε αυτόν τον διπλωματικό «θρίαμβο». Για λόγους ανάλογους με εκείνους που πραγματοποίησε την «κωλοτούμπα» του 2015, δηλαδή για την παραταξιακή επιβίωση και τα μικροκομματικά οφέλη, ακόμα και αν για να τα αποκομίσει το τίμημα είναι να δημιουργήσει «καμμένη γη».

Οι Γερμανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν συμφωνία για την παραχώρηση ελάχιστων αντισταθμιστικών στα νέα οικονομικά μέτρα που απαιτούν, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για την κυβέρνηση προκειμένου να χρυσώσει το χάπι των τελευταίων, ενδεχομένως με μια σειρά βραχύβιων παροχών, προσωρινών διορισμών κ.ο.κ.

Οι Αμερικάνοι, επίσης, συνδέουν την στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας (όπως αυτή εκδηλώνεται και όσο διαρκέσει) με τον όρο να υποχωρήσει αυτή στο Σκοπιανό, πράγμα για το οποίο πιέζουν και την Νέα Δημοκρατία. Γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αμφισημία των δηλώσεων και των τοποθετήσεων των στελεχών της, πράγμα που με την σειρά του της δημιουργεί πρόβλημα συνοχής, απογοητεύει τμήματα των ψηφοφόρων της που επιθυμούν το κόμμα τους να εκφράσει σθεναρότερη αντίθεση στις μεθοδεύσεις Τσίπρα-Κοτζιά. Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί με την συμφωνία να πετύχει «ένα σμπάρο – δυο τριγώνια», δηλαδή να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι σε ‘θεσμούς’ και πρεσβείες και ταυτόχρονα να δημιουργήσει πρόβλημα αποσυσπείρωσης στον αντίπαλό της.

Τέλος, υπολογίζοντας τον αντίκτυπο των αντιδράσεων που θα προκληθούν από την σκανδαλώδη συμφωνία της, η κυβέρνηση επιδιώκει να πλειοδοτήσει σε εθνομηδενισμό και να συσπειρώσει μια κατηγορία ψηφοφόρων που ξεκινάει από την νεοφιλελεύθερη δεξιά και το Ποτάμι, και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα των Εξαρχείων. Γι’ αυτό θα αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν και το αρνητικό λαϊκό αίσθημα στο πλαίσιο της συκοφαντώντας τις ως «εθνικιστικές» και «κουκούλι αναβίωσης της μετεμφυλιακής δεξιάς» διευκολύνοντας έτσι την Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές δυνάμεις να καρπωθούν μέρος της λαϊκής αντίθεσης προς την συμφωνία με τα Σκόπια.

Αυτό ακριβώς επιθυμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, την ενίσχυση των διχαστικών τάσεων μέσα στην ελληνική κοινωνία, γιατί στοχεύουν μέσω της ανακύκλωσης των σάπιων εμφυλιακών παθών να ξεπλύνουν τις κυβερνητικές τους αμαρτίες, να κρύψουν μέσα στον θόρυβό τους ότι λειτούργησαν ως η πλέον μνημονιακή, αποτελεσματικότερη δύναμη κοινωνικής και εθνικής αποδόμησης που πέρασε από την εξουσία τα τελευταία χρόνια.

Διχασμός, χρήσιμοι ηλίθιοι και τυχοδιωκτικές παραφυάδες

Δυστυχώς το διχαστικό «σχέδιο» της κυβέρνησης συναντάει αρκετούς έμμεσους υποστηρικτές που λειτουργούν εντός των πατριωτικών κινητοποιήσεων.

Είναι κατ’ αρχάς όσες δυνάμεις επιθυμούν να τεθεί το αίτημα των τελευταίων με όρους δεξιάς-αριστεράς, ανακυκλώνοντας τα πάθη του ’45-’49 και αποσκοπώντας να κάνουν «πολιτικό ταμείο» στη συνέχεια βάζοντας το Μακεδονικό να πριμοδοτήσει την άνοδο της σκληρής δεξιάς.

Είναι επίσης δυνάμεις που δρουν όχι σε ιδεολογικό πλαίσιο, αλλά κινητοποιούμενοι από καθαρό τυχοδιωκτισμό, που βρήκαν ευκαιρία να πλασαριστούν ως «παράγοντες» στην πολιτική σκηνή, και στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν να εκμεταλλευτούν την δυσαρέσκεια ώστε να δημιουργήσουν στην συνέχεια κάποιο Μακεδονικό κόμμα. Η δράση τους αντικατοπτρίζεται στην απίστευτη οργανωτική πολυδιάσπαση των πατριωτικών κινητοποιήσεων, και κυρίως στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των ομάδων και των επιτροπών συντονισμού, που συνήθως σπαταλούν τον χρόνο τους αλληλοκατηγορούμενοι για «προδοσία» ή υστεροβουλία.

Δυστυχώς, η εγκατάλειψη του Μακεδονικού από τις σοβαρότερες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις, και τις πνευματικές ελίτ του τόπου, έχει επιτρέψει σε αυτούς τους παράγοντες να διαμορφώνουν σε έναν βαθμό το κλίμα μέσα στις κινητοποιήσεις προωθώντας ένα κλίμα άλλοτε φολκλορικό και άλλοτε βίαιο και ρεβανσιστικό συσκοτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις στοχεύσεις και την καθαρότητα του μηνύματος που πρέπει να σταλεί στο πολιτικό σύστημα, και ευρύτερα στις ηγεσίες της χώρας.

Όλα αυτά καθιστούν απόλυτη την ανάγκη να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα για τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία των κινητοποιήσεων. Δηλαδή, το ποιός είναι ο κεντρικός τους στόχος: Να δημιουργήσουν εκείνους τους όρους ενότητας όλων των ανθρώπων που εξεγείρονται εναντίον των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ώστε ο εθνομηδενισμός να οδηγηθεί σε πολιτική, ιδεολογική απομόνωση και ήττα; Ή να ανέβει κι άλλο το θερμόμετρο του διχασμού, και να διασπαστεί το λαϊκό σώμα ανάμεσα στην χειρότερη μορφή της παλαιοαριστεράς και της παλαιοδεξιάς;

Η επικαιρότητα του δημοκρατικού πατριωτισμού

Εν τέλει, το ζήτημα έχει τεθεί. Για να έχει απτά θετικά αποτελέσματα ο κύκλος των κινητοποιήσεων αυτών και για να μην λειτουργήσει ως «νεροκουβαλητής επιτήδειων» όπως οι Αγανακτισμένοι του 2011 θα πρέπει να διατηρήσει τον παλλαϊκό χαρακτήρα του, να εκφράζονται ως κινητοποιήσεις όλων των Ελλήνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν σεβάστηκε επί του προκειμένου ούτε τη λαϊκή βούληση, ούτε την συνταγματική της υποχρέωση να προφυλάσσει την χώρα από μεθοδεύσεις και σχέδια που θα βλάψουν την συνοχή και την ακεραιότητά της.

Πως θα διατηρηθεί, όμως, ο πάνδημος χαρακτήρας της κινητοποίησης; Όταν αυτή παραμείνει μακριά από τις παραταξιακές έριδες, επιμείνει στον χαρακτήρα της ως διαμαρτυρίας της βάσης ενάντια στις ηγεσίες, και φροντίσει στο να μην αποκλείει κανέναν από τους κόλπους της. Όταν, δηλαδή, ξεκαθαρίσει τον δημοκρατικό της χαρακτήρα ώστε να χωρέσει μέσα της όλη την κοινωνία…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

9 ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 13 Ιουνίου 2018 - 11:30

Η συμφωνία είναι άκρως ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές. Τόσο αυτή των Σκοπίων όσο και αυτή των ΗΠΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΗΡΑΚΛΗΣ 13 Ιουνίου 2018 - 13:08

μιλαμε πλεον για νεοδωσιλογους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δυτικά προάστεια 13 Ιουνίου 2018 - 23:24

Οι χρησιμοι ηλιθιοι εθνομηδενιστες της αριστερας, βουτυρο στο ψωμι της παγκοσμιοποιησης. Και ένας πρωθυπουργός μπουμπούκι. Ο πιο παλιάνθρωπος από γεννέσεως ελληνικού κράτους. Ένα ανήθικο άτομο. Ο ορισμός του αριβίστα. Τον έβγαλε ο Παπαχελάς δηλαδή η πρεσβεία, απόψε στο κανάλι των γιάπηδων για να τον στριμώξει ταχα.
Δεν αφιερώνω ούτε ένα λεπτό από τη ζωή μου για να τoν ακούσω . Η ζωή μου είναι πολυτιμότερη από αυτό το υποκείμενο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2018 - 23:24

Καμμία εὐαισθησία δὲν ἔχει ΠΙΑ ὁ λαὸς καὶ καμμία συνειδητή, μαζικὴ (καὶ γι᾽ αὐτὸ ἀποτελεσματικὴ) 
ἀντίδραση γιὰ τὴν Μακεδονία μας δὲν πρόκειτα νὰ ὑπάρξει!

Καμμία σχέση μὲ Μάρκους Εὐγενικοὺς καὶ Παυλο-Μελᾶδες!
Μὴ χάνετε ἄδικα τὰ λόγια σας:

Ἡ Ἱστορία θ᾽ ἀδιαφορήσει ΠΛΗΡΩΣ γιὰ τὶς ὅποιες (σποραδικές, ἀσυντόνιστες καὶ χαοτικές) ἀντιδράσεις Ἑλλήνων τοῦ 2018-2019 μ.Χ. σ᾽ ἕναν ἐνδεχόμενο (κακὸ) συμβιβασμὸ/μειοδοσία στὸ Σκοπιανό.

Δὲν τὸ βλέπετε καὶ σεῖς ὀφθαλμοφανῶς; 
Ποιό συλλογικὸ ὑποκείμενο θὰ τὰ κάνει ὅλ᾽ αὐτά ποὺ λέτε;

Ποιός πολιτικός φορέας;

Καμμιὰ σχέση, ἄλλωστε, δὲν ἔχει τὸ ἔθνος τοῦ 2018 οὔτε κἂν μὲ αὐτὸ τοῦ 1992-1993, 
ποὺ διαδήλωνε μαζικὰ σ᾽ Ἀθήνα, Θεσ/νίκη καὶ στὴ διασπορά.
Ἀπὸ πλευρᾶς βιταλισμοῦ, δημογραφίας, ἠθικῆς συγκρότησης οἱ συνθῆκες μεταβλήθηκαν ταχύτατα…

Ἔχει ἐκδημήσει πρὸς Κύριον ὁ κοσμάκης αὐτὸς κατὰ τὸ 1/3 ἔκτοτε,
ἔχει ἀποδημήσει στὸ ἐξωτερικὸ σ᾽ ἕνα ἱκανὸ ποσοστό, 
ἐνῶ ὅσοι ἀπέμειναν, 
τσακισμένοι ψυχολογικά καὶ πλήρως ἐκμαυλισμένοι ἠθικά,

* ἀποδέχονται μαζικὰ τὰ π@#$*ο-νομοσχέδια,
* προτίμησαν καὶ προτιμοῦν ΣΥΡΙΖΑ γιὰ νὰ σώσουν, ὅπως νομίζουν, τὸ πορτοφόλι τους,

* γλυκο-βλέπουν ἐσχάτως τὸν Κούλη γιὰ τὸν ἴδιο λόγο,
* ψηφίζουν (καὶ θὰ ξαναψηφίσουν, τὰ χαϊβάνια, οἱ “ἐθνικόφρονες” & «χριστιανοὶ» Σαλονικιοί)
 τὸν … Ζουράρι (ἢ ἀνάλογου φυράματος ἄτομα), ὡς … ἀντίβαρο (!) στὸν … ἐθνομηδενισμό (??!!).

Καὶ τὰ συλλαλητήρια τοῦ Γενάρη καὶ τοῦ Φλεβάρη 2018 δὲν πρέπει νὰ ὑπερτιμῶνται : ἐκτόνωση τοῦ θυμικοῦ ἦταν, δυστυχῶς, καὶ τίποτε παραπάνω -καὶ μάλιστα ἐλλείψει ἐκλογῶν ἐπί 2 1/2 συναπτὰ ἔτη, ὁπότε ὁ χαοτικὸς ἐλληναρᾶς δὲν εἶχε ποῦ νὰ ξεχαρμανιάσει καὶ νὰ φασκελώσει “Ὅρσε, Κουβέρνο!”
Ρωτῆστε τους ὅλους αὐτούς, τὰ ἑκατομμύρια τῶν διαδηλωτῶν,
ἂν εἶναι διαταθειμένοι νὰ κάνουν κάποιαν ΑΠΤΗ καὶ μὲ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ θυσία γιὰ τὴν Μακεδονία μας, ξεκινῶντας ἀπ᾽ τὴν μεγαλύτερη στρατιωτικὴ θητεία τῶν κανακάρηδών τους καὶ φθάνοντας μέχρι τὴν οἰκονομικὰ ἀσύμφορη προτίμηση ἑλληνικῶν προϊόντων ἢ καὶ τὴν συνειδητὴ προτίμηση ἑλλήνων ἐργατῶν ἐργατῶν ἢ ἐπαγγελματιῶν (οἰκονομικὰ ἀσύμφορη, ὁμοίως) ἢ -ἀκόμα- ἂν θὰ θυσίαζαν ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ χρόνο ἀπ᾽ τὸ κομμωτήριό τους, τὸν ΠΑΟΚ, τὸν Ὀλυμπιακὸ ἢ τὴν βόλτα τοῦ σκύλου τους, προκειμένου νὰ κάτσουν καὶ νὰ διαβάσουν στὰ παιδιά τους τὰ “Μυστικὰ τοῦ Βάλτου” τῆς Π. Δέλτα (μὲ ὅρους “Κρυφοῦ Σχολειοῦ” κατ᾽ ἀνάγκην, ἐδῶ ποὺ μᾶς ἔφθασε ἡ ἀποδόμηση τῆς Ἐκπαίδευσης). Ρωτῆστε τοὺς Βορειοελλαδίτες συνταξιούχους, ἂν εἶναι διατεθειμένοι νὰ λύσουν τὶς μισθώσεις διαμερισμάτων τους στὴν (φτηνὴ) Βουλγαρία καὶ νὰ ᾽ρθουν ἐδῶ νὰ συγκακοπαθήσουν μὲ τοὺς συνέλληνες καὶ συμμακεδόνες. Ρωτῆστε τοὺς διαδηλωτὲς ἀπ᾽ τὴ Νότια Ἑλλάδα, ἂν ἔχουν σκοπό, ὅσοι μποροῦν, νὰ καθιερώσουν ὡς τόπο γιὰ τὶς καλοκαιρινές τους διακοπὲς τὸ Καϊμακτσαλάν, τὸ Πάικο, τὸ Μπέλες, τὸ Βέρμιο κλπ. ἀντὶ τῶν Κυκλάδων.
Νὰ μὴ θέσουμε κἂν τὸ ἐρώτημα, ἂν εἶναι διατεθειμένοι ν᾽ ἀλλάξουν τὴν ἀτταβιστικὴ προσκόλλησή τους στὰ 3 – 4 μεγάλα κόμματα ὑπέρ μιᾶς «ἐναλλακτικῆς» ψήφου.
Ἡ ἀπάντηση ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ αὐτὰ εἶναι (σχεδὸν) ἕνα (ἑκατομ)μυριόστομο «ΟΧΙ!» – «ΟΥΔΕΠΟΤΕ!».
Οἰ παππούληδές τους, ὡστόσο, σὲ Σαλονίκη καὶ Μοναστῆρι (οἱ Πατριαρχικοί ἀστοὶ) προτιμοῦσαν συνειδητὰ νὰ καταστραφοῦν οἰκονομικῶς, προκειμένου νὰ κάνουν lock-out σ᾽ Ἐξαρχικοὺς ἐργάτες ἢ προμηθευτές. Ἐκεῖ, ὅμως, ὅπου “κατουροῦσαν” οἱ τότε (1904-1908) ἐλίτ, φυτρώνει κυριολεκτικὰ ὁ “πατριωτισμὸς” τοῦ παρακμιακοῦ νεοέλληνα, ὁ ὁποῖος -τὴν ἴδια στιγμὴ ποὺ ὕψωνε τὸ ἀστέρι τοῦ Μεγαλέξανδρου- διαμαρτυρόταν ταυτόχρονα (1993, 1994) μπρὸς στὶς Ἀστυνομικὲς Διευθύνσεις Ἠμαθίας κλπ., ὥστε …. ν᾽ ἀνασταλοῦν οἱ τότε “ἐπιχειρήσεις -σκούπα” γιὰ τοὺς Ἀλβανούς καὶ ἔτσι νὰ ἐξακολουθήσει νά ᾽χει φθηνὰ ἐργατικὰ χέρια γιὰ τὰ ροδάκινά του [ὁ ἴδιος αὐτός, ποὺ σκόρπαγε τότε τὰ χιλιάρικα τῶν κοινοτικῶν ἐπιδοτήσεων σὲ ἱερόδουλες, οἱ ὁποῖες ὀσμίστηκαν πὼς πέφτει χρῆμα καὶ πήγαιναν οἱ ἴδιες, μὲ τροχόσπιτα, νὰ βροῦν τὴν πελατεία τους μέσ᾽ στὶς φυτεῖες]

Αὐτὸς εἶν᾽ ὁ λαὸς ποὺ διαδήλωσε.

 Δὲν πρόκειται, λοιπόν, νὰ κουνηθεῖ φύλλο γιὰ τὸ Μακεδονικό. Εἶμαι βέβαιος.

Μὴν τὸ παλεύετε πλέον – Δὲν ὑπάρχει σωτηρία!
Ἡ μόνη σωτηρία εἶναι ἡ ἐλπίδα γι᾽ ἀδιαλλαξία τῶν Σκοπιανῶν, ἀνάλογη μὲ τὴν ἕως τώρα σωτηρία τῆς ἐλεύθερης Κύπρου μας χάρις στὴν ἀδιαλλαξία ποὺ ἐπέδειξαν (πλὴν Σχεδίου Ἀνάν) Τουρκοκύπριοι & Ἄγκυρα. Μὲ τὴν διαφορά, ὅτι ἀντίθετα μὲ τὴν Τουρκία, τὰ Σκόπια εἶναι puppet State καὶ ἐν ἔτει 2018-19 ἀποτελεῖ ἀδήριτη ἀνάγκη ἡ ἔνταξή τους στὸ ΝΑΤΟ.

Μείναμε, ἁπλῶς, λιγοστοὶ ἀλαφροϊσκιωτοι, νὰ μιλᾶμε στὸν ἀέρα, πρὸς ἕνα λαὸ ἀνισορρόπων, τεμπέληδων & φαύλων. Κι εἶναι ἐντελῶς ἀνοίκειο νὰ γίνεται προβολὴ τοῦ βιταλισμοῦ ποὺ ἐπιδείξαμε στὴν διαχρονία μας ὡς ἔθνος, στὴν παρακμιακή συγχρονία τοῦ Ἑλληνισμοῦ …

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 14 Ιουνίου 2018 - 11:02

” Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.
Μιλάτε, δείχνετε πληγές αλλόφρονες στους δρόμους
Τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σα σημαία
Καρφώσατε σ’ εξώστες, με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα
Η πρόγνωσίς σας ασφαλής:
Θα πέσει η πόλις.

Εκεί, προσεχτικά, σε μια γωνιά, μαζεύω με τάξη,
Φράζω με σύνεση το τελευταίο μου φυλάκιο
Κρεμώ κομμένα χέρια στους τοίχους, στολίζω
Με τα κομμένα κρανία τα παράθυρα, πλέκω
Με κομμένα μαλλιά το δίχτυ μου και περιμένω.
Όρθιος, και μόνος σαν και πρώτα περιμένω.”

Μανώλης Αναγνωστάκης, κατά κόσμον ποιητής της ήττας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Gregorius 14 Ιουνίου 2018 - 14:30

@Ανώνυμος: Προσυπογράφω το πικρόχολο αλλά θαρραλέο σχόλιό σας. Θα προσέθετα μόνο ότι μέσα στην καθολική παρακμή, ιδιοτέλεια και σύγχυση, ο “λαός” μας, με το γνωστό αλάθητο κριτήριό του, επιλέγει πάντοτε τους κατάλληλους “μπροστάρηδες”. Δεν ειπώθηκε τυχαία εκείνο το “Τοιούτος αρμόζει υμίν αρχιερεύς”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Basil 14 Ιουνίου 2018 - 18:03

Ναι μπορεί να είναι έτσι
Αλλά προσωπικά και με πείσμα απέναντι στους καιρούς και την Ιστορία θα κατέβω αύριο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανδρέας Κοντοδημόπουλος 14 Ιουνίου 2018 - 00:05

το σχόλιό σας λεει πολλά και όχι άγνωστα. Ο λαός μας. ο πολιτισμός του , η γλώσσα και η εθνική ταυτότητα του προσβάλλονται βάναυσα. Πρέπει να ξεκινήσει η αντίδραση του λαού εναντίον της συμφωνίας καθολική και ενωτική.

Καθολική και ενωτική αντίδραση για τη συμφωνία που προσβάλλει βάναυσα τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα του λαού μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρά 14 Ιουνίου 2018 - 04:58

Σημαία ανάποδα, ημέρα πένθους…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ