Αρχική » Δικηγόρος του Δήμου αλλά και υπάλληλος του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δικηγόρος του Δήμου αλλά και υπάλληλος του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

από Άρδην - Ρήξη

Με σειρά εγγράφων η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, αποκαλύπτει ότι η Δικηγόρος του Δήμου Ε. Μονιού εμφανίζονταν ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας της Χίου ενώ παράλληλα είναι και υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου.

του Παντελή Φύκαρη από τον Πολίτη της Χίου

Σειρά σοβαρών ερωτηματικών που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις εγείρει η αποκάλυψη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα μέσω του έντυπου «π» ότι η Δικηγόρος του Δήμου Χίου Ειρ. Μονιού, δηλαδή το πρόσωπο κλειδί πίσω από την υπερασπιστική γραμμή του Δήμου στον αγώνα κατά του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποτελεί παράλληλα και εκπρόσωπο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στη Χίο, δηλαδή υπάλληλο της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επιπλέον ακόμα και μετά την πρόσληψή της στον Δήμο Χίου κι ενώ οι Δημότες ζητούσαν επιτακτικά μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου κάποια νομική ενέργεια που θα βάλει φρένο στην αδιέξοδη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. στο νησί, ο δικηγόρος του Δήμου Ε. Μονιού εμφανίζονταν στην τοπική τηλεόραση «Αλήθεια» ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Χίο.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το όλο θέμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά τον επέβαλε με υπογραφή του ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, υπάλληλος της οποίας είναι η κα. Μονιού, όταν από την ίδια αξίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εισήγηση για το αν ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί νομικά κατά του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για την τήρηση του πλαφόν που επέβαλε στη ΒΙ.ΑΛ. η προσωρινή απόφαση του Σ.τ.Ε..

Αναλυτικά η αποκάλυψη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα


Η Ύπατη Αρμοστεία έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στην διαχείριση του μεταναστευτικού διαθέτοντας τεράστια κονδύλια. Προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της (μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση μεταναστευτικών πληθυσμών στα ευαίσθητα γεωπολιτικά νησιά μας), χρησιμοποιεί τεχνικές κατευνασμού και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης ώστε να “κατασκευασθεί” στην κυριολεξία η επιθυμητή συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, αμβλύνοντας τις όποιες αντιδράσεις.

Στην προσπάθειά της αυτή βρίσκει τον καλύτερο δυνατό συνεργάτη, την δημοτική Δημοτική Αρχή της Χίου. Ο μεγάλος χαμένος δεν είναι άλλος από τους πολίτες της Χίου και δικαίως μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος ποιές δεσμεύσεις-πνιγμού  για το νησί έχουν υπογραφεί για τα επόμενα χρόνια.

Οι βάσεις της τριγωνικής σχέσης

Στις 23 /10/2016 η Ύπατη Αρμοστεία αναζητά επικοινωνιολόγο (Doc1) για να προωθήσει την “ανεκτικότητα και κατανόηση”, όπως εκείνη τις εννοεί και παράλληλα με τεχνικές προπαγάνδας, να αλλάξει την κρατούσα αντίληψη της κοινής γνώμης. Ανάμεσα στις απαιτούμενες δράσεις του η υποστήριξη του προσωπικού του Δήμου (και γιατί συγκεκριμένα αυτούς;) ,οι επισκέψεις με τα ΜΜΕ και επίσημους εκπροσώπους φορέων στα σημεία δράσης της για την υποστήριξη και την προώθηση του έργου της. Ελπίζαμε ότι οι αρμόδιοι Θεσμικοί, εκλεγμένοι και διατεταγμένοι από το Κράτος, όπως όφειλαν θα απέτρεπαν ή τέλος θα έψαχναν μέχρι που φτάνει η σήψη. Αποδείχθηκε μάταιο.

Θυμόμαστε  την κοινή ρητορική περί ακραίων στοιχείων, από τα μισθοδοτούμενα ΜΜΕ, την Δημοτική Αρχή και το Υπουργείο αφού ένας χρυσός κανόνας “δημιουργίας” -χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι ο ευτελισμός κάθε αντίδρασης . Η  τριγωνική σχέση μεταξύ του Δήμου Χίου, της Ύπατης Αρμοστείας και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν σταματάει όμως μόνο σ’ αυτό.

– Στις 24 Φεβρουαρίου του 2015 γίνεται προκήρυξη για την μόνιμη πρόσληψη 1 θέσης δικηγόρου,  με αντικείμενο την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου Χίου (Doc2).

– Στις 11 Αυγούστου του 2015 την θέση του δικηγόρου για τον Δήμο Χίου καταλαμβάνει η κ. Ειρήνη Μονιού του Αντωνίου (Doc 3), με μηνιαία αποδοχή 2.534,41€  (μισθός Ιουνίου 2018) (Doc 4).

Η κα. Μονιού διετέλεσε εκπρόσωπος και νομική συνεργάτης – δικηγόρος της Ύπατης Αρμοστείας  στη Χίο, λαμβάνουσα εντολές  και οδηγίες από την τελευταία,  σχετικά με τον τρόπο, τόπο και χρόνο παροχής εργασίας και υποκείμενη σε έλεγχο από αυτή, έχοντας υπογράψει (προφανώς ) σχετική σύμβαση.

Μόλις πριν από 8 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2010 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Χίουπαρουσίασε το πρόγραμμα της Ύπατης  Αρμοστείας με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ». Θυμίζουμε ότι ο πόλεμος στην Συρία ξεκίνησε έναν χρόνο μετά!

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015, 1,5 μήνα δηλαδή μετά από την επίσημη πρόσληψή της στον Δήμο Χίου, δίνει συνέντευξη στην τηλεόραση “Αλήθεια” πάλι ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Χίο. Ήταν η εποχή που η Ύπατη έστηνε τις σκηνές μέσα στον Δημοτικό Κήπο (βλ. σχετικό βίντεο από το 03:16)

Ο σχεδιασμός σε πλήρη εξέλιξη  

Το τι επακολούθησε είναι γνωστό. Για 2 και πλέον χρόνια, ο επίσημος συνομιλητής του Δήμου Χίου ήταν η Ύπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ. Πακτωλός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την Υ.Α. και την ΜΚΟ SAMARITAN’S PURSE (η αρχική σύμβαση μεταξύ Υ.Α. – Μονομετοχικής γίνεται τον Δεκέμβρη του 2015 (Doc 7), με χορήγηση 66.700€ (Doc 8) από την Υ.Α. τον μήνα, και 32.490€ (Doc 9) από τους SAMARITAN’S, χωρίς την σίτιση!) προς την Μονομετοχική του Δήμου Χίου για να διατηρεί τον καταυλισμό της ντροπής, την Σούδα.

Μέχρι και προκήρυξη στις  14/12/2016  (Doc 10) για περίφραξη δημόσιου χώρου στην προστατευόμενη περιοχή του Κάστρου έκανε η Υ.Α., ως εάν να ήταν ιδιοκτήτρια, με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Χίου (Doc 11).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26/1/2017 η Αρχαιολογική Υπηρεσία αναφέρει : το δεδομένο είναι ότι ο Δήμος έχει ζητήσει την  επέκταση του καταυλισμού και έχουμε παραπέμψει  το αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αρνητική εισήγηση ! (Doc 12)

Μ’ αυτόν τον τρόπο, εκβιαζόταν όλο το νησί με σκοπό την αποδοχή δημιουργίας νέου καταυλισμού, αυτόν στα ΧΑΔΑ, ότι ακριβώς ήθελε δηλαδή και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς οποίος ήταν πανευτυχής που είχε την εξαιρετική τιμή να ξεναγηθεί από τους Ευρωπαίους σε έναν πρότυπο καταυλισμό (κατά τον ίδιο) ,στο Αμβούργο. (Doc13)

Εντύπωση προκαλεί η άμεση εύρεση κονδυλίων 3,15 εκατομμυρίων € (Doc 14), οι έτοιμες μελέτες (θα έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό ποιοί τις εκπόνησαν ) για την γρήγορη κατασκευή του τερατώδους σε μέγεθος κέντρου(σε γήπεδο 250 στρεμμάτων) που θα αποτελούσε όλεθρο για το νησί . Περιττό  είναι να αναφερθεί, ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε παντελής έλλειψη της προάσπισης των συμφερόντων των δημοτών Χίου αφού Ύπατη Αρμοστεία και Δήμος Χίου ήταν ένα και το αυτό!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι, ότι ενώ στη Σούδα είχαν απομείνει μερικές δεκάδες μετανάστες, η Υ.Α. ανανέωσε, στις 27/9/2017, επ’ αόριστον την μηνιαία σύμβασή της με την Μονομετοχική του Δήμου Χίου, με καταβολή 25.000€ μηνιαίως, σε έναν άδειο σχεδόν καταυλισμό! (Doc 15) (Αξιοσημείωτο ότι διατηρήθηκε επί τόσους μήνες η Σούδα, ενώ ο Δήμος είχε δικαίωμα να την κλείσει μέσα σε διάστημα ενός μηνός).

Ατέλειωτες οι μικροπολιτικού συμφέροντος προσλήψεις ή αναθέσεις μικροέργων, με παχυλές αμοιβές για το είδος και τον όγκο των υπηρεσιών που προσφέρονταν στην Σούδα.

Το κατά παραγγελία πόρισμα της Διαπαραταξιακής (18/5/2017) (Doc 16)εξυπηρετούσε τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Πρότεινε την  ανάγκη δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ και την αναγκαιότητα  μεταφοράς του Ασύλου εκτός ΒΙ.ΑΛ. Προφανής σκοπός η μεγέθυνση της χωρητικότητάς της, αλλά και η εξυπηρέτηση  γνωστού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού, μέσω υπέρογκης μίσθωσης των εγκαταστάσεων του.

Στις 24/10/2017 η Υ.Α. δείχνει ποιός κάνει κουμάντο στο νησί, αφού χωρίς απολύτως καμία έγκριση, προκηρύσσει διαγωνισμό για την τοποθέτηση 50 νέων οικίσκων στον χώρο της ΒΙ.ΑΛ. Η συνέχεια γνωστή. Καθολική άρνηση από τους κατοίκους των Καμποχώρων και προσπάθεια επιβολής με την βία των  ΜΑΤ.

Ο Δήμος Χίου παρέμεινε για άλλη μια φορά μακρινός θεατής των γεγονότων. Προσωπικά ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς είχε εξαιρετικές σχέσεις  με τον εκάστοτε Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής όπως και με αρκετές ΜΚΟ και αρνιόταν πεισματικά να προασπίσει τα συμφέροντα των Δημοτών αλλά και του ίδιου του ακινήτου της ΒΙ.ΑΛ., που δανείστηκε αδρά για να το αγοράσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ. προς το Υπουργείο, δεν είχε την παραμικρή δικλείδα ασφαλείας (Doc 17). Ακόμα και η σύσταση επιτροπής που προβλεπόταν με συμμετοχή του ίδιου του Δημάρχου, με σκοπό την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, ουδέποτε συστάθηκε.

Οι πάντα  ετεροχρονισμένες διεκδικήσεις, γινόταν αναγκαστικά με σκοπό τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης και την πίστωση χρόνου.


Ο κομβικός ρόλος της Υπηρεσίας Ασύλου

Η Υπηρεσία Ασύλου υπάγεται στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και ήταν αυτή που εξέδωσε την απόφαση του γεωγραφικού περιορισμού-εγκλωβισμού των μεταναστών στα ακριτικά νησιά στις 31/5/2017. Ενάντια στην απόφαση αυτή, έγινε προσφυγή από τους 5 δικηγορικούς συλλόγους (Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω και Ρόδου) και  στις 17/4/2018 το ΣτΕ έκρινε παράνομη την απόφαση. Παρόλο αυτά, τρείς μέρες μετά, στις 20 Απριλίου 2018, ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας ασύλου κ. Μάρκος Καραβίας έσπευσε να υπογράψει (ίσως η πρώτη του υπογραφή ως διευθυντής) νέα απόφαση, για τον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία !

– Στις 30/7/2017 (Doc 18) γίνεται ανάρτηση των καταστάσεων με τους υποψήφιους για την σύσταση Μητρώου δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου.

– Στις 3/8/2017 γίνεται η ανάρτηση των επιτυχόντων (Doc 19) και στις 29/1/2018 γίνεται η κατανομή τους ανά περιφέρεια (Doc 20). Η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στη Χίο είναι η κ. Μονιού Ειρήνη του Αντωνίου. Η δικηγόρος δηλαδή του Δήμου Χίου παρέχει ΚΑΙ νομική υποστήριξη στους αιτούντες ασύλου πρόσφυγες- μετανάστες!! Πληρώνεται δε, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (στις 29/3/2018 λαμβάνει χρηματικό ποσό για την παροχή νομικής συνδρομής σε 34 υποθέσεις αιτούντων άσυλο)(Doc 21). Προφανώς και υπάρχει ασυμβίβαστο στην παροχή υπηρεσιών προς τον Δήμο Χίου και την Υπηρεσία Ασύλου.

Όταν η Νομική Σύμβουλος του Δήμου σε κάθε θέμα μεταναστευτικού ήταν πάντα απούσα ή σε άδεια, (εκτός ενός Δ.Σ. που εμφάνισε εισήγηση κωλυσιεργίας για την καταγγελία της παραχώρησης της ΒΙΑΛ),  όταν ο Δήμαρχος διακύρρητε ότι δεν πρέπει να επιδιώξει με μηνύσεις την τήρηση του αριθμού φιλοξενουμένων στη ΒΙΑΛ που επέβαλε το ΣτΕ,  διότι αυτή είναι η γνώμη της Νομικής Συμβούλου του, φαίνεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο “βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

* Στις 8/3/2018 από το Υπουργείο Μεταναστευτικής διορίζεται η νέα διοικήτρια της ΒΙ.ΑΛ. κα Δάνου Βασιλική του Ανέστη. Κατά σύμπτωση (;) έχει δουλέψει (και αυτή) κατά το παρελθόν ως δικηγόρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


Οι βαρύτατες ευθύνες

Ποιος είναι αυτός  λοιπόν που προασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών ; Γιατί ο δήμαρχος δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου; Γιατί επιθυμούσε την δημιουργία νέων καταυλισμών στη Χίο, εξυπηρετώντας ποιους; Γιατί δεν έχει πάει ενάντια στον παράνομο και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη, εγκλωβισμό των μεταναστών στα ακριτικά νησιά; Γιατί μόνο τώρα, μετά από τόσους  μήνες πίεσης αποφάσισε να ζητήσει  την εφαρμογή του αριθμητικού πλαφόν, όπως ρητά ορίζει η απόφαση του ΣτΕ; Που είναι όλοι αυτοί που παρουσίαζαν ως παράδειγμα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού την Λέσβο, μόλις ένα χρόνο πριν;

Είναι φανερό, εκ του αποτελέσματος,  ότι η ύπαρξη της τριγωνικής αυτής σχέσης μεταξύ Δήμου Χίου – Ύπατης Αρμοστείας και Υπουργείου Μεταναστευτικής είναι καταστροφική για το νησί. Τελικά μόνο η αυθόρμητη αντίδραση της κοινωνίας απέτρεψε τα χειρότερα.

Ο κ. Βουρνούς, αλλά και δυστυχώς κάποια  πολύ κοντινά του στελέχη, είναι βαθιά αναμεμειγμένοι, συντηρώντας αυτήν την τριγωνική σχέση που βουλιάζει ακόμη περισσότερο το νησί. Στην Σούδα και αλλού έγιναν πολλές αναθέσεις και μικροπολιτικές προσλήψεις με υποκειμενικά κριτήρια από την Μονομετοχική, με δυσανάλογες αποδοχές για την εποχή της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο πρόεδρός της κ.Καραμανής υπερασπιζόταν σθεναρά στα Δημοτικά Συμβούλια την καταστροφική πολιτική εγκλωβισμού του κ.Μουζάλα, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ίδια επιχειρήματα με αυτόν!

Γνωστό και έξω από τα όρια της Χίου έγινε και το πάρτυ πού έχει στηθεί στην σίτιση. (https://slpress.gr/koinonia/apokalypsi-skandalo-me-ti-sitisi-ton-metanaston/) .

Η Χιακή κοινωνία όμως έχει αποδείξει, ότι διαθέτει τεράστιες αντοχές και ανάλογη υπομονή, ώστε να μην αποδεχτεί μεθοδεύσεις που είναι καταστροφικές για το μέλλον του νησιού. Αυτό άλλωστε είναι και η ελπίδα που γεμίζει με θάρρος την συνέχιση του αγώνα από όλους τους Χιώτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ