«Το μόνο που δεν αλλάζει διαχρονικά, είναι οι παράγκαρχες οι οποίοι κυβερνούν το ποδόσφαιρο από το παρασκήνιο».
Με αυτά τα λόγια, που περιγράφουν με μελανά χρώματα την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο – παρά τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του, παραμένει στο ίδιο επίπεδο και στο ίδιο τέλμα, που ήταν και προ ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (Ι.Δ.Ε.Α.Δ.), με θέμα “ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΝΟΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ”, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και πρώην υπεύθυνος ποδοσφαίρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μάλλιαρης.
Του Νίκου Μάλλιαρη
«Από το 1979 που το ποδόσφαιρο απέκτησε επαγγελματική νομική υπόσταση, παραδόθηκε ανοχύρωτο σε συμφέροντα. Κυβερνήσεις έκτοτε άλλαξαν ουκ ολίγες και ακόμη περισσότεροι υφυπουργοί Αθλητισμού. Αυτά ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, γιατί αυτοί είναι διαχρονικοί στον χώρο, με ισχυρούς δεσμούς εξάρτησης με το ποδοσφαιρικό, πολιτικό, οικονομικό, εκδοτικό και δικαστικό σύστημα.
Το πρόβλημα είναι ότι τα κόμματα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν διαμορφώνουν διαχρονική αθλητική, πολιτική αρχών, ούτε αναδεικνύουν στελέχη που θα την υλοποιήσουν ως Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς Αθλητισμού. Με αποτέλεσμα οι εκάστοτε διοριζόμενοι από τον Πρωθυπουργό, αδαείς και περιστασιακοί Υπουργοί και Γ. Γραμματείς, να εφαρμόζουν προσωπική πολιτική, που τις περισσότερες φορές τους την υπαγορεύουν-επιβάλουν οι μεγαλοπαράγοντες ή και εξωθερμικοί παραγοντίσκοι, ή τέλος το στενά εννοούμενο κομματικό συμφέρον.
Το μόνο που δεν αλλάζει διαχρονικά, είναι οι παραγκάρχες οι οποίοι κυβερνούν το ποδόσφαιρο από το παρασκήνιο.
Αυτοί ανεβοκατεβάζουν ημέτερους στις διοικήσεις της ΕΠΟ, αυτοί ελέγχουν τη διαιτησία, αυτοί πουλάνε υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενο, αυτοί χρίουν πρωταθλητή, καθορίζουν τις ομάδες που θα υποβιβαστούν και τις ομάδες που θα προαχθούν από τις παρακάτω κατηγορίες. Κι όλα με το αζημίωτο.
Αυτά ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, γιατί αυτοί είναι διαχρονικοί στον χώρο, με ισχυρούς δεσμούς εξάρτησης με το ποδοσφαιρικό, πολιτικό, οικονομικό, εκδοτικό και δικαστικό σύστημα.
Κατά περιόδους, είναι αλήθεια ότι, υφυπουργοί Αθλητισμού διαφόρων κυβερνήσεων, συγκρούστηκαν με το ποδοσφαιρικό και παρασκηνιακό κατεστημένο. Αποτέλεσμα; Άπαντες έχασαν τη θέση τους. Να θυμίσω μερικούς από αυτούς: Γιώργος Φλωρίδης, Γιώργος Ορφανός… Είναι αναρίθμητες οι φορές που η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ασχολήθηκε με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τη βία των γηπέδων. Δεκάδες αθλητικοί νόμοι ψηφίστηκαν.
Νόμοι ως επί το πλείστο ανεφάρμοστοι. Δεκάδες φορές παρενέβη η FIFA, τις περισσότερες όχι για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά για να υπερασπίσει εκείνους που ευθύνονταν για τη διαφθορά.
Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι το κακό συνεχίζεται και σήμερα. Η παράγκα, έστω και από άλλα μετερίζια, παραμένει πανίσχυρη, επιβάλει διοικήσεις, ελέγχει τη διαιτησία, διαμορφώνει αποτελέσματα. Εν ολίγοις υποχρεώνει το ποδόσφαιρο να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της νύχτας. Σήμερα είναι μάλιστα ισχυρότερη από ποτέ. Αν τα προηγούμενα χρόνια διαχειρίζονταν ποδοσφαιρική εξουσία, μαύρο χρήμα και διαιτητικό στρατό, τελευταία αισθάνεται και την ανοχή έως συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
1. Διατυμπάνιζαν ο πρωθυπουργός και τα μεγαλοστελέχη του, πριν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. Και πράγματι μας ταράζουν στην καταπάτηση κάθε έννοιας της αστικής νομιμότητας προσπαθώντας να μας επιβάλουν με λόγια και πρακτικές τη δική τους, ασυνάρτητη, παράλογη και αντισυνταγματική επαναστατική νομιμότητα. Αυτοί που αναρριχήθηκαν στην κυβερνητική εξουσία, με σχετική πλειοψηφία, χάρις στον αντιδημοκρατικό νόμο, που δίνει μπόνους πενήντα [50] βουλευτές στο πρώτο κόμμα, δεν σέβονται την αστική νομιμότητα, αλλά ούτε νομοθετούν, για να την αλλάξουν.
2. Κραύγαζαν ότι το κράτος, επί των ημερών τους δεν εκβιάζεται και δεν συναλλάσσεται με τα μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα. Μέσα στην άκρατη δημαγωγία τους υπηρετούν κάθε ισχυρό και διχάζουν κομματικά και αθλητικά τον λαό και τους φιλάθλους. Σήμερα που ταλανίζεται ο τόπος και το ποδόσφαιρο μας από οξυμένα προβλήματα και χρειαζόμαστε ομοψυχία, για να τα αντιμετωπίσουμε.
3. Κατήγγειλαν τα μνημόνια και τα ξένα κέντρα εξουσίας και στο ποδόσφαιρο, που δεν είχαμε μνημόνια, έφεραν δια νόμου την FIFA-UEFA και της το παρέδωσαν να το διαχειρισθεί με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το διαχρονικό κατάντημα του.
Διοίκηση στην ΕΠΟ διορίστηκε με τις ευλογίες της FIFA και με επικεφαλής παράγοντα του κυπριακού ποδοσφαίρου, το οποίο είναι περισσότερο ανυπόληπτο και διεφθαρμένο από το ελληνικό.
Μια Δευτέρα μεσημέρι ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με ηγέτη συγκεκριμένης ΠΑΕ, το βράδυ της ίδιας μέρας ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε από αυτή την ΠΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος και την επομένη το πρωί διορίστηκε με σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Αθλητισμού και απόφαση της FIFA διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΟ.
4. Κατήγγειλαν, ως αντιπολίτευση, την ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ πώληση του Ο.Π.Α.Π και δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατ’ επανάληψη να τον επαναφέρουν στο δημόσιο, όταν ανελάμβανε την διακυβέρνηση. Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ εδραιώνει την παρουσία του αυξάνοντας τα κέρδη του και… κάνοντας φιλανθρωπίες, κοινωνική πολιτική και ενισχύοντας την εξυγίανση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, με την επιβράβευση και την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης. Και τί δεν συνέβη στο ελληνικό ποδόσφαιρο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πηγαίνοντας προς τις εκλογές της ΕΠΟ, παράγοντες Ποδοσφαιρικών Ενώσεων δάρθηκαν επανειλημμένα.
Το σπίτι του διαιτητή κ. Μπήκα κάηκε.
Ένας τελικός κυπέλλου διεξήχθη με καθυστέρηση μηνός και κεκλεισμένων των θυρών επειδή έτσι άρεσε στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού. Άλλος τελικός Κυπέλλου βάφτηκε στο αίμα. Εφημερίδα έγραψε ότι οι τελευταίες εκλογές της ΕΠΟ αγοράστηκαν έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός υπουργού και δικαστή.
Επώνυμος δικηγόρος καταγγέλλει ότι, αγώνα της ομάδας του έστησε μέτοχος στοιχηματικής εταιρίας και η κυβέρνηση κωφεύει.
Η ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου και η τοποθέτηση του αθλήματος σε αναπτυξιακές βάσεις, που θα δημιουργήσουν ένα σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο, ώστε να καλλιεργηθεί ο υγιείς ανταγωνισμός μεταξύ των ποδοσφαιρικών εταιριών, δεν μπορεί να προκύψει μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα, επιτρέψτε μου ένα μικρό συλλογισμό.
Με κυβερνητική εντολή, η Ανώνυμη Εταιρία και η, κατά τα άλλα, ανεξάρτητη κρατική Τηλεόραση, επιχορήγησε με 22 εκατομμύρια ευρώ συγκεκριμένες ΠΑΕ.
Εν ολίγοις το απαξιωμένο εμπορικά και κοινωνικά επαγγελματικό ποδόσφαιρο, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιβαρύνει ετησίως το ισοζύγιο πληρωμών με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ελεύθερη αγορά έχουμε, ο καθένας μπορεί να αγοράζει και να πουλάει ότι θέλει, όχι όμως με χρήματα των φορολογουμένων. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει και την τελευταία δεκάρα, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη χρεοκοπία της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτού ο ελληνικός λαός του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας, είχε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Τι υπόσχονταν μεταξύ των άλλων;
1) Ότι δεν επιθυμεί και δεν θα επιδιώξει την αναπαλαίωση του πελατειακού καθεστώτος στο ποδόσφαιρο.
Τι έπραξε: Εργάστηκε όχι για να ξηλώσει αυτό το καθεστώς, αλλά για να του αλλάξει διεύθυνση. Το μαρτυρούν όσα συμβαίνουν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, τα δεκάδες παιχνίδια που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, το τελευταίο παιχνίδι Ξάνθη – Λάρισα, όπου η πρόθεση αλλοίωσης του αποτελέσματος έγινε με τέτοια βιαιότητα, θαρρείς και κάποιοι επιθυμούσαν να το δουν ακόμα και οι τυφλοί. Είδε κανείς να αξιοποιεί η κυβέρνηση κάποιους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές με αυξημένο ΚΥΡΟΣ και ΗΘΟΣ; Να συνεργάζεται με τον ΠΣΑΠ;
Να αξιοποιεί πρόσωπα και φορείς που διαθέτουν επιστημονική γνώση, εγνωσμένο κύρος, πάλεψαν για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και αντιστάθηκαν στην ενσωμάτωση με συμφέροντα και τη διαπλοκή ανεξαρτήτως χρώματος; Να αξιοποιεί την συσσωρευμένη θετική και αρνητική εμπειρία προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να θέσει το ποδόσφαιρο σε τροχιά ανάπτυξης;
2) Κατάργηση της υποχρέωσης των αθλητικών σωματείων Γ’ εθνικής, να μετατρέπονται σε ΠΑΕ για να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα Β’ και Α’ εθνικής. Τι έκανε προκειμένου να εφαρμόσει τη διακηρυγμένη θέση και να ανοίξει τα σωματεία στην κοινωνία [Άμεση Εγγραφή μελών, δικαίωμα εκλέγειν εκλέγεσθαι στα αθλούμενα μελή στα 17 τους χρονιά. Καθιέρωση απλής αναλογικής); Απολύτως τίποτα.
Ειδικά στη Β΄ Εθνική, όπου τα μίνιμουμ έξοδα κάθε ομάδας ανέρχονται σε 400-500.000 ευρώ και με τα έσοδα να μην ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, έφερε στις ομάδες με την πολιτική της, κυρίως ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την καθαρότητα των αποτελεσμάτων. Πως το ξεπέρασε αυτό η κυβέρνηση; Πετώντας επί της ουσίας τους εκατοντάδες φακέλους με ύποπτα παιχνίδια που στέλνει ετησίως η UEFA, στον κάδο των αχρήστων.
Καμιά δημοσιοποίηση όπως και παλαιότερα, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το κύρος των ανθρώπων που προώθησε να διοικήσουν την ΕΠΟ και των φίλων της στη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ. Δεκάδες είναι ετησίως οι φάκελοι με αγώνες της Σούπερ Λίγκας και με συμμετοχή ομάδων με βαρύτατο όνομα. Και τι με αυτό; Την ΕΠΟ διοικούν οι φίλοι των φίλων μας και απαγορεύεται να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία τους.
3) Ένταξη του επαγγελματικού αθλητισμού στις οικονομικές ελεγκτικές αρχές και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά διατήρησε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία διορίζεται και συνεχίζει να λειτουργεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του εκάστοτε υφυπουργού Αθλητισμού, προκειμένου να εκδίδει αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Επί Κοντονή π.χ. χαρακτηρίστηκε ”ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ” μεγάλης ΠΑΕ ο έχων μαύρο ποινικό μητρώο ,που δεν του επιτρέπεται να έχει θεσμική θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρότι πρωταγωνιστεί σε αυτό. Παλιότερα είχαμε τον «επώνυμο φίλαθλο», που διοικούσε εξωθερμικά την ίδια ΠΑΕ και στην συνέχεια μια άλλη επαρχιακή ΠΑΕ.
4) Διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών και των ΠΑΕ,ΚΑΕ. Τι έπραξε; Έπειτα από καταγγελία παράγοντα που γνώριζε πως λειτουργεί η ομοσπονδία ποδηλασίας, έστειλε τους υπαλλήλους της ΓΓΑ για έλεγχο. Τί έφερε στη δημοσιότητα; Τίποτα.
Ή, ορθότερα, πέτυχε να εκλέξει αντιπρόσωπο η ποδηλασία για την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων τον εκλεκτό του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος προσλήφθηκε στη συνέχεια υπάλληλος στην ΕΠΟ με μισθό που θα τον ζήλευε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε στη βουλή ερωτήσεις, επερωτήσεις και εξέδιδε ανακοινώσεις καταγγέλλοντας την τότε Κυβέρνηση, ότι δεν ελέγχει τις υπερχρεωμένες ΠΑΕ,ΚΑΕ προστατεύοντας τους μεγαλοπαράγοντες.
Ο λαλίστατος πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Κοντονής στις 10/8/2015 δήλωνε ότι, τα οικονομικά των ΠΑΕ-ΚΑΕ θα ”περάσουν από κόσκινο”. Επίσης στις10/10/15 ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη Βουλή δήλωνε ότι, ολοκληρώνονται οι οικονομικοί έλεγχοι στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον Αθλητισμό. Τελικώς, δεν γνωρίζουμε το οικονομικό χρέος αναλυτικά και συνολικά των ΠΑΕ-ΚΑΕ σε εφορία ,ΙΚΑ και τρίτους.
Αλλά μάθαμε ότι με κυβερνητική εντολή, η ανεξάρτητη κρατική Τηλεόραση, επιχορήγησε με 22 εκατομμύρια ευρώ τις διαχρονικά υπερχρεωμένες κρατικοδίαιτες και με πλαστές φορολογικές ενημερότητες λειτουργούσες ΠΑΕ.
Και επί πλέον μείωσαν τον φόρο επί των επαγγελματικών συμβολαίων από 42 σε 30%. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει την κατασκευή των γηπέδων τους. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΘΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ νομοσχέδιο, που θα αντικαθιστούσε τους νόμους περί Αθλητισμού.
Στην πράξη όμως ψήφισε ένα νομοσχέδιο με λίγα άρθρα, για την αντιμετώπιση των βιαιοτήτων στα γήπεδα, τον Μάιο του 2015 και κατά διαστήματα καταθέτει και ψηφίζει τροπολογίες, με τις οποίες καλύπτει παραλήψεις και παρανομίες των υπουργών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα που τσαλαπατάει το προεκλογικό του πρόγραμμα, προκειμένου να υπηρετήσει συμφέροντα ημετέρων.
Ψάξτε να βρείτε αν η αντιπολίτευση έβγαλε τα τελευταία τρία χρόνια μία ανακοίνωση για τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου. Από την ημέρα που οι λεγόμενοι ισχυροί του ποδοσφαίρου απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο επί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Ο όποιος κυβερνητικός ή αντιπολιτευτικός αγώνας, διεξάγεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των φίλων, μέσω των οποίων μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο της προπαγάνδας και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Στο δια ταύτα:
Η ιστορία διδάσκει ότι η άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να προέλθει από υπάκουους πολιτικούς που εφαρμόζουν προσωπική πολιτική, αλλά από πολιτικές οι οποίες θα αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα, θα χαράσσουν εθνικούς στόχους και θα θέτουν πολιτικούς και παράγοντες ενώπιων των ευθυνών τους. Μην ελπίζεται στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τις προγραμματικές διακηρύξεις. Μην πιστεύεται ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Από το 2011 σέρνεται η υπόθεση με τους κοριούς. Τις όποιες σημερινές καταγγελίες δεν τις αντιλαμβάνεται.
Στο Βέλγιο εν μια νυκτί έβαλαν παράγοντες και διαιτητές στη φυλακή.
Η πλειονότητα των πολιτικών που κατέλαβαν την καρέκλα του υφυπουργού Αθλητισμού, το μόνο που γνωρίζουν από ποδόσφαιρο είναι το χρώμα της ομάδας τους. Ατομικά και μικροκομματικά συμφέροντα υπηρετούν. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειαδης, έχει αναγάγει σε κορυφαίο συνομιλητή και άτυπο σύμβουλό του, παράγοντα ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει ταλαιπωρήσει το ποδόσφαιρο.
Η άνοιξη μπορεί να προέλθει μόνο από ανθρώπους που αγάπησαν και υπηρέτησαν πιστά το ποδόσφαιρο, το ήθος και η ανεξαρτησία των οποίων από παράγκες και παράκεντρα, δεν θα αμφισβητείται. Στελέχη άξια να υπηρετήσουν ένα αναπτυξιακό, καθαρό και ποιοτικό ποδόσφαιρο, υπάρχουν διάσπαρτα σε όλα τα κόμματα, αλλά και εκτός κομμάτων και κυρίως εντός του ποδοσφαίρου και σε όλες τις ομάδες. Η οικονομική κρίση και κυρίως η απουσία ενός φορέα ιδεών και αρχών, δεν επιτρέπει σε πολλούς από αυτούς να εκφραστούν δημόσια.
Με δεδομένο ότι μια παρέα αληθινών φίλων του ποδοσφαίρου και φανατικά εχθρών του παρασκηνίου και της διαφθοράς, δύσκολα μπορούν να διεκδικήσουν την ΕΠΟ επειδή το παιχνίδι παίζεται πλέον με χρήμα και πολιτική δύναμη, δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να σιωπούμε και να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τα τετελεσμένα.
Ας ιδρύσουμε έναν σύλλογο. Το Σύλλογο Φίλων του Καλού και Καθαρού Ποδοσφαίρου.
Όπως πριν από ενάμιση αιώνα ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτρης Βικέλας, ίδρυσε το Σύλλογο προς Διάδοση Ωφελίμων Βιβλίων με στόχο τη μόρφωση του λαού.
Το Ι.Δ.Ε.Α.Δ., ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά, για τους αληθινούς φίλους του αθλήματος και κυρίως τους βετεράνους ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφους, οπαδούς, φιλάθλους, που εμφορούνται από τις αληθινές αξίες του ποδοσφαίρου.
Να συμβάλλουν όλοι στη δημόσια αντιπαράθεση από θέσεις αρχών, με όσους εκμεταλλεύονται σήμερα το άθλημα προς ίδιον όφελος και σε βάρος της κοινωνίας και κυρίως εναντίον της απαίδευτης νεολαίας, η οποία εν αγνοία της παίζει το παιχνίδι πολιτικών και παραγόντων.