Αρχική » 26/10/2018 | Αθήνα | CineΡήξη: «Ουρανός» του Τ. Κανελλόπουλου

26/10/2018 | Αθήνα | CineΡήξη: «Ουρανός» του Τ. Κανελλόπουλου

από Άρδην - Ρήξη

Το cineρήξη ενόψει και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα προβάλλει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στις 19.45 την ταινία του Τάκη ΚανελλόπουλουΟυρανός” (1962). Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση. Στον χώρο πολιτικής και πολιστισμού «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4 Σύνταγμα.Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για την ταινία:
Το Ουρανός είναι τίτλος ασπρόμαυρης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας, παραγωγής 1962, σε σκηνοθεσία του Τάκη Κανελλόπουλου. Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου.
Πλοκή
Στη μακεδονική επαρχία δύο ζευγάρια, χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Οι δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος. Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι, το μέτωπο θα καταρρεύσει και το πένθος θα σκεπάσει τα πάντα.
26 Οκτωβρίου 1940. Σε ένα φυλάκιο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, η ζωή των στρατιωτικών κυλά ήρεμα. 29 Οκτωβρίου 1940. Έχει κηρυχθεί ο πόλεμος με τους Ιταλούς και οι στρατιώτες αλλάζουν μονάδες ανάλογα με την ειδικότητά τους. Άνοιξη 1941: Μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, οι στρατιώτες επιστρέφουν από τα μέτωπα του πολέμου, στα σπίτια τους με τα πόδια. Αξιοσημείωτη η τελευταία φράση: «ποιος μωρέ καίγονταν να ιδεί καπνό από το τζάκι του σπιτιού του και μετά ας πέθανε».
Το πρώτο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Δρυόβουνο Κοζάνης και το δεύτερο μέρος στη Οξυά Καστοριάς, στην Πολυκέρασο Καστοριάς και στην ευρύτερη περιοχή του Βιτσίου.
Η ταινία έκανε διεθνή καριέρα, που ξεκίνησε το 1962 από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης και, εκτός συναγωνισμού, στο Βερολίνο (1963).
Βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962:
• Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών
• Βραβείο Φωτογραφία από ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κιν/φου) 1964
• Αργυρή Σειρήνα στο Φεστιβάλ Νάπολης (1963)
• Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης
Η εφημερίδα «Ομπσέρβερ» τοποθέτησε την ταινία ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 1963.
Ο Federico Fellini δήλωσε πως είναι εξαιρετική.
Έτος παραγωγής: 1962 Είδος: δράμα Διάρκεια: 80 λεπτά Χρώμα: ασπρόμαυρο Γλώσσα: ελληνικά Σκηνοθεσία: Τάκης Κανελλόπουλος Σενάριο: Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κιτσόπουλος Μουσική: Αργύρης Κουνάδης Μοντάζ: Τάκης Κανελλόπουλος Ηθοποιοί: Τάκης Εμμανουήλ Φαίδων Γεωργίτσης Ελένη Ζαφειρίου Νίκη Τριανταφυλλίδη Λάζος Τερζάς Κώστας Καραγιώργης Νίκος Τσαχιρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ