Αρχική » Η κρίση στους Βουλιαράτες και το μακρύ χέρι της Τουρκίας

Η κρίση στους Βουλιαράτες και το μακρύ χέρι της Τουρκίας

από Άρδην - Ρήξη
Η κρίση στους Βουλιαράτες και το μακρύ χέρι της Τουρκίας

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr 

Προετοιμασμένη από καιρό για την εκμετάλλευση ενός γεγονότος το οποίο θα προκαλούσε ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ήταν η Αλβανική πλευρά, καθώς μετά την «εξουδετέρωση» του Έλληνα μειονοτικού από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, εκτός του κ. Ράμα, τα αλβανικά ΜΜΕ και πολιτικοί παράγοντες της Αλβανίας πυροδότησαν το ανθελληνικό κλίμα και την επιθετική ρητορική εναντίον της μειονότητας.

Η προοπτική βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων που προϋποθέτει συμβιβασμούς και στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, κάτι στο οποίο αντιδρά η Τουρκία, δεν είναι και η πιο εύκολη επιλογή για τον κ. Ράμα που έχει επιτύχει ο ίδιος την ακύρωση της πρώτης ελληνοαλβανικής Συμφωνίας και διατηρεί μάλιστα και προσωπική φιλία και επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 18 Οκτωβρίου ο Tούρκος υπουργός Eξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Τίρανα,ζήτησε από την κυβέρνηση Ράμα να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα,καθώς η Τουρκία επιχειρεί να τορπιλίσει κάθε Συμφωνία στην ευρύτερη περιοχή που θα υιοθετεί τις βασικές αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τα Τίρανα για να τιμήσει την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του (παραρτήματος) Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, που ήταν ελληνικών συμφερόντων αλλά πέρασε τελικά στον έλεγχο του τούρκικου μέσου άσκησης soft power του Ιδρύματος “Maarif Foundation”.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήρθε σε μια…«βολική στιγμή», για την αλβανική πλευρά καθώς η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα μπορεί να δικαιολογήσει το πάγωμα των συνομιλιών για τις Θαλάσσιες Ζώνες (κάτι που επιδιώκει η Άγκυρα), καλλιεργεί το ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία,που είναι «χρήσιμο εργαλείο» για κάθε κυβέρνηση,προσφέρει το άλλοθι για να δικαιολογηθεί στην αλβανική κοινή γνώμη η καθυστέρηση της πορείας της χώρας προς την Ε.Ε. (που οφείλεται στο οργανωμένο έγκλημα, στην ανάσχεση των μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα του κράτους δικαίου κλπ). Και ίσως ορισμένοι στα Τίρανα θεωρούν ότι το «επεισόδιο Κατσίφα» δίνει την ευκαιρία για να καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική μειονότητα αποδίδοντας της  ρολό υπονομευτικό της ακεραιότητας του αλβανικού κράτους.

Είναι δεδομένο ότι ο Κωσταντίνος Κατσίφας ασχέτως των πραγματικών προθέσεων του που προφανώς ήταν η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της οποίας ήταν μέλος, έδωσε την ευκαιρία στην αλβανική πλευρά να παραδώσει έναν νεκρό, ήρωα για ένα μεγάλο μέρος της μειονότητας και της ελληνικής κοινής γνώμης, και έναν «προδότη, εξτρεμιστή, τρελό» για την αλβανική κοινή γνώμη.

Και αυτό αποδείχθηκε ότι τα Τίρανα ήταν έτοιμα να το διαχειριστούν και να το εκμεταλλευθούν.

Το ερώτημα είναι το αν η Αθήνα μπορεί να στείλει στα Τίρανα, με πειστικό τρόπο τα μηνύματα που πρέπει.

Για να αντιληφθούν ότι η καλλιεργούμενη και τροφοδοτημένη ένταση,τελικά δεν πλήττει παρά τον πιο αδύναμο κρίκο. Και αυτός στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Αλβανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτριος Προβάδος 30 Οκτωβρίου 2018 - 09:33

“Το ερώτημα είναι το αν η Αθήνα μπορεί να στείλει στα Τίρανα, με πειστικό τρόπο τα μηνύματα που πρέπει.
Για να αντιληφθούν ότι η καλλιεργούμενη και τροφοδοτημένη ένταση,τελικά δεν πλήττει παρά τον πιο αδύναμο κρίκο. Και αυτός στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Αλβανία.”

Μα για να συμβεί αυτό, πρέπει η Ελλάδα να έχει μια σοβαρή κυβέρνηση και όχι αυτό το συνονθύλευμα που την παριστάνει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
γκυρ 30 Οκτωβρίου 2018 - 12:23

Η μοναχική διαδρομή του Κ. Κατσίφα είναι μια διαδρομή που τροφοδοτεί παράλληλα κι ένα κλίμα που βασίζεται στο κενό της ελλαδικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και της αφωνίας εκ μέρους συμπάσας της αριστεράς++++… για ό,τι θεωρείται εθνικό. Η μειονότητα η οποία δεν μιλάει με τη δική της φωνή αλλά των παραγόντων της που παλαντζάρουν μεταξύ των δυο κομμάτων στην Αλβανία δυστυχώς είναι αλωμένη από φωνές ακραίες (εκ μέρους των ψευτοπαλικαράδων εθνομαστούρηδων της ΧΑ, κλπ) που παριστάνουν τους ήρωες από την Αθήνα και τα Γιάννενα. Επίσης οι αλβανοί στο σύνολό τους είναι ένας κόσμος που φοβάται να μιλήσει και επικρατούν φωνές ακραίες όπως του Κούρτι ή κάποιων τσαμουροκάγκουρων, φωνούλες που επιμελώς υιοθετεί ο κύριος Ράμα. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα και δε διαφαίνεται φως στο ορίζοντα. Όσο για το Λιάκο και τη Ζορμπά, δεν είδαν τίποτε… Ο Κ. Κατσίφας, που κάποιοι θα συλήσουν το πτώμα του για να βρουν ήρωα, κάποιοι άλλοι θα το φτύσουν για να πουν για ακρότητες, μοιάζει να είναι το σύμβολο ενός παράλογου πολέμου. Η μάνα του τον κλαίει, οι φίλοι του κι η μειονότητα που έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από τον θερμοκέφαλο Κώστα που πίστεψε στ’ αλήθεια αυτό που προβάλουν ως πρόσχημα και προπέτασμα καπνού οι εδώ “απελευθερωτές” της Β. Ηπείρου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ