Αρχική » Ένας υπερεκτιμημένος «γόνος»!

Ένας υπερεκτιμημένος «γόνος»!

από Άρδην - Ρήξη

Του Βασίλη Στοϊλόπουλου*

Ο Κώστας Μπακογιάννης απολαμβάνει, ως υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, κατά γενική ομολογία την πιο μεγάλη στήριξη των ΜΜΕ της χώρας. Όντας και το πιο κραυγαλέο παράδειγμα συστημικής οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα, προβάλλεται μάλιστα και σαν «πετυχημένος» Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – και προηγουμένως Δήμαρχος Καρπενησίου.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Ένας σύντομος απολογισμός των πεπραγμένων της θητείας του στο «καυτό ζήτημα» της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας αρκεί, για να αποδειχτεί τεκμηριωμένα το αντίθετο, αφού στο διάστημα αυτό δεν κατασκευάστηκε κανένα σημαντικό έργο (γεγονός που επιμελώς αποσιωπάται). Συγκεκριμένα, σήμερα στη Στερεά Ελλάδα, όπου παράγονται περίπου 271 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων το χρόνο, δεν λειτουργεί καμιά Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ). Στο περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή πέντε τέτοιων Μονάδων από τις οποίες μόνο αυτή της Θήβας (δυναμικότητα 35.000 τ/έτος) αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2020. Οι υπόλοιπες τέσσερις (Χαλκίδα, Λαμία, Φωκίδα, Ιστιαία) ακόμα δεν έχουν την παραμικρή ωριμότητα, ούτε καν σε επίπεδο μελέτης. Το ίδιο ισχύει για τις τέσσερις μικρές Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε Λειβαδιά, Λοκρούς, Ιστιαία και Σκύρο. Η ΜΕΒΑ και ο Χώρος Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Φωκίδας, που αναμένεται να λειτουργήσουν το 2020, είχαν δημοπρατηθεί επίσης πριν ο κ. Μπακογιάννης μετακομίσει από το Καρπενήσι στη Λαμία.

Το ποσοστό ανακύκλωσης στα δύο μοναδικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Λαμία, Σχηματάρι), η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε πολύ πριν από τη θητεία του κου Μπακογιάννη, είναι μόλις 6,5% (2017). Μικρότερο και από αυτό του 2015 όταν ανάλαβε την Περιφέρεια. Το υπόλοιπο 93,5% των απορριμμάτων οδηγείται ανεπεξέργαστο στους επτά Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ), που όλοι κατασκευάστηκαν πολύ πριν γίνει περιφερειάρχης. Σχεδόν όλοι οι ΧΥΤΑ παρουσιάζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα και αντιμετωπίζουν προβλήματα κορεσμού, ενώ στη Νότια Εύβοια υπάρχει ακόμα ανεξέλεγκτη διάθεση/χωματερές (Κάρυστος). Από το 2015, όταν ξεκίνησε η επιβολή προστίμων από την ΕΕ για τις χωματερές, στη Στερεά Ελλάδα αναλογούν πρόστιμα που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των (μη) πεπραγμένων του κου Μπακογιάννη στη Στερεά Ελλάδα. Και να φανταστεί κανείς ότι στην Αττική και κατ’ επέκταση στο Δήμο Αθηναίων, το φάσμα του αδιέξοδου της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στους ερχόμενους μήνες είναι προφανές. Μόνο που το «μεγάλο φαβορί» για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας δεν τολμά να ομολογήσει, αν βέβαια το έχει κατανοήσει.

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Αθήνα για την Ελλάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Μαρίνα 4 Μαΐου 2019 - 15:44

Ο κ Μπακογιάννης είναι ένα σταθερά διαφημιζόμενο πρόσωπο γιατί προφανώς υπηρετεί το σύστημα νομής της εξουσίας.
Αλλά και ο κ Γερουλάνος είναι γόνος μιας παλιάς αυλικής οικογενείας που πορεύεται δίπλα στο νοσηρό σύστημα εξουσίας της χώρας διαχρονικά, ο Παύλος είναι παλιός σύμβουλος και ο εκ δεξιών του ΓΑΠ. Η οικογένεια Γερουλάνου άλλωστε συνδέεται και με την αμφιλεγόμενη και παγκοσμίως γνωστή για τις αρνητικές της συνέπειες στην θάλασσα και τις παράκτιες κοινωνίες υδατοκαλλιέργεια με κλωβούς καθώς κατέχει η οικογένεια του την πρώτη μεγάλη μονάδα στην Ελλάδα. Από την υδατοκαλλιέργεια σε κλωβούς ωφελήθηκαν και κερδίζουν λίγοι από την δέσμευση χιλιάδων περιοχών πανέμορφων κόλπων, ακτών και θάλασσας και τις αμφιλεγόμενες και παχυλές επιδοτήσεις. Ενώ ζημιώθηκαν οι πολλοί και ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ