Αρχική » Ανασχηματισμός με το βλέμμα στο Κόμμα

Ανασχηματισμός με το βλέμμα στο Κόμμα

από Άρδην - Ρήξη

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, η προσοχή επικεντρώθηκε στην υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα (γι’ αυτό και έλαβε την ονομασία «ανασχηματισμός – Παπακώστα») και διαφόρων πασοκικών στελεχών της περιόδου ΓΑΠ, βλέπε Μ. Ξενογιαννακοπούλου ή Μυρσίνη Ζορμπα. Αυτό που σε μεγάλο διέλαθε της προσοχής είναι ότι μέσω αυτού τα δύο υπό διαμόρφωση μπλοκ στο εσωτερικό του Σύριζα λαμβάνουν θέσεις μάχης.

Ο διορισμός του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος δεν ήταν επιλογή του Τσίπρα, αλλά μάλλον του επιβλήθηκε από την υπό διαμόρφωση αντιπολίτευση του κόμματος. Ο Τσίπρας θα προτιμούσε στη θέση του γραμματέα έναν πιστό του σύντροφο, τύπου Παππά ή Τζανακόπουλου, προκειμένου να ελέγχει πλήρως το κόμμα, ειδικά κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές, που η προβλεπόμενη ήττα του Σύριζα μπορεί να προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς. Η υπό διαμόρφωση ενωμένη αντιπολίτευση δεν αποτελείται πια μόνο από την άοσμη κίνηση των «53» ή τον συνοδοιπόρο της Ν. Φίλη, αλλά και από τους ισχυρούς στο εσωτερικού του κόμματος, π.χ. τον προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση και άλλους πρώην προεδρικούς. Η παλιά φρουρά του κόμματος μετά από μια δεκαετία κατά την οποία συνέπλευσε και ανέχτηκε τον Τσίπρα, μπροστά στα νέα δεδομένα που φέρνει η βέβαιη ήττα του Σύριζα, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα του κόμματος.
Ο Τσίπρας βρέθηκε μπροστά σε τετελεσμένα, μιας και η αντίπαλη ομάδα έφερε την υποψηφιότητα Σκουρλέτη με 80 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 150 μελών. Μπροστά σε αυτό ο Τσίπρας υποχώρησε και προέκρινε τον Σκουρλέτη για γραμματέα, που δεν θα είναι γραμματέας-γλάστρα, όπως ο Π. Ρήγας, αλλά θα έχει αυξημένες εξουσίες, δηλαδή θα είναι ένας κανονικός γραμματέας κόμματος με λόγο σε όλα, όπως τα κομματικά μέσα, «Αυγή», «Κόκκινο», left.gr κ.ά.
Η απάντηση του Τσίπρα ήρθε την επόμενη μέρα, με την αθρόα υπουργοποίηση νέων στελεχών που έχουν στενές σχέσεις με τον ίδιο ή με τους στενούς συνεργάτες του Παππά και Τζανακόπουλο. Έτσι, πρώτος τη τάξει υπουργός (υπουργός Εσωτερικών) ορίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης που έχει αναφορά στο περιβάλλον των Τσίπρα-Τζανακόπουλου. Τη θέση του παλιού Ακοατζή (ΑΚΟΑ, η οργάνωση του Γ. Μπανιά που βγάζει την εφημ. Εποχή και εκφράζεται μέσω των «53») Στ. Κοντονή στο υπ. Δικαιοσύνης πήρε ο Μιχάλης Καλογήρου, συνεργάτης του Ν. Παππά, που βοήθησε με τις νομικές του γνώσεις στο ξαναστήσιμο της ΕΡΤ και στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και στέλεχος της εμπιστοσύνης του Τσίπρα, αφού μέχρι πρότινος ήταν γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Υφυπουργός έγινε και ο στενός συνεργάτης του Ν. Παππά, Λευτέρης Κρέτσος. Από τη γενιά των σαραντάρηδων και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, χωρίς ιδιαίτερες κομματικές περγαμηνές, στη θέση του παλιού Βαγγέλη Αποστόλου που εκλεγόταν με τον Συνασπισμό από το 1996. Υφυπουργός ΕΣΠΑ, αντικαταστάτης του Αλ. Χαρίτση, ο 33χρονος Στάθης Γιαννακίδης. Τέλος, η 30χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου ανέλαβε το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Αυτοί οι έξι υπουργοί – υφυπουργοί, μαζί με την προϋπάρχουσα ομάδων νεαρών υπουργών, όπως οι Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Στρατή και πολλών άλλων, που βρίσκονται σε θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων ή σε άλλες υψηλές θέσεις, αποτελούν την ομάδα που οφείλει την ανέλιξή της στον Τσίπρα. Αυτοί θα αποτελέσουν, στην επόμενη μέρα του κόμματος, τη φρουρά του Τσίπρα, φυσικά πάντα υπό την υψηλή εποπτεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, που αποτελεί τον σύνδεσμό με την παλιά γενιά του κόμματος, αλλά και τους «ειδικούς» στη μάχη της προπαγάνδας Θανάση Καρτερό (υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού) και Άγγελο Τσέκερη (διευθυντή της Αυγής).
Ενδεικτικές για τη μάχη που σε λίγο καιρό θα διεξαχθεί ήταν το άρθρο του Νίκου Φίλη στην Εφημερίδα των Συντακτών (καθόλου τυχαία η επιλογή του Μέσου): «Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (π.χ. στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος», ή, παρακάτω, «ο ΣΥΡΙΖΑ… μπορεί να επιστρέψει, ισχυρός και συντεταγμένος, στην “αριστερή κανονικότητα” και να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές». Αιχμές που στοχεύουν απευθείας τον Τσίπρα και τον στενό κύκλο του Μαξίμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ