Αρχική » 16/12/19 – Προβολή ντοκιμαντέρ: “Η Ανατολή έδυσε”

16/12/19 – Προβολή ντοκιμαντέρ: “Η Ανατολή έδυσε”

από Άρδην - Ρήξη

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 18:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Η Ανατολή Έδυσε του

Αλέξανδρου Παπαηλίου.

Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού, Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα.

Είσοδος ελεύθερη

 

«Η Ανατολή Έδυσε»

 Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού

Μουσική: Γιάννης Βοργίας

Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου

Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος

Περίληψη: Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

 Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το 3ο βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα.

«Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη» – έκδοση

 Περίληψη: Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955. Ν. Σμύρνη, Αθήνα).

 Ο Μισαηλίδης από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922, ακολουθεί την Ελληνική Στρατιά στα βάθη της Ανατολίας και καταγράφει τα τεκταινόμενα της Εκστρατείας για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής. Οι ανταποκρίσεις του αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης. Μιας εποχής που σημαδεύτηκε από τη δίνη του πολέμου, ‘από συμφορές και θύελλες και λαίλαπες και κατακλυσμούς’.

 Συγγραφέας: Κώστας Μισαηλίδης

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 5 Δεκεμβρίου 2019 - 21:27

Χαίρετε!

Τυχαίνει να είμαι γέννημα-θρέμμα ΝεοΣμυρνιός και μέχρι το 1987 που ζούσα στην Ελλάδα ήμουν τακτικό μέλος και θαμώνας της Εστίας της Νέας Σμύρνης. Μέσα από μαρτυρίες που άκουσα πρώτο χέρι από όσους τον γνώριζαν προσωπικά, τυχαίνει να είμαι γνώστης του βίου και κυρίως του έργου του Κώστα Μισαηλίδη. Πρόκειται για έναν μεγάλο Έλληνα ο οποίος σαφώς αξίζει μεγαλύτερης αναγνώρισης και όχι μόνο για την τεράστια προσφορά του ως δημοσιογράφος-ανταποκριτής κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Εν πάσει περιπτώσει, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει ένα συγκλονιστικό βιβλίο του Κώστα Μισαηλίδη με τίτλο “Πολεμικά Φύλλα” το οποίο πρωτοεκδόθηκε τον Μάιο του 1923 και το οποίο τυχαίνει να έχω σε επανέκδοση του 2004 (ISBN: 960-88069-0-9). Γνωρίζει κάποιος αν το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι νέα επανέκδοση των “Πολεμικών Φύλλων” του 1923 ή πρόκειται για τελείως άλλο έργο; Επίσης, μήπως (αυτό το νεότερο βιβλίο) διατίθεται από τις “Εναλλακτικές Εκδόσεις”, ίσως και σε ηλεκτρονική μορφή; Και εάν όχι, ποιός είναι ο εκδότης; Με ενδιαφέρει να το αποκτήσω αμέσως!

Τέλος, αυτό το ντοκιμαντέρ, πώς μπορώ να το δω; Υπάρχει στο διαδίκτυο, πωλείται σε DVD, κλπ, πώς, πού, πόσο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για ό,τι πληροφορίες έχετε!

ΔΓΠ .-

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
diaxeiristis 6 Δεκεμβρίου 2019 - 14:47

Γεια σας, απαντήσεις θα σας δώσει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) που έχει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ και έχει εκδώσει το βιβλίο. Επισκεφτείτε την σελίδα του http://www.idisme.gr/contact.php όπου υπάρχει τηλ. επικοινωνίας και μειλ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 6 Δεκεμβρίου 2019 - 16:23

Καλώς, ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ