Αρχική » Σκάι: Ελληνοτουρκική προσέγγιση πάση θυσία

Σκάι: Ελληνοτουρκική προσέγγιση πάση θυσία

από Γιάννης Ξένος

Του Γιάννη Ξένου

Μέχρι το προηγούμενο Σάββατο τα συστημικά Μέσα, με πρώτον τον Σκάι, έτρεμαν ότι οι Τούρκοι θα εξέδιδαν νέα Navtex που θα έφτανε μέχρι τα 6 νμ έξω από το Καστελόριζο. Ανησυχούσαν ως και για την ασφάλεια της Προέδρου της Δημοκρατίας που θα επισκεπτόταν το ακριτικό νησί. Ήταν αρκετή η απόσυρση του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας, για να αλλάξει το κλίμα στον όμιλο Αλαφούζου. Δεν συμπληρώθηκαν σαράντα οχτώ ώρες και η Καθημερινή φιλοξένησε άρθρα των Δένδια και Τσαβούσογλου υπό τον γενικό τίτλο: «Πρόβα διαλόγου». Η εφημερίδα έδωσε βήμα στον Τσαβούσογλου, που λίγες μέρες πριν είχε δηλώσει ενώπιον του Γερμανού ΥΠΕΞ, «Αυτή τη φορά δεν θα προκληθεί ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», αναφορικά με τον ελληνικό στόλο που «παρενοχλούσε» το Ορούτς Ρέις.
Στο άρθρο του ο Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει στο ελληνικό κοινό τις μόνιμες απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου («ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων») και μονιμοποίησης της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο («προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών»), ενώ δεν παραλείπει να κατηγορήσει τη Γαλλία για αποικιοκρατικές πρακτικές.
Την Πέμπτη ο τηλεοπτικός Σκάι φιλοξένησε συνέντευξη του εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, που μας προειδοποίησε να μη χάσουμε την ευκαιρία για διαπραγματεύσεις όσο ο Ερντογάν κρατά στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις για «συντήρηση». Προχώρησε και στο τι θέλει η τουρκική πλευρά να συζητηθεί: «Δηλαδή να θέσουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα που παρουσιάζονται ή θεωρούνται ή έχουν καταχωρηθεί ως διαφορές ή αμφισβητούμενες περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία», δηλαδή να συζητήσουμε όλες τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας. Στο όμιλο Αλαφούζου φαίνεται ζήλεψαν τη χάρη της Γενί Σαφάκ (της εφημερίδας-φερέφωνο του Ερντογάν).

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ