Αρχική » Πίσω από τα hamburger

Πίσω από τα hamburger

από Άρδην - Ρήξη

του Αντ. Σπυρόπουλου, από το Άρδην τ. 8 Μάιος-Ιούνιος 1997

“Τα παρασκευάσµατα των ταχυφαγείων είναι  ροφές πλούσιες σὲ λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και χημικά πρόσθετα (συντηρητικά κ.λπ.) και φτωχές σὲ βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μια δίαιτα αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως “φαϊ για πέταµα” (junk food), συνδέεται άµεσα µε τις πιο γνωστές αρρώστιες που ταλαιπωρούν το δυτικό πολιτισμό, όπως καρκίνος (μαστού και εντέρου), διαβήτης και διάφορες καρδιοπάθειες…”

Με τα παραπάνω λόγια ξεκινά φυλλάδιο που καταδείχνει τις επιπτώσεις των φαγητών των ταχυφαγείων στη σύγχρονη διαβίωση. Το φυλλάδιο μοιράζεται σε ταχυφαγεία τύπου Mc Donald’s, Wendy’s, Goody’s κ.λπ. από οµάδα νέων µε την ονοµάσια: “ΗΣΣΩΝ” ΑΠΕΙΛΗ-ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Την εποχή της γρήγορης διαβίωσης, την εποχή των ξέφρενων ρυθµών είναι αδύνατο να ξεφύγει ο τρόπος διατροφής.

Είναι αλήθεια ότι στην προσπάθεια επιβολής µιας ζωής που ὡς πολιτισμική αξία της έχει την κατανάλωση, η τροφή «βασική ανάγκη του ανθρώπου- αποτελεί εμπορευματικό είδος.

Ἡ «λογική» µε βάση την οποία οι µεγάλες αλυσίδες τροφίμων καθώς και οι βιομηχανίες λειτουργούν είναι η υποβάθµιση τῆς ποιότητας της τροφής και Ἡ προσπάθεια παρασκευής προϊόντων που θα καλύπτουν σε γρήγορο χρονικό διάστημα µεγάλες απαιτήσεις για κατανάλωση τροφής.

Σήµερα που και οι δύο γονείς εργάζονται και η μαγειρική αποτελεί προνομιούχα απασχόληση, η προσφορά γρήγορου και «ευπαρουσίαστου» γεύματος, αμϕιβόλου ποιότητας, εμφανίζεται θελκτική και αποτελεσματική.

Σ᾽ αυτή τη λογική λειτουργεί όλη η βιομηχανία τροφίμων όπως και οι µεγάλες αλυσίδες τροφίµων, τα «ταχυφαγεία». τύπου Mc Donald’s, Wendy’s  κλπ.

Οι καταγγελίες για δηλητηριάσεις και πρόκληση διαφόρων τύπου καρκίνου και άλλων ασθενειών καθώς και διαμαρτυρίες πολιτών αυξάνονται καθηµε-

ρινά.

Ἡ προαναφερθείσα ομάδα νέων. τύπωσε ένα αρκετά ενημερωτικό φυλλάδιο µε τις συνέπειες της συγκεκριμένης διατροφής και άρχισε να το μοιράζει σε πελάτες των ταχυφαγείων. Ἡ αντίδραση των Ιδιοκτητών ήταν προκλητική φθάνοντας πολλές φορές σε απειλές για καταγγελία στην αστυνομία καὶ σε απαγόρευση της εισόδου τῶν νεαρών αυτών στα καταστήματά τους.

Το φυλλάδιο ενημερώνει σχετικά µε τις συνέπειες που έχει η λειτουργία αὖτών των ταχυφαγείων στη υγεία των ανθρώπων. Δεν μένει όµως εκεί. Ταυτόχρονα επισημαίνει τόσο τις εργασιακές όσο και τις κοινωνικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η ύπαρξη τέτοιου είδους καταστηµάτων.

Παρ’ ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικό βήμα ενεργοποίησης νέων, κατά κύριο λόγο, ανθρώπων που προσπαθούν να αρθρώσουν τη δική τους αντίδραση και να αποκαλύψουν την αλήθεια γύρω από την υποβάθμιση της τροφής µας, δεν υπήρξε καµιά δημοσιοποίηση της κίνησης αυτής. Αντίθετα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και απειλές εναντίον τους.

Ἐάν ακόµα και η προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας τροφής µας προσκρούει σε συμφέροντα, τα οποία υποθάλπονται, για ευνόητους λόγους, είναι αδύνατο ποτέ αυτή η κοινωνία να πειστεί ότι ο τρόπος που διαρθρώνεται η ζωή της σήµερα στηρίζεται στην ποιότητα και τη διαφάνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ