Αρχική » Μεγάλος Περίπατος: Μαξίμου αδειάζει Μπακογιάννη

Μεγάλος Περίπατος: Μαξίμου αδειάζει Μπακογιάννη

από Άρδην - Ρήξη

Δύο πρόσωπα από το ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο συγκεντρώνουν τις περισσότερες μομφές για κάκιστη διαχείριση της πανδημίας: Ο δήμαρχος Αθηναίων, πρωθυπουργικός ανιψιός Κώστας Μπακογιάννης, και ο υπουργός Μεταφορών, εξάδελφος του Κ. Καραμανλή, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο Μεγάλος Περίπατος εν καιρώ πανδημίας εμποδίζει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες διερχόμενους από το κέντρο της Αθήνας, που δεν επιθυμούν να μεταβούν στις δουλειές τους με τα ΜΜΜ. Από την άλλη ο υπουργός Μεταφορών μία δουλειά είχε να κάνει από τον προηγούμενο Μάρτιο, να αυξήσει τον στόλο των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Οχτώ μήνες μετά η κατάσταση ελάχιστα έχει αλλάξει στα ΜΜΜ, ακόμα και το σχέδιο ανάγκης με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ έχει σκαλώσει. Στο Μαξίμου φαίνεται υπολογίζουν πια το πολιτικό κόστος από την συμπεριφορά των δύο γόνων και αρχίζουν να τους τραβούν το χαλί.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας στα μέσα Οκτωβρίου έκρινε ότι κακώς ο Μεγάλος Περίπατος εντάχθηκε στα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Παρά το χαστούκι από το ΣτΕ, ο δήμαρχος δήλωνε τότε ότι θα συνέχιζε τον Μεγάλο Περίπατο. Την επομένη της απόφασης του ΣτΕ, με τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αμυρά, ο Μεγάλος Περίπατος πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αλλά φαίνεται ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία που έδωσε το Μαξίμου στον Μπακογιάννη. Την Τετάρτη, από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έβαλε ταφόπλακα στον ήδη πολυδάπανο Μεγάλο Περίπατο (2 εκατ. ευρώ στοίχισε) δηλώνοντας: «Θέλω κατηγορηματικά να σας πω ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα καλύπτεται το συγκεκριμένο πράγμα. Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ. Ο δήμος είναι αυτός που καλείται να πάρει την απόφαση αν θα συνεχίσει το έργο υπακούοντας στους κανόνες που επιβάλλουν οι νόμοι και η συγκεκριμένη απόφαση». Ουσιαστικά του είπε να βγάλει μόνος του τα κάστανα από την φωτιά.
Ο Μπακογιάννης ξεκίνησε τον Μεγάλο Περίπατο για να πραγματοποιήσει το όραμα του Ιδρύματος Ωνάση να τουριστικοποιηθεί εντελώς το κέντρο της Αθήνας. Αρχικά είχε μαζί του και τις μεγάλες αντιπολιτευτικές παρατάξεις του δήμου του Σύριζα (Ηλιόπουλος) και του Πασόκ (Γερουλάνος). Τον εγκατέλειψαν όμως μετρώντας τις αντιδράσεις των πολιτών, τώρα τον εγκαταλείπει και η κυβέρνηση και το δημαρχιακό επιτελείο βρίσκεται σε απόγνωση.

Γ.Ξ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ