Του Άριστου Μιχαηλίδη
Τον Οκτώβριο του 2015, όταν είχαν αναπτερωθεί πάλι οι ελπίδες για λύση, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργολάβοι πήγαν μαζί σαν αδέλφια στο Προεδρικό και ζήτησαν από τον Νίκο Αναστασιάδη να τους βοηθήσει στην προσπάθεια τους να συνεργαστούν, ώστε να αναλάβουν τες δουλειές της ανοικοδόμησης και να μην τες αρπάξουν ξένοι εργολάβοι. Προπάντων, της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου που μπορεί να δώσει δουλειές σε όλους τους εργολάβους και τους υπεργολάβους της Κύπρου για πάρα πολλά χρόνια. «Με λίγη προσπάθεια», έλεγε ο πρόεδρος των Ε/κ εργολάβων, «θα εξευρεθεί η προοπτική για ανοικοδόμηση μέσα από Κύπριους εργολάβους, οι οποίοι θα εργοδοτήσουν με τη σειρά τους Κύπριους εργαζόμενους». Ήταν όλοι χαρούμενοι, διότι συνέβαλλαν στην ελπίδα μιας συνεννόησης. Εμείς, γράφαμε τότε σε αυτή τη στήλη (9/10/15), ότι αν υπάρξει ειλικρίνεια μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, «μπορεί πράγματι να συμβάλει στην απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό (μα, τι οπισθοδρομικά πράματα είν΄ αυτά που λέμε, άκου, τουρκικός ζυγός!). Αλλά, αν συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ούτε ανοικοδόμηση θα κάνουν οι εργολάβοι, ούτε απελευθέρωση θα δούμε. Διότι, είναι σε λάθος βάση η λογική μας. Θα κάνουν κοινοπραξίες για την ανοικοδόμηση οι εργολάβοι, αλλά αφήνουν κατά μέρος το ουσιαστικό μέρος της ιστορίας, που είναι ότι δεν θα χτίσουν ούτε τούβλο αν δεν φύγει η Τουρκία από τα πόδια μας».
Τέτοια ήταν η ειλικρίνεια, λοιπόν, που ενώ συζητούσαν τις μεταξύ τους κοινοπραξίες οι Ε/Κ κα οι Τ/Κ εργολάβοι, δυο μήνες μετά την επίσκεψη τους στο Προεδρικό, ανακοινώθηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ένωση Εργολάβων Τουρκίας «για να αναλάβουν μαζί την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων», όπως έγραφε ο τουρκικός Τύπος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων Τουρκίας, Μιτχάτ Γενίγκιουν, εκτιμούσε τότε ότι υπάρχουν δουλειές στην Κύπρο αξίας 100 δις ευρώ (Κίπρις, 22/12/2015). Προς τιμή του ο πρόεδρος των Τ/Κ εργολάβων, Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ, έκανε δηλώσεις για να διευκρινίσει ότι δεν υπογράφηκε ειδική συμφωνία για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, και υπενθύμιζε ότι ειδικά για τα Βαρώσια και την πράσινη γραμμή έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τους Ε/Κ εργολάβους και προσπαθούν ώστε αυτό το πρωτόκολλο να αποτελέσει μέρος του σχεδίου λύσης.
Ό,τι και να σκέφτονταν οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι υπογράφοντας πρωτόκολλα με όλους, το σίγουρο είναι ότι προσπαθούσαν να μην μείνουν έξω από τις δουλειές. Δουλειές €100 δισεκατομμυρίων υπολόγιζαν οι Τούρκοι! Όμως, παρέμενε ανοικτό αυτό που παραμένει πάντα: Ότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν δουλειές, εκτός από μερικές ασήμαντες που θα βαριούνταν να κάνουν οι Τούρκοι, όσο κάνουν πως δεν βλέπουν το βασικό μας πρόβλημα: Την Τουρκία, τον στρατό της, τη μαφία της, τους εργολάβους της.
Τώρα, Οκτώβριος του 2020, πέντε χρόνια από εκείνα τα όνειρα, οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και άλλοι, βλέπουν ξαφνικά να παραδίδεται η ανοικοδόμηση του Βαρωσιού στο Δήμο Ικονίου της Τουρκίας και στην Τουρκική Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΙ) και ανησυχούν. Κάνουν δηλώσεις και ανακοινώσεις για να προλάβουν. «Ο πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την παρουσία του ΤΟΚΙ στο Βαρώσι, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση», έγραφε ο τ/κ Τύπος (30/10/2020). Ενώ η τ/κ πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων ζήτησε τα βήματα για το Βαρώσι να μπουν στη σωστή βάση και να μην υπάρξει πρωτοβουλία που θα αποκλείει τους Τ/κ. Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμα και τα φυτά που φυτεύτηκαν τις τελευταίες για να προετοιμαστεί η σημερινή φιέστα του Ερντογάν, εστάλησαν από την Τουρκία…
Είναι πολύ χαρακτηριστική αυτή η ιστορία για όσους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μπορούν να μεταφράζουν τα γεγονότα αντί να τα παραφράζουν. Δεν θα πω οτιδήποτε άλλο, τα είπε ο Σενέρ Λεβέντ (12/11/2020) με απόλυτη ακρίβεια, απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους. Ιδού: «Σε αυτή τη χώρα υπάρχει κατοχή, κατοχή! Κατοχή εδώ και 46 χρόνια! Οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας το γνωρίζουν αυτό, και εσείς γιατί δεν το γνωρίζετε; Εκείνοι νιώθουν αυτή την κατοχή μέχρι τα κόκκαλά τους και εσείς δεν τη νιώθετε καθόλου; Μήπως κατέχονται τα εδάφη μόνο των Ελληνοκυπρίων; Δεν κατακτήθηκαν και τα δικά σας εδάφη; Για το Βαρώσι για παράδειγμα, μόνο εκείνοι φωνάζουν; Μήπως δεν είναι και δική σας πατρίδα το Βαρώσι; Δεν έχετε τίποτα να πείτε σε εκείνους που θα κάνουν ομαδικά πικνίκ μετατρέποντας τον πόνο σε μεζέ; Κανένας σας δεν θα ρωτήσει τον Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», «ποιος είσαι εσύ και παίρνεις αποφάσεις στη θέση μας»; Δεν ταιριάζει με την απαίτηση για δημοκρατία και βούληση;»
aristosm@phileleftheros.com