Αρχική » Το Νταβός υπό την σκιά του Σηάτλ

Το Νταβός υπό την σκιά του Σηάτλ

από Άρδην - Ρήξη

του Πασκάλ Ρισέ, από το Άρδην τ. 24, Μάρτιος-Απρίλιος 2000

28 Ιανουαρίου 2000

Το ΜακΝτόναλντ έγινε το σύμβολο της παγκοσμιοποίησης. Φτάνοντας στο Νταβός, αυτό τον χρόνο, δεν μπορεί παρά να δει το νέο Μακ Ντόναλντ του σταθμού του σκι, πρόσφατα κτισμένο. Σε ένα μεγάλο τοίχο του φαστ-φουντ είναι γραμμένο με γιγαντιαία γράμματα : «Σκέψου πλανητικά, φάε τοπικά», παραλλαγμένο σλόγκαν του σύνθηματος «Σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά». Καθισμένος στην στέγη του σαλέ, που καλύπτει το Μακ Ντόναλντ, ο κλόουν της αλυσίδας, ο τεράστιος κούκλος, φουσκωμένος και φωτισμένος κυριαρχεί στον ελβετικό σταθμό των χειμερινών σπορ. Ένα ωραίο κόκκινο πράγμα που μοιάζει να διεγείρει την μακντονοφοβία του Ζοζέ Μποβέ και των συνεργατών του, του κινήματος κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αυτή η γιγαντιαία διαφήμιση της Μακ Ντόναλντ αποδεικνύει ότι, παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών του Φόρουμ της παγκόσμιας οικονομίας για να μετριάσει την εικόνα του Νταβός, αυτό το χωριό παραμένει το σύμβολο της θριαμβεύτριας παγκοσμιοποίησης. Είναι η Μέκκα της παγκόσμιας κυρίαρχης σκέψης ή το λιγότερο της σκέψης των κυρίαρχων. Εδώ, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1.000 επικεφαλής επιχειρήσεων έρχονται να ακούσουν τους γκουρού της οικονομίας και των επιστημών και κινούνται, στην διάρκεια μερικών ημερών, στο πλαίσιο μιας ανεπίσημης ατμόσφαιρας, διασημότητες όπως ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Τόνυ Μπλέρ, ο Μπιλ Γκαίητς ή ο Στηβ Κέϊζ. Όπως λέγεται κάθε φορά το Νταβός είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που όταν αναποδογυριστεί ο καφές σας αναγκαστικά θα πέσει πάνω στο παντελόνι ενός πρωθυπουργού ή ενός μεγιστάνα των επιχειρήσεων.

Οι επιπτώσεις του Σηάτλ

Το θέμα του τριακοστού φόρουμ του Νταβός: Νέες Αρχές. Ο αιώνας αλλάζει, ο αμερικανός πρόεδρος φεύγει, η τεχνολογία κινείται, η οικονομία γίνεται «νέα οικονομία», η Ευρώπη βρίσκεται σε νέα εκκίνηση… Μάλιστα, όπως το σημειώνουν αδιάκοπα οι υπεύθυνοι του WEF (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ), «το φιάσκο του Σηάτλ (αλλά και ο εκτροχιασμός της Πολυμερούς Συμφωνίας για τις επενδύσεις, η περίφημη ΜΑΙ) στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην κοινότητα των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός. Ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις πρέπει να αλλάξει. Οι σφραγισμένες πόρτες δεν μπορούν να αντισταθούν στο Ιντερνετ. Ένα τρίγωνο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων πρέπει να αναπτυχθεί» (Λανς Κνόμπελ στο Worldlink, την επιθεώρηση του φόρουμ).

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοπονδίας, Άντολφ Όγκι, διαπίστωσε ότι «η παγκοσμιοποίηση είναι η αιτία μιας αυξανόμενης δυσαρέσκειας». «Το έχουμε συνειδητοποιήσει. Το φόρουμ του Νταβός ανησυχεί, καθώς οι συμμετέχοντες έχουν την ευθύνη των αποφάσεων για την οικονομία και την πολιτική». Από την δική του πλευρά ο Κλάους Σβαμπ ανακοίνωσε την έναρξη ενός άλλου θεσμού που θα προωθεί πρωτοβουλίες σε κοινωνικό επίπεδο. To WEF προσκάλεσε πολύ περισσότερους αντιπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών» από το συνηθισμένο. Οι συνδικαλιστές αλλά και οι αντιπρόσωποι των ενώσεων, οι οικολογικές οργανώσεις ή οι τριτοκοσμικοί, όπως οι φίλοι της γης η Γκρινπις ή η Oxtam. Ο πληθωρικός Ζοζέ Μποβέ ήταν επίσης προσκεκλημένος στις συζητήσεις, αλλά ο αγρότης από το Λαρζάκ προτίμησε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις στους χιονισμένους δρόμους του χειμερινού θέρετρου.

Τα θέματα των δεκάδων διασκέψεων εξελίσσονται, παίρνοντας υπόψη τα ζητήματα που θέτει η κοινή γνώμη. Για παράδειγμα: «Οι Πράσινοι, τα συνδικάτα και η παγκοσμιοποίηση, παράγοντες επιτάχυνσης ή στασιμότητας;», «Δεν είναι η οικονομία που έχει σημασία, είναι η κοινωνία», «θαυμαστή τροφή ή τροφή Φρανγκεστάιν;», «Μετά το Σηάτλ: ποιος επιθυμεί την απελευθέρωση του εμπορίου;»

Μάταιες προσπάθειες

Οι προσπάθειες αυτές είναι αξιέπαινες αλλά δεν θα κάνουν ποτέ το Νταβός ένα τόπο ανοικτό σε όλα τα ρεύματα γνώμης. Καθώς, από της ίδια την δομή του, το συμπόσιο αυτό είναι προγραμματισμένο να απαντά κυρίως στις ανησυχίες του κόσμου των επιχειρήσεων και άρα να παράγει μια σκέψη φιλελεύθερη. Τα μέλη του WEF είναι στελέχη επιχειρήσεων κυρίως από την Δύση που πληρώνουν ακριβά για να συμμετάσχουν στο φορουμ του Νταβός: 12.500 δολάρια · : ετήσια εγγραφή και 6.250 για r. συμμετοχή. Η συνάντηση εξελίσσεται στο μέσον ενός πλήθους από συμβούλους επιχειρήσεων που προέρχονται από τα μεγάλα αμερικανικό γραφεία (Andersen Consulting Deloitte…) που πουλούν τις χάρες του Β to Β (μπίζνες για μπίζνες, τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων μέσω του Ιντερνετ), που εξηγούν γιατί οι συγχωνεύσεις δεν θα αποτύχουν αναγκαστικά.

Πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι το δικαίωμα λόγου στο Νταβός υπόκειται στην λογική της προσφοράς και της ζήτησης. Όπως προσφάτως επεσήμανε η Ουάσιγκτον Ποστ. οι επιχειρήσεις που διοχετεύουν τα μεγαλύτερα ποσά στο φόρουμ, όπως και οι σπόνσορες, είναι αυτές που τα στελέχη τους επεμβαίνουν περισσότερο στο Φόρουμ. Τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες του Φόρουμ προέρχονται από εταιρείες που πληρώνουν από 78.000 έως 125.000 δολάρια στο WEF (BP, DuPont. Deutsche Bank, Sara Lee). Μία εξέλιξη που οι διοργανωτές ξεκαθαρίζουν, λέγοντας με φυσικότητα ότι οι εταιρείες αντιπροσωπεύονται τόσο καλά λόγω της σπουδαιότητάς τους και όχι, βέβαια, επειδή αυτές παραδίδουν τις πιο χοντρές επιταγές..

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ