Αρχική » Ούγκο Τσάβες: Τι γίνεται στην Βενεζουέλα

Ούγκο Τσάβες: Τι γίνεται στην Βενεζουέλα

από Άρδην - Ρήξη

Σ. Ιωαννίδης(μτφ), από το Άρδην τ. 40-41, Ιανουάριος-Μάρτιος 2003

Ποιες είναι οι αιτίες της πολιτικής αντιπαράθεσης που γνωρίζει σήμερα η Βενεζουέλα;

ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ: Σύμφωνα με τις θεωρίες του Αντόνιο Γκράμσι, οι πραγματικές κρίσεις ξεσπούν τη στιγμή μιας επιθανάτιας αγωνίας. Η Βενεζουέλα βιώνει μια στιγμή μετάβασης. Το πραξικόπημα και οι απεργίες, που απέτυχαν, αποτελούσαν απόπειρες αποσταθεροποίησης της διαδικασίας μετασχηματισμού που διεκπεραιώνουμε στην παρούσα φάση.

Η Βενεζουέλα είναι διχασμένη ανάμεσα σε τσοβικούς και αντιτσαβικούς;

Μόνο μια μειοψηφία αντιτίθεται στην κυβέρνηση. Μια μειοψηφία πραξικοπηματική, φασιστική, ακόμα και τρομοκρατική. Όμως είναι λάθος να ισχυριστούμε ότι οι διευθυντές των επιχειρήσεων είναι κατά της κυβέρνησης. Πολλοί ανάμεσά τους συνεχίζουν να εργάζονται στο πλευρό μας, σε διάφορους τομείς. Οι φοιτητές, στην πλειοψηφία τους, και οι αγρότες, υποστηρίζουν αυτή την επανάσταση. Έχουμε επίσης την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Βενεζουελάνων. Μόνο οι μειοψηφικές ομάδες θέλουν να χυθεί αίμα, επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να επιβάλουν τη θέληση τους.

Σας κατέκριναν έντονα που διορίσατε στρατιωτικούς σε πολιτικές θέσεις. Ποιος είναι ο ρόλος των στρατιωτικών στην κυβέρνησή σας;

Ο ρόλος του στρατού είναι σαφώς καθορισμένος. Οι δύο του ουσιώδεις αποστολές σε κάθε κυβέρνηση, τόσο εδώ όσο κι αλλού, είναι κατά πρώτον να εγγυάται την εθνική κυριαρχία της χώρας και κατά δεύτερον να συνεργάζεται, χάρη στις επιστημονικές και τεχνικές του ομάδες, με τους πολίτες και τις τοπικές αρχές. Με τον τρόπο που ενεργεί, ο στρατός είναι ένας οργανισμός που γνωρίζει στην εντέλεια τα προβλήματα της κοινωνίας. Συγκροτήσαμε μια ομάδα μηχανικών, με στόχο τη συντήρηση του οδικού δικτύου, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ανανεώνουμε αυτή τη στιγμή τον νοσοκομειακό τομέα, που χρονολογείται από τον πόλεμο, και εγκαθιστούμε κινητά νοσοκομεία προοριζόμενα για τους πληθυσμούς που έχουν έλλειψη. Οι στρατιωτικοί βρίσκονται επίσης στην υπηρεσία όσων πεινούν. Το ναυτικό εργάζεται με τους μικροψαράδες. Οι δυνάμεις της αεροπορίας μεταφέρουν τους φτωχούς κατοίκους των απομακρυσμένων και απρόσιτων περιοχών.

Τι έχετε να απαντήσετε στην αντιπολίτευση, όταν δηλώνει ότι διευθύνετε τη χώρα με αυταρχικές μεθόδους;

Δεν έφτασα ως εδώ για να προδώσω τους φτωχούς της χώρας μου, τους χωρικούς και τις μητέρες. Έχω χρέος να τους μείνω πιστός. Πέρσι, για παράδειγμα, θέσαμε σε ισχύ το νόμο για τη γη, που έκανε έξαλλη την αντιπολίτευση. Αυτός ο νόμος βάζει όρια στις ιδιοκτησίες. Υπάρχουν εδώ άνθρωποι που έχουν στην κυριότητα τους 1.000.000 στρέματα γης, απέναντι σε εκατομμύρια άλλων που δεν έχουν ούτε ένα στρέμα. Επίσης ψηφίσαμε το νόμο των μικροχρηματοδοτήσεων ο οποίος έχει στόχο να βοηθήσει τους φτωχούς (διευκολύνοντάς τους την πρόσβαση στην πίστωση) ή το νόμο της αλιείας, που αφήνει την ακτή στη χρήση των μικροψαράδων και απομακρύνει τη βιομηχανική αλιεία στα 18,5 χιλιόμετρα από την ακτή. Ενέκρινα επίσης οικονομικούς νόμους που βάζουν ένα φρένο στο νεοφιλελευθερισμό. Η αντιπολίτευση ήθελε να ιδιωτικοποιήσει την εταιρία Πετρέλαια της Βενεζουέλας (PDV) και της αντιταχθήκαμε, εξ ου και η οργή της.

Συνέντευξη του Ούγο Τοάβες στην Κάτια Μέλιο, από το εβδομαδιαίο περιοδικό Istoe του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Μετάφραση: Στράτος Ιωαννίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ