Αρχική » Ανοικτή επιστολή προς τον Διοικητή του ΟΑΕΔ

Ανοικτή επιστολή προς τον Διοικητή του ΟΑΕΔ

από Άρδην - Ρήξη

Κύριε Διοικητά,

Απευθύνομαι κατ’ ευθείαν σε σας επειδή τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση  να συναλλάσσομαι με τις υπηρεσίες του Οργανισμού σας, έχω διαπιστώσει κατ’ επανάληψη και με ιδιαίτερη λύπη ότι ο Οργανισμός σας επανδρώνεται από άβουλα όργανα που απλώς εκτελούν εντολές και που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ή να υποστηρίξουν με επιχειρήματα κάποια από αυτές τις εντολές, επικαλούμενοι πάντα όταν «στριμωχτούν» από τον παραλογισμό κάποιων από αυτές  το φοβερό επιχείρημα ότι «πρέπει να εκτελέσουν τις άνωθεν εντολές»!

Όλα αυτά βέβαια εκτός από λύπη μας γεννούν και πολύ αρνητικούς συνειρμούς, καθώς και έντονο προβληματισμό για την ποιότητα της Δημοκρατίας σ’ αυτή την χώρα αλλά εν πάση περιπτώσει το θέμα μας δεν είναι αυτό και ας προχωρήσω..

Θα γίνω πολύ συγκεκριμένος παρακάτω αφού προηγουμένως συμφωνήσουμε σε κάποια αυτονόητα που προκύπτουν άλλωστε και από τον πολύ ωραίο ομολογουμένως χαιρετισμό σας στην ιστοσελίδα του Οργανισμού!

Αποστολή λοιπόν του Οργανισμού είναι σε πρώτη φάση η όσο το δυνατόν ακριβέστερη καταγραφή και αποτύπωση της κατάστασης του εργατικού δυναμικού της χώρας και της προσφοράς εργασίας.

Σε δεύτερη και σημαντικότερη φάση η αντιστοίχιση του εργατικού δυναμικού με την προσφορά εργασίας και ακόμα πιο σημαντική αποστολή κατά την γνώμη μου η προστασία των ανέργων, αυτής της τόσο ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας! (Με τα πολύ όμορφα δικά σας λόγια από τον προαναφερόμενο Χαιρετισμό: «…ο ΟΑΕΔ στοχεύει στην εύρεση εργασίας και την προστασία των ανέργων από την οικονομική εξαθλίωση!…» )

Ας  δούμε λοιπόν κατά πόσο υλοποιούνται τα παραπάνω όμορφα λόγια στην παρακάτω συγκεκριμένη περίπτωση.

Τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς αναγγέλθηκε το «Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρονίων ανέργων 2020». Είχα καταστεί μακροχρόνια άνεργος από τις 25 Νοεμβρίου και αν και είχα κάποιες επιφυλάξεις για το αν δικαιούμαι το επίδομα δεδομένου ότι είχε παραταθεί για δύο μήνες η καταβολή του κανονικού επιδόματος ανεργίας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, όπως διαπίστωσα από τις οδηγίες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ήμουνα δικαιούχος και έτσι υπέβαλλα την αίτηση και το πήρα! Ήταν μια απρόσμενη ανακούφιση εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου και επί πλέον εν όψει των γιορτών! (Να διευκρινίσω στο σημείο αυτό ότι στις οδηγίες στην ιστοσελίδα γίνονταν σαφές ότι όποιος δεν το δικαιούται δεν θα του δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης! )

Στις 25 Ιανουαρίου πήρα το τελευταίο επίδομα των 400 ευρώ και υπέβαλλα αίτηση για το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων των 200 ευρώ. Στις 25 Φεβρουαρίου με φρίκη διαπίστωσα ότι δεν θα λάβω 200 ευρώ αλλά 100 επειδή το προηγούμενο «Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» ακυρώθηκε και μου ζητούνται πίσω τα 400 ευρώ που πήρα τον Δεκέμβριο!

Θα σας το μεταφράσω σε απλά ελληνικά επειδή υποψιάζομαι ότι δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα: Έναν άνεργο που βιώνει μια δύσκολη κατάσταση την στιγμή ακριβώς που περιέρχεται σε μια ακόμα δυσκολότερη κατάσταση (από τα 400 στα 200 ευρώ) εσείς τον οδηγείτε στην απόγνωση αλλά κατά τα άλλα δηλώνετε στον χαιρετισμό σας : «..ο ΟΑΕΔ στοχεύει στην προστασία των ανέργων από την οικονομική εξαθλίωση…»

Συνοψίζοντας, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι έχετε αποτύχει και στο πρώτο σκέλος της Αποστολής σας, αυτό της ακριβούς αποτύπωσης της κατάστασης του εργατικού δυναμικού (προφανώς κάποια στιγμή διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν σας «βγαίνουν» και χωρίς ντροπή ζητάτε από τον ήδη εξαθλιωμένο να εξαθλιωθεί κι’ άλλο), αλλά και στο δεύτερο σκέλος, αυτό της εύρεσης εργασίας και της προστασίας των ανέργων  από την οικονομική εξαθλίωση!

Κύριε Διοικητά, περιμένω με αγωνία να μου αποδείξετε ότι ο Οργανισμός σας διαθέτει ως προαπαιτούμενο (πριν τα μεγάλα λόγια ) την «ενσυναίσθηση», αυτή την τόσο απλή και συνάμα τόσο δύσκολη έννοια αλλά ταυτόχρονα και τόσο απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας!

Κάποιες δευτερεύουσες διευκρινίσεις: Χρησιμοποιώ κυρίως τον ενικό αλλά και τον πληθυντικό επειδή γνωρίζω ότι το πρόβλημα αφορά αρκετούς. Επίσης όπως αναφέρω και στην αρχή της επιστολής μου απευθύνομαι σε σας κατ’ ευθείαν ως την «κεφαλή» από την οποία εκπορεύονται οι οδηγίες και οι εντολές, επειδή δεν θα άντεχα άλλη μία φορά να ζητήσω  εξηγήσεις από το ΚΠΑ στο οποίο υπάγομαι και να αντιμετωπίσω αυτή την νοοτροπία «στρατοπέδου»!

Κόντας Απόστολος

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΟΑΕΔ547772621

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ