Αρχική » Θεωρίες ενσωμάτωσης

Θεωρίες ενσωμάτωσης

από Γιώργος Κουτσαντώνης

του Γιώργου Κουτσαντώνη

Οι Ιταλοί εισαγγελείς του Ρέτζιο Εμίλια, δήλωσαν ότι είναι πλέον βέβαιο: η 18χρονη Σαμάν Αμπάς δολοφονήθηκε στο τέλος Απριλίου από τους συγγενείς της επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί, με «καταναγκαστικό γάμο», έναν ξάδερφό της στο Πακιστάν.

Η κοπέλα είχε μεταναστεύσει στην Ιταλία με την οικογένειά της το 2016, και οι επιδόσεις της στο σχολείο ήταν εντυπωσιακές.

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία στα οποία βασίζουν την τραγική διαπίστωσή τους οι δικαστικοί. Το πρώτο είναι ένα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, το οποίο δείχνει τον θείο της Σαμάν, στις 29 του περασμένου Απριλίου, να κρατά μεταλλικό φτυάρι και να κατευθύνεται πίσω από την αγροικία στην οποία ζούσε όλη η οικογένεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere, ο αδελφός της επιβεβαίωσε στους δικαστικούς ότι η δεκαοκτάχρονη δολοφονήθηκε από τον θείο της, Ντάνις, το βράδυ τις 30ής Απριλίου. Όλα δείχνουν ότι η Σαμάν, ουσιαστικά, έπεσε σε παγίδα που της είχαν στήσει, πρώτα απ΄όλα, οι γονείς της. Το ασυγχώρητο «κρίμα» της κοπέλας, ήταν ότι ήθελε να ζήσει ελεύθερη, να σπουδάσει, να μπορεί να συναναστρέφεται τους Ιταλούς συνομήλικούς της και να αποφασίσει η ίδια για τα επόμενα βήματά της.

Αυτή η υπόθεση σόκαρε την Ιταλία και το ερώτημα είναι: πόσο σοκαρισμένοι αισθάνονται καί οι κάθε λογής κινηματικοί, των gender studies, οι metoo, οι αναρχικοί, οι φιλελέφτ, οι ακροαριστεροί και λοιποί που πολεμούν τη λευκή πατριαρχία; Ενδέχεται βέβαια αυτή την περίοδο πολλοί από αυτούς/ες να μην έχουν χρόνο για τοποθετήσεις καθώς έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις ενοχές του λευκού δυτικού ανθρώπου και στις ευθύνες του που δεν προχωράει η «ενσωμάτωση». Η άτυχη κοπέλα υπήρξε μια όμορφη και ελπιδοφόρα εξαίρεση ανυπακοής σε μια κουλτούρα βαρβαρότητας που δεν ταιριάζει στη Δύση. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει μια αλήθεια που πολλοί κάνουν πως δεν βλέπουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ