Αρχική » Ελληνική βιομηχανία: Η ακριβή ενέργεια φέρνει έξυπνες λύσεις

Ελληνική βιομηχανία: Η ακριβή ενέργεια φέρνει έξυπνες λύσεις

από Άρδην - Ρήξη
Οι καλλιέργειες στα Θερμοκήπια Θράκης

Η εταιρία Θερμοκήπια Θράκης δραστηριοποιείται στον τομέα των υδροπονικών καλλιεργειών λαχανικών (ντομάτα και αγγούρι). Λειτουργεί θερμοκήπια παραγωγής 365/χρόνο, ενώ για την θέρμανσή τους στηρίζεται στην εκμετάλλευση παρακείμενου γεωθερμικού πεδίου.

Υπάρχουν και άλλες βιομηχανίες διάσπαρτες στη χώρα που εφαρμόζουν παράλληλες τεχνικές παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να τιθασσεύσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας, το οποίο στα τέλη του 2020 παρέμενε να είναι 50% ακριβότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι εφαρμογές εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής ή εξοικονόμησης ενέργειας είναι ποικίλες.

Ήδη στην Ελλάδα αναπτύσσονται πρακτικές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας υπολείμματα ξυλείας, πυρήνες ροδάκινου, απόβλητα εκκοκκιστηρίων βάμβακος. Η ανάπτυξη τέτοιων πρακτικών, ενθαρρύνει και την ανάπτυξη ενός σμήνους επιχειρήσεων που λειτουργούν σε συνέργειες (από πυρηνελαιουργεία για την παραγωγή βιοκαυσίμων, μέχρι εταιρείες σχεδιάσεως και κατασκευής των βιομηχανικών συστημάτων που απαιτούνται). Η βιομηχανική χρήση των ΑΠΕ είναι μια εφαρμογή αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ενέργειας που ενσωματώνονται στον βιομηχανικό χώρο. Συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο, την ίδια στιγμή που βοηθάει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μην επεκτείνονται σε βάρος του περιβάλλοντος (ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές) ή του καλλιεργητικού χώρου (βιομηχανικές εγκαταστάσεις συστημάτων ηλιακής ενέργειας στα χωράφια).

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ