Αρχική » Black Friday

Black Friday

από Άρδην - Ρήξη

   του Διδύμιου

Tηλεοπτικός και διαδικτυακός βομβαρδισμός διαφημίσεων για προσφορές. Περάστε κόσμε. Η Black Friday φτάνει.

Πάρτε όλοι θέσεις. Γρήγορα. Με μαζική και έγκαιρη προσέλευση στα μαγαζιά, για μια καλή θέση στην ουρά, όλοι στον αγώνα της μεγάλης ευκαιρίας. Για να μη «το χάσετε μέσα από τα χέρια σας».

Ψώνια, ψώνια, ψώνια. Ακόμα κι αν δεν τα χρειαζόμαστε. Μια καταναλωτική κοινωνία, που ορμά για να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία. Και κάθε ανάγκη. Ακόμα κι αν δεν την έχει.

Αναμονή λοιπόν για «σάρωμα» σε ότι βρούμε μπροστά μας. Αγοράζουμε, θέλουμε διαρκώς, επιθυμούμε, καταναλώνουμε χωρίς σταματημό. Και τώρα που είναι η ευκαιρία…

Ανταγωνιζόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό. Με ένα κοινωνικό ιστό βαθιά αλλοτριωμένο που έγινε παιχνιδάκι στα χέρια των ειδικών του marketing και της επικοινωνίας. Με τις διαφημίσεις και τα site να έχουν κάνει καλά την δουλειά  τους.

Και εμείς να προσπαθούμε με ψώνια, να φανούμε, να δείξουμε, νομίζοντας ότι έστω στιγμιαία, θα γλιστρήσουμε από την ατομικότητά μας, από την αποξένωση.

 Μ’ ένα καλό κινητό ή με  μια  smart tv θα κατακτήσουμε τα πάντα. Ακόμα κι αν έχουμε κι άλλα, αυτή η αγορά θα μας κάνει να…νοιώσουμε καλύτερα. Θα  ικανοποιήσει στιγμιαία το Εγώ μας. Ας μην έχουμε χρήματα, ας είναι ακριβό ή περιττό, ας έχουμε και άλλο. Φτάνει να μας δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ευτυχίας.

Επιθυμίες, επιθυμίες, επιθυμίες. Που δεν σταματάνε ποτέ και πουθενά. Για  να γίνει ο ..πελάτης ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Ξενόφερτα έθιμα και πρακτικές που νομιμοποιούν καταναλωτικούς εξαναγκασμούς. Για γρήγορες αποδράσεις στην δήθεν ατομική ευτυχία.

Μέχρι  και ο.. Βρασίδας στο χωριό ετοίμασε την λίστα. Και η Black Friday ήρθε για να μείνει.

Όχι με τις εκπτώσεις και τις τιμές που γίνονται εκεί που μας ήρθε, ούτε με εικόνες με ατέλειωτες ουρές όλη νύχτα στο κρύο και τ’ αγιάζι ή με σπρωξίματα και κλωτσοπατινάδα.

Υπομονή, θα γίνουμε όλοι χαρούμενοι. Και εμείς που θα ξηλωθούμε κανονικά – ας είμαστε άφραγκοι, υπάρχουν και οι κάρτες -και οι μαγαζάτορες που θα παλέψουν μήπως και ρεφάρουν.

Ψάξιμο λοιπόν, καλή λίστα, προεγγραφή στην ιστοσελίδα, οπλιστείτε υπομονή γιατί η μεγάλη μέρα ήρθε. Και από αυτό το πάρτι της καταναλωτικής φρενίτιδας μη λείψει κανείς.

Γιατί καταναλώνω, θα πει υπάρχω.

                                                                              Διδύμιος

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 24 Νοεμβρίου 2023 - 14:17

2022, Δηλωθέντα εισοδήματα: 84 δις ευρώ
2022, Καταναλωτική δαπάνη: 154 δις ευρώ
(https://hellasjournal.com/2023/11/sta-154-dis-i-katanalotikes-dapanes-to-2022-tin-ora-pou-ta-dilothenta-isodimata-stin-eforia-itan-84-dis-evro/0

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ