Αρχική » Ο αγώνας των ταχυμεταφορέων και η ‘αμαζον-οποίηση’ της κοινωνίας

Ο αγώνας των ταχυμεταφορέων και η ‘αμαζον-οποίηση’ της κοινωνίας

από Άρδην - Ρήξη

ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη

Η κοινωνίκη αλληλεπίδραση που ξεκίνησε με τον εκβιασμό των golden e-boys στους οδηγούς της efood έχει ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Είμαστε μπροστά σε νέες μορφές κοινωνικής πίεσης, κοινωνικής διαβούλευσης και πολιτικού ακτιβισμού. Σε νέες μορφές εργοδοτικού αυταρχισμού, με νέες ορολογίες, νέα απρόσωπη αισθητική. Είναι μια πρώτη απλοϊκή εγχώρια ανάγνωση των νέων αντιπαραθέσεων που θα ζήσουμε στη ψηφιακή εποχή, της πλατφόρμας και των κρυπτονομισμάτων.

Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη στέκεται στο πλευρό των ταχυμεταφορέων, στους αγώνες τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κανονική πρόσληψη, αξιοπρεπές μεροκάματο. Δεν είναι μόνο ζήτημα εργασιακής δικαιοσύνης.

Στην εσωτερική λογική της ‘υπερψηφιοποίησης’ που οι μεγάλες πλατφόρμες διαμοιρασμού αντιπροσωπεύουν, οι εργαζόμενοι είναι κατά βάθος περιττοί. Μόνον το πρώτο βήμα είναι να καταστούν ‘εξωτερικοί συνεργάτες’, μιας και πολύ σύντομα η εργασία τους προορίζεται να υποκατασταθεί από τα ντρώουνς και τις άλλες καινοτομίες της ρομποτικής.

Οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, οδηγούν σε ‘αμαζον-οποίηση’ της κοινωνίας μας, πράγμα που θα σημάνει, υποχώρηση της τοπικής αγοράς, απώλεια της διαπροσωπικής σχέσης που καλλιεργούσαν οι πολίτες μέσα σε αυτήν, συγκεντροποίηση και έμφαση στις μεγάλες δομές: Ένας κόσμος γεμάτος μεγάλες αλυσίδες λιανικής, χωρίς τα συνοικιακά μπακάλικα, τα ταχυφαγεία, τα μαγειρεία και τα εστιατόρια.

Μια ζωή όπου θα κυριαρχεί η απομόνωση των πολιτών στο εκάστοτε «ιδιωτικό βασίλειο» του καθενός, και που ως εκ τούτου θα υπονομεύεται κάθε συγκρότησή τους σε συλλογικό σώμα κοινωνίας και κατ επέκταση δημοκρατίας.

Σε αυτό το μέλλον οφείλουμε να αντισταθούμε· ο ψηφιακός κόσμος οφείλει να παραμείνει σε συμπληρωματικό, βοηθητικό ρόλο, και να μην υποκαθιστά επιθετικά την πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν, στην συγκεκριμένη περίπτωση της εν λόγω εταιρείας, δεν προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από συγκέντρωση της πληροφορίας, και ορισμένες προσφορές προς τους χρήστες, που προκύπτουν από το γεγονός ότι διεκδικεί επιθετικά μεγάλο μέρος από την πίτα της αγοράς, καταφέρνοντας έτσι να επιβάλει μεγάλες εκπτώσεις στους παραγωγούς των προϊόντων που φιλοξενεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Νίκος Αθανασόπουλος 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:44

Πληροφορήθηκα ότι η πρόταση της εταιρείας αφορούσε την πρόθεσή της να μην απολύσει πλεονάζον προσωπικό και πρότεινε (στο πλεονάζον προσωπικό) το “μπλοκάκι”. Είναι πράγματι ανήθικο το μπλοκάκι στην εξαρτημένη εργασία, αλλά τώρα ; Θα απολυθούν και για τον πρόσθετο λόγο ότι όλοι σαμποτάρουν την εταιρεία κι ο τζίρος της μειώνεται ή θα απολυθούν όλοι οι υπάλληλοί της αν φύγει από την Ελλάδα. Αλλά από την άλλη ; Να υποκύπτουν όλοι στον εκβιασμό ; Ισως το κράτος, η δικαιοσύνη να πρέπει να δημιουργήσουν κάποιες δικλείδες για την αποφυγή καταχρηστικών τροποποιήσεων των συμβάσεων εργασίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ