Αρχική » Πάθη συνωνυμίας…

Πάθη συνωνυμίας…

από Αντώνης Βενέτης

Κύριε Διευθυντά,

Είσαι απολύτως συνεπής στις φορολογικές σου υποχρεώσεις. Εξοφλείς αυτές πάντα εμπρόθεσμα. Η Α.Α.Δ.Ε βεβαίως το γνωρίζει. Έτσι πιστεύεις ότι εξασφάλισες ένα έστω ελάχιστο επίπεδο ηρεμίας.

Ξαφνικά βλέπεις στο λογαριασμό σου στο taxisnet να φέρεσαι να οφείλεις – εκπρόθεσμα- ένα όχι ασήμαντο ποσό. Απευθύνεσαι στον λογιστή σου και σε ενημερώνει ότι, κατά Αύγουστο του 2016, φέρεσαι, επιβαίνων σε αστικό λεωφορείο της Θεσ/κης να μην έχεις καταβάλει το νόμιμο εισιτήριο και ο ελεγκτής του ΟΑΣΘ, αρκεσθείς σε προφορικές διαβεβαιώσεις του παραβάτη ως προς τα στοιχεία του κλπ, του κατελόγισε το σχετικό πρόστιμο των 30 ευρώ. Εσύ είσαι όμως κάτοικος Αθηνών και έχεις να πας στη Θεσ/νίκη, από τον… περασμένο αιώνα.

Είναι προφανές ότι έχεις πέσει θύμα συνωνυμίας. Ο Ο.Α.Σ.Θ. θα μπορούσε με ένα κλικ στο google να ανεύρει στο σχετικό λήμμα του ονόματος του παραβάτη, όσους έχουν τα αυτά βασικά στοιχεία με αυτόν, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και κάτοικος Θεσ/κης.

Αδιαφορεί πλήρως ο Ο.Α.Σ.Θ. επί ολόκληρη σχεδόν πενταετία. Ίσως σκοπίμως γιατί το πρόστιμο των 30 ευρώ δεκαπλασιάζεται με τη διαβίβασή του στην Α.Α.Δ.Ε. προς είσπραξη.

Έτσι διαβιβάζει την απαίτησή του στην Α.Α.Δ.Ε με στοιχεία που συνέλεξε όχι μόνο παράνομα (άνευ επιδείξεως της ταυτότητας από τον παραβάτη αλλά και ελλιπή (όχι μητρώνυμο, αριθμό Ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης κ.λ.π), ελάχιστες ημέρες προ της παραγραφής του προστίμου.

Η Α.Α.Δ.Ε χωρίς να σε ενημερώσει ούτε με ένα email καταχωρεί το διοικητικό πρόστιμο ενός οργανισμού στο λογαριασμό σου. Έτσι το πρόβλημα μεταφέρεται στις πλάτες σου και το βάρος της απόδειξης, ότι δεν είσαι… ελέφαντας, το φέρεις εσύ.

Η διαδικασία που ακολουθεί, άκρως ψυχοφθόρα, θυμίζει κάτι από τη «Δίκη» του Κάφκα, εις την οποίαν ο ήρωάς του προσπαθούσε – απέναντι σε μία απρόσωπη και αδιάφορη εξουσία- να διαπιστώσει ποια κατηγορία τον βαρύνει. Βεβαίως υποβάλλεις την σχετική ένσταση, η οποία όμως εκδικάζεται από επιτροπή του αντιδίκου – πλέον – οργανισμού, ο οποίος, μέχρι τούδε τουλάχιστον, ενήργησε, διά του ελεγκτή του, κατά τρόπο εντελώς παράνομο για τον εντοπισμό του παραβάτη, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθείς εσύ ως παραβάτης, ένας άσχετος τρίτος, ο οποίος απείχες από τον τόπο του περιστατικού κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Σημειωτέον ότι μετά την ένστασή σου, ο Ο.Α.Σ.Θ. εντόπισε την διεύθυνση του -προφανώς- παραβάτη στην Θεσ/νίκη, αλλά ήδη η απαίτηση του οργανισμού έναντι αυτού έχει παραγραφεί.

Παρά ταύτα, όμως, δεν μπορείς ν’ αποκλείσεις την συναδελφική αλληλεγγύη, στις περιπτώσεις αυτές, η οποία ενίοτε διακρίνει τις επιτροπές αυτές, οι αποφάσεις των οποίων δεν έχουν δικαιοδοτικό χαρακτήρα και προκειμένου να καλύψουν την ανευθυνότητα που απέδειξε συνάδελφό τους, ο οποίος πιθανόν να έχει προαχθή, ως συλλαβών παραβάτη άνευ εισιτηρίου, και ν’ απορρίψει με ένα όχι την ένσταση.

Βεβαίως έχεις το δικαίωμα να προσφύγεις στα τακτικά Δικαστήρια, αλλά η σχετική δαπάνη είναι κατά πολύ υπερτέρα του επιβληθέντος προστίμου. Έτσι καταλήγεις να μέμφεσαι τον εαυτό σου, γιατί δεν… φρόντισες να μην έχεις τα αυτά στοιχεία με τον παραβάτη…

Έτσι φτάνεις σε μια ψυχολογική κατάσταση, προκειμένου να βρεις την ηρεμία σου, να εξοφλήσεις εσύ την απαίτηση του Ο.Α.Σ.Θ.

Έτσι η «χρηστή» Διοίκηση θριαμβεύει, αφού επιτεύχθη το μείζον, που είναι η εξόφληση του προστίμου, ανεξαρτήτως αν την παράβαση διέπραξες εσύ ή κάποιος άλλος. Δεν λέω ότι, κατ’ ανάγκην, θα εξελιχθεί έτσι η διαδικασία, αλλά θέλω να τονίσω ότι η δυνατότητα να εξελιχθεί έτσι, υπάρχει. Εξ’ άλλου και να αποφανθεί θετικά η εν λόγω Επιτροπή να δεχθεί δηλαδή την ένστασή σου, θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί από τον αντίδικό σου οργανισμό. Διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, κατά το διάστημα όμως αυτό θα φέρεσαι ως οφειλέτης του Ο.Α.Σ.Θ., με ότι αυτό συνεπάγεται (μη λήψη βεβαίωσης ότι δεν οφείλεις κλπ).

Όλα λοιπόν καλά και συνταγματικά!

Ευχαριστώ

Αντώνης Ν. Βενέτης

Επίτιμος Δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ