Αρχική » Ανικανότητα και Υποκρισία

Ανικανότητα και Υποκρισία

από Στάθης Κεφαλούρος

του Στάθη Κεφαλούρου

Είναι ντροπή. Έχουν φτάσει στο σημείο να εργαλειοποιούν ακόμα και τον άδικο θάνατο ενός άκακου παιδιού. Δεν είναι μόνο οι κακοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι παπαγαλίζουν για να γίνουν αρεστοί, είναι κυρίως αρκετοί πολιτικοί, οι οποίοι δεν σέβονται επαρκώς ούτε την ανθρώπινη ζωή.

     Η αδιάντροπη αυτή στάση χτίστηκε σιγά σιγά. Πρώτα είχαμε την διάκριση σε καλούς και κακούς νεκρούς. Τώρα πια, αφού ο νεκρός είναι ένας νέος οπαδός και όχι ένας πολιτικά στρατευμένος νεαρός, προσπερνούμε πολύ γρήγορα την άδικη αφαίρεση της ζωής και ενδιαφερόμαστε να στήσουμε κυρίως ένα βολικό πολιτικό αφήγημα πάνω στην αφαιρεθείσα ζωή. Έχουν δίκιο οι οπαδοί του Άρη, μολονότι μίλησαν εν θερμώ. Ακόμα δεν είχε στεγνώσει το αίμα του μικρού παιδιού και οι συστημικοί κονδυλοφόροι μιλούσαν εν γνώσει τους ψευδώς για συμπλοκή οπαδών, όπως κάνουν πάντα προκειμένου να απαξιώσουν και να κατηγορήσουν μια κατηγορία πολιτών.

     Ακόμη χειρότερα και πιο κυνικά ο Σύριζα, φανερώνοντας την μεγάλη του πολιτική φτώχεια, αφού στα μεγάλα θέματα δεν διαφέρει και πολύ από τους άλλους, έψαχνε εξ αρχής σύνδεση της άνανδρης δολοφονίας του μικρού παιδιού με τα επεισόδια με τους μαθητές στα ΕΠΑΛ. Μίλησε ξανά για ακροδεξιά πόλη και για άλλη μια φορά συνέδεσε ατυχώς και ασεβώς την μαζική συμμετοχή σε συλλαλητήρια για εθνικό θέμα με δολοφονίες και εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

    Η στρατηγική αναβίωση του παλαιού εμφυλίου πολέμου εκδηλώνεται πια και στο ουδέτερο πολιτικά ποινικό δίκαιο. Καλά εγκλήματα, κακά εγκλήματα, λευτεριά στον δολοφόνο, τρία μέτρα κάτω από τη γη ο βιαστής,  όπως δηλαδή διέκριναν πάντα τους ανθρώπους σε καλούς αριστερούς και κακούς δεξιούς. Γέμισε το διαδίκτυο με τέτοιες αναρτήσεις. Πάγωσαν λίγο με την είδηση ότι ο δολοφόνος είναι Αλβανός. Αλλά ήταν τέτοια η πολιτική τους θέρμη που μετά από λίγο επανήλθαν δριμύτεροι σαν δημόσιοι κατήγοροι έκτακτων στρατοδικείων συστήνοντάς μας: “κοιτάξτε τον στο πρόσωπο, στα ρούχα. σαν φασίστας είναι”. Και φυσικά την επόμενη ημέρα πήραν το δωράκι τους από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, που, έτσι γενικώς και αορίστως, έκαναν λόγο για διασύνδεση του δολοφόνου με τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ.

     Μίλησαν πολλοί το τελευταίο διάστημα. Αυτοί που συνήθως μιλούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτοί που μισούν το ποδόσφαιρο και βρήκαν ξανά ευκαιρία να κατηγορήσουν τους οπαδούς, Αυτοί που δεν μισούν το ποδόσφαιρο, πηγαίνουν στο γήπεδο, αλλά για κάποιους ψυχολογικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης,  ένιωθαν πάντοτε τους οπαδούς σαν κάτι διαφορετικό από αυτούς και για αυτό κρυφίως τους μισούσαν, μολονότι τους φωτογράφιζαν, όταν έφτιαχναν ωραία ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Μίλησαν και οι οπαδοί, οι οποίοι γενναίως ανέλαβαν μέρος της ευθύνης τους, επειδή δεν έκαναν καμμιά προσπάθεια να απομονώσουν τους ακραία βίαιους από τις τάξεις τους.

           Μίλησε βέβαια και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία χωρίς αμφιβολία επίσης θεωρεί τους οπαδούς πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η κυβέρνηση λοιπόν είπε και έκανε τα ίδια με τις προηγούμενες σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά σε υπερθετικό ομολογουμένως βαθμό. Παρενέβη και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και λοιπά και λοιπά, ενώ γνωρίζουμε καλά ως νομικοί ότι η ποινική δικαιοσύνη θα εξακολουθεί δυστυχώς να σέρνεται, όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζουμε  πως δεν υπάρχουν αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα για να υποδεχθούν τους καταδικασθέντες. Διακρίνουμε τέλος μια διάθεση της κυβέρνησης να καβαλήσει ένα ακόμη κύμα που σηκώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αρέσκεται να κάνει στην μέχρι τώρα θητεία της, που μάλλον ξεκίνησε εντέχνως από την ίδια,  περί νέας Θάτσερ που θα πλήξει τον χουλιγκανισμό. Κάτι θα πει, κάτι θα κάνει αλλά στο τέλος το μόνο που θα καταφέρει, και σε αυτόν τον τομέα, είναι να στρέψει τον κόσμο του ποδοσφαίρου εναντίον της.

        Κακά τα ψέμματα. Αρμόδια υπουργεία για το μείζον αυτό θέμα είναι τα του Αθλητισμού και της Προστασίας του Πολίτη. Αυτοί φέρουν πρωτίστως την πολιτική ευθύνη. Σχετικά με τις αρμοδιότητες του υφυπουργείου αθλητισμού, προτείνουμε στον αντίποδα των όσων πρόσκαιρων, υποκριτικών και μάλλον αναποτελεσματικών ακούγονται, να ξεκινήσουν με γνώση και σύνεση να σχεδιάζουν νομοθετικά τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών.

       Ξεκινάμε πάντα από τις λέξεις. Οπαδός σημαίνει ακολουθώ. Οι σύνδεσμοι φτιάχτηκαν για να οργανώνουν οι φίλαθλοι τις εκδρομές τους στα εκτός έδρας παιχνίδια της αγαπημένης τους ομάδας του αγαπημένου τους πατέρα. Γι’ αυτό και η έννοια του οπαδού συμπεριλαμβάνει εκείνη του φιλάθλου. Ο σκοπός αυτός των συνδέσμων, έστω και με πολλά παρατράγουδα, ίσχυε μέχρι και την απαγόρευση των μετακινήσεων, η οποία επεβλήθη μάλλον διότι η Αστυνομία ζητούσε περισσότερα χρήματα για την απασχόλησή της στα γήπεδα σε μια εποχή που και οι κυβερνήσεις ήθελαν την Αστυνομία εντός των τειχών για να τους προστατεύουν καλύτερα από τα αντιλαϊκά μέτρα, που επρόκειτο να πάρουν. Έτσι εξετράπη ο σκοπός των συνδέσμων. Έτσι βρέθηκαν χωρίς λόγο ύπαρξης οι σύνδεσμοι. Τον πρώτο καιρό οι συνδεσμίτες, παλαιοί οπαδοί, προσπάθησαν να βρουν νέο ρόλο κυρίως στα διοικητικά της ομάδας, αφού δεν υπήρχε πια πολύς χώρος στις κερκίδες για αυτούς. Μετά την ολοκληρωτική εγκατάσταση ισχυρών διοικήσεων στις τέσσερεις πέντε μεγάλες ομάδες αποκλείστηκαν και από εκεί, και οι περισσότεροι αποχώρησαν. Έτσι έμεινε μόνη και ανέλεγκτη η νέα και πιο βίαιη γενιά συνεπικουρούμενη από την ορμή πολλών νέων αλλοδαπών, που και πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία ένιωθαν έτσι, αλλά από την άλλη πλευρά δυστυχώς και πιο λίγες αναστολές είχαν να μπήξουν έναν μαχαίρι.

       Εδώ και χρόνια λοιπόν οι κυβερνήσεις και η αστυνομία παρακολουθούν αδιάφορα και ασυγκίνητα τους νεαρούς νεοψευδοοπαδούς να συναντιούνται σε απίθανα σημεία των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης να σκοτώνονται αντί να βρίσκονται συντεταγμένα και ελεγχόμενα  σε πούλμαν, γήπεδα και κερκίδες, Ήταν βέβαιο πως θα θρηνήσουμε παιδιά, όπως και έγινε και τώρα κλαίμε.

       Το ποδόσφαιρο δεν θα καταργηθεί. Τα μικρά και μεγάλα παιδιά θα εξακολουθούν να αγαπούν τις ομάδες τους και θα θέλουμε να τις βλέπουμε εντός και εκτός έδρας, όπως συμβαίνει στα γήπεδα όλης της Ευρώπης. Ας δώσουν ξανά έναν παραδεκτό λόγο ύπαρξης στους συνδέσμους. Ας επιτρέψουν ξανά τις μετακινήσεις, αφού βεβαίως προηγουμένως συσκεφτούν μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους τους τρόπους. Ενδεχομένως με παρουσία εκπροσώπου της ΠΑΕ στις εκδρομές και οπωσδήποτε με τιμωρίες και απαγορεύσεις όσων συγκεκριμένως παραβαίνουν τα μέτρα ασφαλείας. Για όλα τα υπόλοιπα ας επιληφθεί η Αστυνομία και η δικαιοσύνη, όπως σε κάθε ευνομούμενο κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ